Ποιές τροφές είναι όξινες, ποιές αλκαλικές και ποίες ουδέτερες

Όξινα, Ουδέτερα και Αλκαλικά Τρόφιμα

Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι το όξινο τρόφιμο στη γεύση έχει όξινη αντίδραση στο σώμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γκρέϊπφρουτ. Περιέχει κιτρικό οξύ που το κάνει ξινό στη γεύση. Μεταβολίζεται όμως πλήρως μέσα στο σώμα και κάνει αλκαλική αντίδραση. Το ίδιο και το λεμόνι. Στα προγράμματα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους και τη θωράκιση της υγείας είναι μακροπρόθεσμα απαραίτητο να διατηρηθεί η ισορροπία του όξινου / αλκαλικού pH στο σώμα.

Όξινες Τροφές

– κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και κυνήγι (συμπεριλαμβανομένου σούπες, ζωμούς και εκχυλίσματα)
– αυγά και τυριά – σπόροι: σιτάρι, ρύζι, βρώμη, κριθάρι, φαγόπυρο (συμπεριλαμβανομένου όλα τα άλευρα και ψωμιά)
– ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνουν ζάχαρη
– φασόλια και όσπρια
– αρτύματα, καρυκεύματα, καφές, τσάι και αλκοόλ

Αλκαλικές Τροφες

– Φρούτα *(πχ μήλα, αχλάδια, μπανάνες, κεράσια, σύκα, γρέιπφρουτ, σταφύλια, πορτοκάλια, μάνγκο, παπάγια, μούρα)
* Σημείωση: κάποια φρούτα είναι αλκαλικά μόνο όταν είναι ώριμα. Τα ξερά δαμάσκηνα είναι όξινα.
– Λαχανικά (πχ σπαράγγια, μελιτζάνες, αβοκάντο, παντζάρια, μπρόκολο, φύτρα, λάχανο, καρότα, σέλινο, σπανάκι, αγγούρι κλπ)
– σπόροι (όπως: αμύγδαλα, φυστίκια Βραζιλίας, κάστανα κλπ) – σπόροι που χρησιμοποιούνται ως κόκκοι (κεχρί)

Ουδέτερες Τροφές

– κάποιοι σπόροι (ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι)
– λιπαρά (συμπεριλαμβανομένου βούτυρο, μαργαρίνη, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λινέλαιο, σησαμέλαιο)

Τι Αποφεύγουμε και Τι Προτιμάμε

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Μη ξεχνάτε πως δεν είναι μονάχα αυτά που πρέπει να αρχίσετε να τρώτε. Πολλές φορές είναι εξίσου σημαντικό αυτά που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Θέλετε να κάνετε το pH σας λιγότερο όξινο; Όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, ψηλά στη λίστα με τις όξινες τροφές είναι τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, αμέσως μετά είναι η ζάχαρη και έπειτα το αλκοόλ και ο καφές. Άλλα τρόφιμα είναι: – επεξεργασμένα τρόφιμα – έτοιμα γεύματα – κονσέρβες – τρόφιμα με συντηρητικά και πρόσθετα και γενικότερα όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Τα αποτελέσματα μιας πτωχής διατροφής και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός από σύνθετα συστήματα και διαδικασίες, ιδανικά σχεδιασμένο για να διατηρείται στη ζωή. Έχει την εξαιρετική ικανότητα της διαρκούς αναγέννησης, από το τελευταίο κύτταρο έως και τους σύνθετους ιστούς. Θεωρητικά το σώμα είναι κατασκευασμένο για να ζει περισσότερο από 120 χρόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει να προσέχουμε το σώμα μας και να του προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά / δομικά συστατικά και να αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα οξέα και τις τοξίνες που είναι καταστροφικές για την υγεία μας.

Πώς θα πετύχουμε μακροπρόθεσμα καλή υγεία και ζωτικότητα;

Πολύ απλά πρέπει να μειώσουμε το τοξικό φορτίο του σώματος αποφορτίζοντας και αποτοξινώνοντας τα ζωτικά μας όργανα, παρέχοντας πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Τη ίδια ώρα πρέπει να διατηρήσουμε το pH του αίματος σε ισορροπία καθώς αυτό μειώνει δραστικά τη συσσώρευση τοξινών και υποπαραγώγων του μεταβολισμού και διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε κορυφαία κατάσταση και ετοιμότητα.

ofarmakopoiosmou.gr

Αφήστε μια απάντηση