Ο καλός και ο κακός φόβος….
Χαίρεται.
Φόβος Θεού αρχή σοφίας .
 
Το περιεχόμενο της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ,του τελευταίου βιβλίου της Καινής Διαθήκης  μοιάζει τρομακτικό ,φοβερό , σε πολλά σημεία .
Οι σφραγίδες ,οι ιππείς , οι σάλπιγγες ,οι φιάλες   ,όλα  αυτά τα φοβερά  και τρομερά .
Όλα αυτά όμως έχουν ένα στόχο και ένα σκοπό  ,να προκαλέσουν τον νηπιακό φόβο .
Όπως το νήπιο που έχει άγνοια κινδύνου και από  φόβο  καταλαβαίνει  ,έτσι   τρέχει στην αγκαλιά του  πατέρα και της μητέρας για προστασία ,βοήθεια  και  ασφάλεια από τον κίνδυνο .
Ο “χλωρὸς ” , ζωντανός, με την σφραγίδα του Θεού άνθρωπος.
Εγώ ο άνθρωπος εκτός από  βιολογική σωματική ηλικία μέσα στον χώρο χρόνο ,έχω  και πνευματική υπόσταση , ζωντανή ή νεκρή ηλικία  και ωριμότητα .
Την οποία ηλικία ή πνευματική μου κατάσταση την γνωρίζει μόνο ο Θεός .
“πᾶν χλωρὸν”
Ο Θεός γνωρίζει αν θα μπω στην διαδικασία από “σπόρος ”  να γίνω χορταράκι , βλασταράκι και δέντρο στο τέλος ή θα ξεραθώ ,θα μαραθώ και θα “πεθάνω” πνευματικά ,για αυτό  προστατεύει  “πᾶν χλωρὸν”….
Αποκ. 9,4  καὶ ἐῤῥέθη αὐταῖς ἵνα μὴ ἀδικήσωσι τὸν χόρτον τῆς γῆς οὐδὲ πᾶν χλωρὸν οὐδὲ πᾶν δένδρον.
Οι συνεχείς κλήσεις πρός μετάνοια .
 
Όσοι έχουν  μπει στην διαδικασία της μετάνοιας ,της  συνεχούς προσπάθειας διόρθωσης , στροφής  πρός την Θεωρία του Θεού  .
Είναι σε μία συνεχή διαδικασία  ,σε έναν αόρατο πόλεμο  ,να στρέφουν  συνεχώς τον “νου” την καρδία τους στον Χριστό .
Αυτοί είναι όπως περιγράφονται στον πρώτο ψαλμό
καὶ ἔσται ὡς τὸ ξύλον τὸ πεφυτευμένον παρὰ τὰς διεξόδους τῶν ὑδάτων, ὃ τὸν καρπὸν αὐτοῦ δώσει ἐν καιρῷ αὐτοῦ.
 
” Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας “
 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  είναι  συνεχείς  και αυξανόμενες  παιδαγωγικές μάστιγες  ,είναι  πάνσοφα σχεδιασμένοι  “χρηστοί”  κύκλοι αυξανόμενης έντασης , που καλούν τους νηπίους ,την ανθρωπότητα ολόκληρη “εις μετάνοιαν” .Η οργή του Θεού ,είναι σαν την  οργή του πατέρα που  μαλώνει το  παιδί του για να το επαναφέρει ,να το ξυπνήσει πριν χαθεί στο σκοτάδι της “αμαρτίας ” .
Είναι ένα ακατάληπτα από το ανθρώπινο μυαλό (ειδικά για τα μυαλά που είναι γεμάτα  έπαρση και κοσμικές γνώσεις  ,που δεν έχουν χώρο για κάτι άλλο …)
Είναι σχέδιο μέσα στην μνήμη του Θεού ,από καταβολής κόσμου ,για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους ,ενάντια στον πόλεμο με το  πνευματικό  “σκοτάδι ” της αποστασίας .
Σχέδιο που εμείς βιώνουμε ,αλλά για τον Θεό που  περιέχει τα πάντα είναι ήδη “συντελεσμένο “.
 
“Ού το πτύον εν τη χειρί αυτού και διακαθαριεί τήν άλωνα αυτού”
 
Οι  δυσκολίες,οι πειρασμοί  της ζωής, είναι το αλέτρι που οργώνει την ψυχή ,την ταπεινώνει ,για να δεχθεί τον“σπόρο ” ,τον Λόγο του Θεού ,για να λάβει την ΕΠΙΓΝΩΣΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ να λάβει τον Χριστό και να καρπίσει  .
Είναι συνεχείς ευκαιρίες που καλούν την ανθρωπότητα και φέρνουν  τις καλοπροαίρετες ψυχές και καρδιές σε τέτοια εσωτερική κατάσταση  ώστε  να έλθουν
 “εις επίγνωση αληθείας “ και να σωθούν
Δεν έχουν σκοπό την καταστροφή της ανθρωπότητας  ,αλλά ώς   “ληνός ”  πατητήρι ,να   εξάγει  το   κρασί  , έτσι θα πατηθεί η ανθρωπότητα  …
Αποκ. 14,20        καὶ ἐπατήθη ἡ ληνὸς ἔξω τῆς πόλεως, καὶ ἐξῆλθεν αἷμα ἐκ τῆς ληνοῦ ἄχρι τῶν χαλινῶν τῶν ἵππων ἀπὸ σταδίων χιλίων ἑξακοσίων.
 
Άλλα τα μάτια του λαγού ,αλλά της κουκουβάγιας .
 
Η Αποκάλυψη  μπορεί για κάποιους να είναι αδιάφορη ,για κάποιους να είναι τρομακτική ,για κάποιους να είναι  προφητική , για κάποιους να είναι  ακατανόητη  .
Ο καθένας την “βλέπει”  όπως του επιτρέπει ο ΘΕΟΣ και είναι ωφέλιμο για την ψυχή του .
Ο “μπαμπούλας ”  είναι ζωντανός .
Στα παιδικά παραμύθια ο “μπαμπούλας ” είναι ο “κακός ” αλλά αναγκαίος ,που προκαλεί τον δικό του φόβο…
Έχει τους δικούς του ακόλουθους  ,που τον ακολουθούν ,τον υπηρετούν,τους  έριξε στον δικό του φόβο και σκοτάδι .
Τους ταλαιπωρεί ,τους βασανίζει  ,υποφέρουν ,αλλά δεν μπορούν να τον  εγκαταλείψουν ,είναι σαν αυτόν,έπεσαν μόνιμα ,δεν στάθηκαν ,δεν ήθελαν ,δεν θα θελήσουν ποτέ.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που  ξέφυγαν από τον  “μπαμπούλα “ ,που πρόλαβαν και στάθηκαν    όρθιοι ,δεν έπεσαν  ,δεν  πρόλαβε να τους υπνωτίσει ,να τους φυλακίσει ,στην νοητή φυλακή ,στην άβυσσο ..
” Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού “
Αυτό  συνεχώς  φωνάζει και προκαλεί η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ   .
τον ΦΟΒΟ του ΘΕΟΥ ,τον σεβασμό  στον Θεό ,που είναι η  αρχή ,η προστασία  ,ενάντια και απέναντι στον ψεύτικο φόβο που προκαλεί ο  “μπαμπούλας “ .
Ο καλός φόβος, σημαίνει σεβασμός και είναι “φόβος Θεού “  αργά ή γρήγορα θα φέρει μετάνοια .
Ο κακός φόβος  ειναι “πονηρός “ και δυστυχώς είναι  κρυφός ,αδήλωτος  λόγω  υπερηφάνειας .
Είναι ο ανέκφραστος  πόνος  ενός  ισοβίτη που δεν μπορεί να μετανοήσει , να ξεφύγει από τα αιώνια δεσμά του  ,κατηγορώντας  όλους γύρω του  ,εκτός από τον εαυτό του ,αυτοδικαιώνεται  μόνο
ενώ πήρε  τόσες πολλές ευκαιρίες,τόσες σάλπιγγες ,τόσα ουαι ,τόσες φιάλες  …
Καλή φώτιση και αρχή μετανοίας
Γ.Μ

Αφήστε μια απάντηση