Κρίση: Η Τουρκία έθεσε σε επιφυλακή το Ναυτικό – Χ.Ακάρ: “Ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον Εναέριο Χώρο μας”

Η Τουρκία στήνει σταδιακά κρίση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας και να αποκαλύπτει πως το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πήγε στη Σανλιούρφα με τον Α/ΓΕΕΘΑ Yaşar Güler, τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό Musa Avsever, τον Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Adnan Özbal, τον Α/ΓΕΑ Πτέραρχο Hasan Küçükakyüz, τον Abdullah Erin και άλλους αξιωματούχους.

“Ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο Χώρο”

Ο Ακάρ μίλησε ξανά για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου Χώρου από ελληνικά μαχητικά απειλώντας με άμεση “αντίδραση”.

Είπε συγκεκριμένα:

«Ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σίγουρα θα δείξουμε την αντίδρασή μας ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας. Η Πολεμική μας Αεροπορία δείχνει την απαραίτητη αντίδραση ενάντια στις παραβιάσεις τους».

 «Η Ελλάδα με προβοκάτσιες και ενέργειες σε ασκήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Σίγουρα θα δείξουμε την αντίδρασή μας ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας».

“Η Ελλάδα εργάζεται για τετελεσμένο εναντίον μας”

Κάνοντας το άσπρο μαύρο, ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “συνεχίζει πεισματικά τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ενάντια στη στάση της Τουρκίας που είναι υπέρ της καλής γειτονίας, των διεθνών σχέσεων και του διαλόγου”.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ τόνισε:

«Δεν είναι αδυναμία για εμάς να λέμε «ας λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο. 

Γιατί ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένο γεγονός ούτε θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα μας και των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί για αυτό.

Η Ελλάδα εργάζεται για το τετελεσμένο σε βάρος της χώρας μας με κάποιες πρωτοβουλίες κάθε φορά, συμπεριλαμβανομένων διεθνών ασκήσεων, δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», είπε.

“Η Ελλάδα τροποποίησε την Tiger Meet”

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι έκανε προσθήκες στο έγγραφο που προετοιμάστηκε για τη διεξαγωγή της άσκησης Tiger Meet  με προσέγγιση που στοχεύει την Τουρκία και εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ακάρ ανέφερε:

«Αποσυρθήκαμε από την άσκηση Tiger Meet, είπαμε δεν πάμε σε αυτή την άσκηση. Έχουμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες εκμετάλλευσης», είπε.

«Θα δείξουμε την αντίδραση μας – Το Ναυτικό είναι σε επιφυλακή»

«Σίγουρα θα δείξουμε την αντίδρασή μας σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας.

Η Πολεμική μας Αεροπορία δείχνει την απαραίτητη αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις τους.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή.

Κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουν και να παρακολουθήσουν τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», είπε.

Τουρκικά ΜΜΕ:«Η Αθήνα κατέλαβε το Μαράθι»

Nωρίτερα, οι Τούρκοι συνέχισαν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εξωφρενικές κατηγορίες.

Τα πρόσφατα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στη νησίδα Μαράθι της Πάτμου, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ενόχλησε τον πρώην Γενικό Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατο αξιωματικό και γεωπολιτικό – στρατιωτικό αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, που κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για… «μειοδοσία».

Χαρακτηρίζοντας «κατοχικό κυβερνήτη» τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο Γιαλίμ έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, επειδή δεν αντιδρά στην «κατάληψη» της νησίδας από την Αθήνα.

«Ενθαρρυμένη από την αδράνεια του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα συνεχίζει την εγκατάσταση και τις επενδύσεις στα κατεχόμενα νησιά μας. Η Ελλάδα κατασκεύασε Μονάδα Επεξεργασίας Θαλασσινού Νερού στο Μαράθι Αϊδινίου αξίας 201.500 ευρώ. Με τη λειτουργία του θα καλυφθούν οι απαιτήσεις σε πόσιμο νερό των Ελλήνων πολιτών και των Ελλήνων στρατιωτών που είναι εγκατεστημένοι στο νησί» αναφέρει προκλητικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που χαρακτηρίζει «τουρκικό» το Μαράθι, το οποίο «καταλήφθηκε» από την Ελλάδα το… 2016.

«Το νησί Μαράθι Αιδινίου έχει καταχωρηθεί ως τουρκικό στα αρχεία της Τουρκοϊταλικής Συνέλευσης της 4ης Ιανουαρίου 1932 και της Κοινωνίας των Εθνών, αλλά καταλήφθηκε από την Ελλάδα το 2016» λέει.

Ο Γιαλίμ κατηγορεί τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που δεν απέτρεψε την παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Πάτμου Λευτέρη Πέντε και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων στο Μαράθι, που τέλεσαν εγκαίνια με τις ευλογίες ιερέα που «διόρισε» το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με τις σημαίες της Ελλάδας, της Ε.Ε. και του Βυζαντίου να κυματίζουν στο νησί.

«Ενώ τελούνταν τα εγκαίνια παρουσία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων στο τουρκικό νησί, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού -που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στα νησιά, παρακολουθούσε την τελετή σαν τουρίστας. Ο Σοϊλού δεν μπορεί να αποπέμψει τον Χατζημάρκο, ούτε να ορίσει διαχειριστή στη θέση του» σχολιάζει προκλητικά ο Τούρκος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής.

Ο Γιουμίτ Γιαλίμ , είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας. Ο Γιαλίμ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε δημόσια στην Τουρκία, θέμα υποτιθέμενης παράνομης κατοχής από τη χώρα μας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Δείτε φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι Τούρκοι

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση