Υπάρχουν και «πυρηνικές βόμβες» που ρίχνονται σε αδύναμες εθνικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, επέκρινε το σχέδιο σταδιακής κατάργησης των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία, το οποίο έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι ένα τέτοιο εμπάργκο θα ισοδυναμούσε με «ρίψη πυρηνικής βόμβας» στην οικονομία της χώρας του.

Μιλώντας στον κρατικό σταθμό «Kossuth Radio», την Παρασκευή 6 Μαΐου, ο Όρμπαν ισχυρίστηκε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει νωρίτερα ότι οποιαδήποτε συλλογικά μέτρα, σχετικά με την ενέργεια, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε έθνους.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρωσικό πετρέλαιο «ηθελημένα ή όχι, αποτελεί επίθεση στην ίδια την ευρωπαϊκή ενότητα».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι χώρες με θαλάσσια λιμάνια βρίσκονται σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση, καθώς μπορούν να στραφούν σε ορυκτά καύσιμα που παραδίδονται με πλοία με σχετική ευκολία, ενώ τα περίκλειστα έθνη, όπως η Ουγγαρία, εξαρτώνται πλήρως από τους αγωγούς. Και πρόσθεσε ότι «ο αγωγός που οδηγεί στην Ουγγαρία ξεκινά από την Ρωσία», σημειώνοντας ότι η Βουδαπέστη δεν θα δεχόταν κανένα σχέδιο της ΕΕ που αγνοεί αυτά τα δεδομένα.

Ο Όρμπαν συνέκρινε την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για σταδιακή κατάργηση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε ολόκληρο το μπλοκ, με την «ρίψη πυρηνικής βόμβας στην ουγγρική οικονομία».

Προειδοποίησε ότι, εάν εφαρμοστεί το σχέδιο, η τιμή της βενζίνης στην χώρα του θα μπορούσε να αυξηθεί στα 700 φιορίνια (1,90 δολάρια) ανά λίτρο, ενώ το ντίζελ θα μπορούσε να κοστίζει έως και 800 φιορίνια (2,22 δολάρια) ανά λίτρο, κάτι που θα ήταν βαρύ για το σύνολο του ουγγρικού πληθυσμού. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η πρόταση των Βρυξελλών θα μπορούσε να έχει ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα να ξεμείνει η Ουγγαρία εντελώς από καύσιμα και άλλα προϊόντα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, θα κόστιζε χιλιάδες δισεκατομμύρια φιορίνια και θα χρειάζονταν έως και πέντε χρόνια για να στραφεί η Ουγγαρία από το ρωσικό πετρέλαιο σε εναλλακτικές λύσεις. Ο Όρμπαν σημείωσε, επίσης, ότι ενώ η ΕΕ, στα χαρτιά, διαθέτει πόρους γι’ αυτόν τον σκοπό, η Βουδαπέστη δεν έχει ακόμη δει αυτά τα χρήματα -πράγμα που σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί καν να ξεκινήσει την όλη διαδικασία.

Tόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συζητήσει μια εναλλακτική πρόταση, αρκεί αυτή να σέβεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Το τρέχον σχέδιο «μάλλον δημιουργεί πρόβλημα στην Ουγγαρία, παρά επιχειρεί να το λύσει», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι έστειλε την πρόταση πίσω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να την επεξεργαστεί εκ νέου -και τώρα περιμένει μια καινούργια.

Αναφερόμενος στα πέντε προηγούμενα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, τα οποία ενέκρινε η Ουγγαρία, ο Όρμπαν παραδέχτηκε ότι, ενώ δεν θεωρεί τις κυρώσεις ως το σωστό μέσο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η Βουδαπέστη διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας για καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα τα ουγγρικά συμφέροντα. Περιέγραψε ένα εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ως μια τέτοια κόκκινη γραμμή για την χώρα του.

Ο Όρμπαν διευκρίνισε, επίσης, την θέση της Ουγγαρίας για την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό. Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να μείνει έξω από την σύγκρουση και, επομένως, δεν θα παράσχει όπλα σε καμία πλευρά, σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα έφερνε «μπελάδες στο κεφάλι των εμπλεκομένων, ειδικά αν είναι γείτονές της».

Την ίδια στιγμή, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ουγγρική κοινωνία στο σύνολό της παρέχουν μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα.

ΠΗΓΗ: RT

Σημείωση HellasMag: Ο «ρωσόφιλος και μη δημοκράτης» Όρμπαν προτάσσει το καλό του λαού του και υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα. Οι δικοί μας «δημοκράτες», αντίθετα, προτάσσουν το καλό της ΕΕ και απαρνούνται τα εθνικά μας συμφέροντα.

HellasMag

Αφήστε μια απάντηση