“Φύγετε αμέσως από Μολδαβία & Υπερδνειστερία”: Μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση Πολωνίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας!

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Ωρα μηδέν για το δεύτερο μέτωπο: Η Πολωνία ανακοίνωσε μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις και αναπτύξεις δυνάμεων για ένα μήνα. Η κατάσταση δείχνει πως θα έχουμε πολύ σύντομα πολεμική εμπλοκή.

Ταυτόχρονα η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα σύνορα με Υπερδνειστερία, το ίδιο και η Ρουμανία στα σύνορα με Μολδαβία.

Εγκαταλείπουν μαζικά Μολδαβία-Υπερδνειστερία

H Bρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία ζήτησαν από όλους τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Μολδαβία και την περιοχή της Υπερδνειστερίας το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους πολίτες του να είναι σε ετοιμότητα άμεσης αποχώρησης από την Υπερδνειστερία.

Η Βρετανία και ο Καναδάς εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ζητώντας όσοι πολίτες παραμείνουν στην Μολδαβία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας είπε ότι η κυβέρνησή του έχει δει «μια επικίνδυνη επιδείνωση της κατάστασης» και προειδοποίησε ότι «μη κατονομαζόμενες δυνάμεις πυροδοτούν εντάσεις στη ρωσόφωνη αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας».

Συσσώρευση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με Υπερδνειστερία

Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο δημοσιογράφο Yuri Podolyaki, οι δυνάμεις αυτές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να σπάσουν γρήγορα την αντίσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερδνειστερίας χωρίς τη βοήθεια των Μολδαβών και των Ρουμάνων.

Επιπλέον, σε περίπτωση επίθεσης οι δυνάμεις αυτές πρέπει να επιχειρήσουν γρήγορα καθώς το μέτωπο στην περιοχή Νικολάεφ, θα μείνει ακάλυπτο με συνέπεια να δεχτούν επίθεση στα μετόπισθεν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Συνεπώς, κρίσιμο ρόλο. θα διαδραματίσουν οι ένοπλες Δυνάμεις  του Κισινάου και του Βουκουρεστίου

“Σήμερα θα κοίταζα προσεκτικά όχι την έναρξη των ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά τι θα κάνουν οι Ρουμάνοι στα σύνορα Ρουμανίας-Μολδαβίας.

Αν αυτές οι δυνάμεις περάσουν τα σύνορα με τη Μολδαβία, τότε αυτό είναι ήδη ένα καμπανάκι ότι ο πόλεμος θα γίνει αναπόφευκτος εδώ” σημείωσε ο Ρώσος ειδικός.

Η ουκρανική άσκηση πραγματοποιείται στο έδαφος της επαρχίας Podolsk (πρώην Kotovsk) στην περιοχή της Οδησσού. Ο τοπικός σταθμός ΚΕΤ ενημέρωσε σχετικά τους πολίτες.

Η άσκηση υποτίθεται ότι τελειώνει αύριο 30 του μήνα αλλά ρωσικές στρατιωτικές πηγές μιλούν για συγκεκαλυμμένη συγκέντρωση δυνάμεων της Ουκρανίας.

“Το Κίεβο συσσωρεύει στρατιωτικές εφεδρείες στην περιοχή της Οδησσού. Τώρα περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στα σύνορα Ουκρανίας-Υπερδνειστερίας και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Η συσσώρευση δυνάμεων και μέσων, καθώς και ο εξοπλισμός των θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συνεχίζεται καθώς εμφανίζονται νέες δυνάμεις και διάφορος εξοπλισμός.

Το Κίεβο προσπάθησε να κάνει αυτή τη διαδικασία όσο πιο “αόρατη” γινόταν, αλλά οι προετοιμασίες δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Παρατηρήθηκε ακόμη και η μεταφορά ενός πυραυλικού σύστσυστήματος ημα “Tochka-U” των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Εκτός από τις δυνάμεις αυτές, το Κίεβο έχει επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή Βίνιτσα οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν στο μέτωπο της Υπερδνειστερίας” αναφέρουν.

Mεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση Πολωνίας και Ρουμανίας

Η Πολωνία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν χτες, 28 Απριλίου, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Πολωνία ανακοίνωσε μια μαζική στρατιωτική άσκηση, προειδοποιώντας τους κατοίκους για αυξημένη κυκλοφορία και «φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων» που θα μετακινούνται σε όλη τη χώρα.

Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα, ανέφερε ο πολωνικός στρατός σε δήλωση την Πέμπτη.

Πολεμικός συναγερμός για ένα μήνα! Μπλοκάρουν Καλίνινκγραντ και Λευκορωσία

Στην Πολωνία, από την 1η Μαΐου, στρατιωτικός εξοπλισμός θα μεταφέρεται σχεδόν σε όλους τους δρόμους της χώρας για ένα μήνα, οι πολίτες κλήθηκαν να μην φωτογραφίζουν, να μην δημοσιεύουν πληροφορίες για τον εξοπλισμό και τις κινήσεις του.

Η μετακίνηση εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί κυρίως στα βόρεια και ανατολικά της χώρας δηλαδή προς Καλίνινγκραντ-Λιθουανία και Λευκορωσία.

Σκοπός σε πρώτη φάση είναι να μπλοκάρουν τυχόν επιθετικές ενέργειες των Ρώσων από Λευκορωσία και Καλίνινγκραντ.

«Στρατιωτικά οχήματα θα βρεθούν σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και εθνικούς δρόμους», δήλωσε ο στρατός.

«Η άφιξη και η διέλευση των στρατιωτικών κονβόι θα χρησιμοποιηθεί επίσης από τους συμμετέχοντες στις ασκήσεις για εξάσκηση στην υποδοχή και ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, για συντονισμό διασυνοριακών δραστηριοτήτων και για συνεργασία με τα κράτη υποδοχής», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινιστεί ποιες ακριβώς «χώρες υποδοχής» θα εμπλακούν στις ασκήσεις.

“Τα στρατιωτικά οχήματα θα κινούνται σε όλη τη χώρα κυρίως τη νύχτα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην αστική κυκλοφορία. Ωστόσο, ορισμένες μετακινήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας” δήλωσε ο στρατός, καλώντας τους Πολωνούς πολίτες να αποφύγουν να φωτογραφήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις

«Κάνουμε έκκληση στο κοινό – ας προστατεύσουμε τα δεδομένα, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση. Παρακαλώ μην δημοσιεύετε πληροφορίες και φωτογραφίες που δείχνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων και τη θέση τους, ημερομηνίες και ώρες μετακίνησης των στρατιωτικών κονβόι, ή δεδομένα για αναχωρήσεις και προσγειώσεις στρατιωτικών αεροσκαφών», είπε ο στρατός, προσθέτοντας ότι η μετάδοση τέτοιων δεδομένων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην «ασφάλεια και άμυνα» της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες  για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, τόνισε πως πρόκειται για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ.

Τα μειονεκτήματα της Υπερδνειστερίας – Τί δυνάμεις διαθέτει

Το κύριο πρόβλημα της Υπερδνειστερίας είναι η γεωγραφική της θέση. Η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία βρίσκεται ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την Ουκρανία, η Υπερδνειστερία έχει μειονεκτεί σημαντικά καθώς βρίσκεται σε μια πολύ στενή λωρίδα γης και το φαρδύτερο σημείο της είναι μόλις 40 χλμ.

Πιέζεται από τον ποταμό Δνείστερο και εκτείνεται 202 χλμ από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Η υπεράσπιση ενός τέτοιου εδάφους από τη Μολδαβία, η οποία ουσιαστικά δεν έχει στρατό και βρίσκεται στην άλλη πλευρά, δεν είναι δύσκολη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφευχθούν βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό στρατό, επειδή ολόκληρη η επικράτεια της Υπερδνειστερίας δεν έχει αρκετό βάθος για μια ανασυγκρότηση στρατευμάτων και επιμελητεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 1,5-3.000 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Υπερδνειστερία. Πρόκειται για το 82ο και το 113ο Τάγμα Μηχανοκίνητων τυφεκίων των Φρουρών και το 540ο Τάγμα. Η συνολική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερδνειστερίας φτάνει τους 15.000 στρατιωτικούς. Πρόκειται για 4 Ταξιαρχίες μηχανοκίνητων τυφεκίων σε Τιρασπόλ, Bendery, Dubossary και Rybnitsa.

Επιπλέον διαθέτει τέσσερα Τάγματα ειδικού σκοπού. Σε υπηρεσία υπάρχουν: 100 άρματα μάχης, έως 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού, 35 χιλιάδες οχήματα, BRDM, πυροβόλα, όλμοι, Grad MLRS, αντιαρματικοί πύραυλοι ATGM, 200 συστήματα αεράμυνας, 500 μονάδες μηχανικού στρατιωτικού εξοπλισμού .

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερδνειστερίας για πολεμικές επιχειρήσεις είναι άγνωστη, όπως άγνωστη παραμένει και η δυνατότητα κλήσης εφέδρων. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους 465.000 εναπομείναντες κατοίκους της Υπερδνειστερίας θα επιστρατευτούν. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι καθαρά θεωρητικές.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Υπερδνειστερίας έχει ρωσικά διαβατήρια, δηλαδή είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επομένως, ό,τι και να συμβεί εκεί, η Ρωσία θα συνδράμει.

Αφήστε μια απάντηση