ΝΑΤΟ & Ρωσία πιο “κοντά” από ποτέ στην “ώρα μηδέν”: Μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη από Αρκτική μέχρι Βαλτική & Βαλκάνια

“Γεμίζει” ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις η Βαλτική Θάλασσα
Το ΝΑΤΟ διπλασίασε τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη, ομάδες κρούσης μπορούν να εμφανιστούν δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα” ανέφερε πριν λίγο το λευκορωσικό Γενικό Επιτελείο.

Πράγματι, σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοφανής στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ από την Αρκτική μέχρι την Βαλτική και τα Σκόπια.

Ρωσία και ΝΑΤΟ βρίσκονται πιο “κοντά” από ποτέ. Οποιαδήποτε “κόκκινη γραμμή” της Μόσχας έχει παραβιαστεί.

Η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ βρίσκεται 1.100 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Κρεμλίνο από ό,τι τα δυτικογερμανικά σύνορα το 1989. Και αυτό θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την ένταξη Σουηδίας κα Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Ρωσία & ΝΑΤΟ οδεύουν προς σύρραξη: Ισχυρές μετακινήσεις δυνάμεων- “Έσπασαν” οι κόκκινες γραμμές

«Ο κίνδυνος εστιών ανάφλεξης, κλιμάκωσης είναι προφανώς υψηλότερος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας μιας μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ.

«Η κατάσταση που έφτασε σε αυτό το σημείο μέσα σε λίγους μήνες, θα χρειαστεί χρόνια ή δεκαετίες να αποκλιμακωθεί». Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται κανόνας πολύ γρήγορα».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε:

«Και αυτό έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου ο Πούτιν μόνο μεγαλώνει, μόνο σκέφτεται όλο και περισσότερο την κληρονομιά του και, πιθανότατα, γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμος και όλο και λιγότερο σταθερός στις σκέψεις και τις πράξεις του».

ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις κυκλώνουν Σουηδία και Φινλανδία – “Γεμίζει” η Βαλτική Θάλασσα

Σουηδία και Φινλανδία έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι την τελική έγκριση των αιτημάτων ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει στη Σουηδία εγγυήσεις ασφάλειας έως ότου επικυρωθεί η πιθανή αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό αποκάλυψε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και αρκετούς Αμερικανούς γερουσιαστές την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον .

“Η Σουηδία μπορεί να αναμένει αυξημένη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα και σε όλη την υπόλοιπη χώρα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας μιας πιθανής αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνεις. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για τις ανάγκες ασφαλείας που θα έχει η Σουηδία σε μια μεταβατική περίοδο από τη στιγμή που η Σουηδία υποβάλει αίτηση μέχρι να γίνει μέλος” είπε ο Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στον Ευρωπαίο ανταποκριτή του SVT, David Boati.

“Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τη Σουηδία. Αλλά το ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι μια αυξημένη στρατιωτική παρουσία μέσα και γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα”

“Θέλουμε μια γρήγορη ολοκλήρωση της ίδιας της διαδικασίας. Θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη της πολιτικής επιθυμίας να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας” , προσθέτοντας ότι “εναπόκειται σε κάθε χώρα του ΝΑΤΟ να αποφασίσει μόνη της εάν θέλει πυρηνικά όπλα στη χώρα της”.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν στρατιωτικά τη Φινλανδία ακόμη και πριν από την επίσημη έναρξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, εάν παραστεί ανάγκη .

Μεγάλη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων από Αρκτική μέχρι Βαλκάνια

Ταυτόχρονα, αερομεταφερόμενες μονάδες του Αμερικανικού Στρατού και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ξεκινούν μεγάλες ασκήσεις στην Ευρώπη.

Οι αλεξιπτωτιστές του Στρατού των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες θα διεξάγουν αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις που εκτείνονται από την Αρκτική έως τα Βαλκάνια, ενώ Αμερικανοί ειδικοί χειριστές ξεκινούν ταυτόχρονες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις ελίσσονται σε περιοχές της Ευρώπης.

“Ο Στρατός των ΗΠΑ με έδρα την Ευρώπη και την Αφρική και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα σειρά ασκήσεων με σκοπό να επιδείξουν την ικανότητα κινητοποίησης των Συμμάχων για αποστολές γρήγορης αντίδρασης” δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι ασκήσεις τοποθετούνται σε ένα τεταμένο περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη, δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ώθησε τις ΗΠΑ να στείλουν περισσότερα από 20.000 επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την άμυνα και να καθησυχάσουν τους συμμάχους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Για τον Στρατό, η άσκηση Swift Response θα περιλαμβάνει την αποστολή αλεξιπτωτιστών με έδρα την Αλάσκα σε μια αποστολή πάνω από τον Βόρειο Πόλο στη Νορβηγία, όπου θα εξασκηθούν σε τακτικές της Αρκτικής με συμμάχους.

Ταυτόχρονα, η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία με έδρα τη Βιτσέντζα της Ιταλίας και η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία θα εκτελέσουν ξεχωριστές αποστολές με συμμάχους στη Λετονία, τη Λιθουανία και τα Σκόπια.

“Η άσκηση θα δοκιμάσει την ικανότητα του Στρατού να αναπτυχθεί γρήγορα «με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η Διοίκηση της USAREUR-AF.

Η άσκηση Swift Response, η οποία συγκεντρώνει 9.000 συμμαχικά στρατεύματα, θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη με έδρα τη Στουτγάρδη πραγματοποιεί την “Trojan Footprint”, μια άσκηση που περιλαμβάνει αποστολές σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Με περισσότερους από 3.300 στρατιώτες, η άσκηση έχει διπλάσιο μέγεθος από την ομώνυμη εκπαιδευτική εκδήλωση του περασμένου έτους, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη άσκηση SOCEUR μέχρι σήμερα.

«Αυτή η κοινή, συνδυασμένη εκπαίδευση στην Ευρώπη θα συνεχίσει να οικοδομεί και να ενισχύει αυτές τις σχέσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, δημιουργώντας μια κοινή εικόνα για αποστολές μάχης και διατήρησης της ειρήνης στο εξωτερικό», δήλωσε ο διοικητής του SOCEUR (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), Υποστράτηγος David H. Tabor. .

Η άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων θα «επιδείξει τη διατλαντική αλληλεγγύη και τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων εθνών στην άμυνα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Βρετανία: Στρατιωτική ανάπτυξη από Φινλανδία μέχρι Σκόπια

Η Βρετανία έχει αναπτύξει από την Φινλανδία μέχρι τα Σκόπια, 8.000 στρατιώτες, 72 άρματα μάχης Challenger 2, 12 πυροβόλα AS90, 120 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Warrior και πολλά μαχητικά στην Ευρώπη προκειμένου να «αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα».

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε:

«Η ασφάλεια της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Σε αυτές οι ασκήσεις τα στρατεύματά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με συμμάχους και εταίρους σε όλο το ΝΑΤΟ και την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και δύναμης σε μια από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις από τον Ψυχρό Πόλεμο. Επιχειρώντας σε όλη την Ευρώπη, ο Βρετανικός Στρατός θα σταθεί δίπλα σε εταίρους, συνδυάζοντας τις δυνατότητές μας και τις κοινές μας αξίες, προωθώντας την ειρήνη και την ασφάλεια».

Ο Αντιστράτηγος Ralph Wooddisse είπε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα της Ευρώπης και στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας. Η σειρά ασκήσεων του Βρετανικού Στρατού είναι θεμελιώδης και για τα δύο. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, από τη Βαλτική μέχρι το Αιγαίο, για να εκπαιδεύσουμε και να πολεμήσουμε μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, παρέχοντας ισχυρές, ικανές και έτοιμες δυνάμεις για να υποστηρίξουν το ΝΑΤΟ και να δείξουμε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Θα συμμετάσχουμε με ένα ευρύ φάσμα μονάδων από τον Στρατό Ξηράς, από ελαφριές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις, έως ελικόπτερα και τεθωρακισμένες δυνάμεις, με υποστήριξη πυροβολικού, ηλεκτρονικού πολέμου, αεράμυνας, drones επιτήρησης, μηχανικούς και επιμελητεία υποστήριξη. Η κλίμακα της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό, την εκπαίδευση και την ευελιξία του βρετανικού στρατού, θα αποτρέψουν την επιθετικότητα σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα».

Πρώτη εκτόξευση SM-2 από φρεγάτα της Δανίας – Λόγω αναγκών ΝΑΤΟ…

Η φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας “Niels Juel”, κλάσης Iver Huitfeldt, εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο SM-2 στα ανοιχτά της βόρειας Νορβηγίας.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι φρεγάτες της Δανίας θα μπορούν να καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη από μεγάλη απόσταση.

Για πρώτη φορά, ένα πολεμικό πλοίο της Δανίας εκτόξευσε έναν πύραυλο SM-2. Είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για να εφοδιαστούν οι τρεις φρεγάτες κλάσης Iver Huitfeldt με πυραύλους SM-2.

Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των πολεμικών πλοίων της χώρας έγινε λόγω ΝΑΤΟ. Οι φρεγάτες θα είναι πιο πολύτιμες για το ΝΑΤΟ, καθώς η δυνατότητα ανάπτυξης ενός πλοίου με αισθητήρες και όπλα που μαζί μπορούν να προστατεύσουν έναν εναέριο χώρο είναι κάτι που το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη ανάγκη.

Δείτε βίντεο

Image

Image

Image

Αφήστε μια απάντηση