Πετρέλαιο: ΄Οταν παίρνει φόρα, φόρα ανηφόρα… Εκτίναξη των τιμών μετά την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σχόλιο ιστολογίου:

Και πού είμαστε ακόμα; Αναμένουμε να ανοίξει και το μέτωπο της Μέσης Ανατολής και τότε θα αγοράζουμε τη βενζίνη σε μπουκαλάκι αρώματος…

==============================================

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος email: andreopoulos@pronews.gr

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σήμερα μετά την εξαγγελία των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αργού πράγμα που δείχνει ότι το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ έχει διαχειριστεί την ουκρανική κρίση εντελώς ανεύθυνα απέναντι στους πολίτες τους (αυτοί θα πληρώσουν) με την προοπτική να ικανοποιήσουν εξολοκλήρου τα αμερικανικά συμφέροντα (τα ευρωπαϊκά δεν εξυπηρετούνται).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν λίγο προς από τις 15:00 ώρα Ελλάδος άνοδο 4% στα 109,10 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών είναι σχετικά περιορισμένος, καθώς οι κινεζικές και Ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργιών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου WTI αυξάνονταν 4,2%, στα 106,83 δολάρια το βαρέλι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία ρωσική τράπεζα Sberbank παρά το γεγονός ότι οι μισές σχεδόν χώρες της ΕΕ ήδη ζητούν εξαίρεση από ένα τέτοιο σχέδιο διότι οι επιπτώσεις στις οικονομίες τους θα είναι τραγικές.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, της οποίας ο ναυτιλιακός τομέας θα θιγεί άμεσα προκαλώντας ένα επιπλέον σοκ στην ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού εντός έξι μηνών και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης σήμερα την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Τρίτη λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση που προέρχονται από τα παρατεταμένα lockdown στην Κίνα για τον Covid-19.

Ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

«Η μεγάλη εικόνα είναι σαφώς αρνητική για τη ζήτηση εμπορευμάτων», δήλωσε η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής αναλύτρια της Capital Economics.

«Ενώ οι περιορισμοί της προσφοράς μπορεί να διατηρήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι η υποτονική ζήτηση θα επηρεάσει τις περισσότερες τιμές αργότερα φέτος και το 2023», πρόσθεσε η αναλύτρια.

Σημειώνεται ότι κατάλαβαν αργά στην ελληνική κυβέρνηση το «έγκλημά» στο οποίο προέβησαν στηρίζοντας τις αντι-ρωσικές κυρώσεις και ζήτησαν εκτάκτως εξαίρεση από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για επιβεβαίωση του pronews.gr για την εσωκομματική πίεση άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που κυριαρχεί στην κυβερνητική παράταξη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στις χώρες που θέλουν να εισηγηθούν τροποποιήσεις είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

Στην Ελλάδα, τώρα κατανόησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα υποστεί ο ναυτιλιακός τομέας;

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση