Διατροφή βρέφους – Τι τρώει ένα μωρό και τι όχι

Και υγιεινές προτάσεις

Η διατροφή ενός βρέφους είναι βασικό κομμάτι της ανάπτυξης του και καθορίζεται με βάση την ηλικία του. Είναι σημαντικό να περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, προκειμένου αυτό να αναπτυχθεί σωστά.

Η διατροφή ενός βρέφους ξεκινάει με το μητρικό γάλα, που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τους πρώτους 5-6 μήνες της ζωής του. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπάρχουν και τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος, τα οποία μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους.

Ακολουθούν τα πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, τα πολτοποιημένα τρόφιμα, μικρές μπουκιές από στερεά φαγητά, και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο για βρέφη από 6 μηνών και πάνω.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά!

Διατροφή βρέφους έως 6 μηνών

Διατροφή βρέφους -1

 

Το μητρικό γάλα καλύπτει κάθε διατροφική ανάγκη του βρέφους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, ούτε καν νερό.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να θηλάσεις το μωρό σου ή το μητρικό σου γάλα δεν επαρκεί, μπορείς αποκλειστικά ή συμπληρωματικά να το ταΐσεις με γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας.

Το μητρικό γάλα περιέχει:

  • Πρωτεΐνες
  • Υδατάνθρακες (ευεργετικούς για την εντερική χλωρίδα του βρέφους).
  • Λιπίδια (πολύτιμα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης του βρέφους).

Κάτι που ίσως δεν ήξερες, είναι ότι ο μητρικό γάλα περιέχει την τέλεια ισορροπία θρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Η σύσταση του αλλάζει συνεχώς για να προσαρμόζεται στις ανάγκες του βρέφους.

Διατροφή βρέφους 6-12 μηνών

Από τον 6ο μήνα και μετά, το μητρικό γάλα δεν μπορεί να αποτελεί την αποκλειστική διατροφή του βρέφους. Οι ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μεγαλώνουν.

Στην ηλικία των 6 μηνών, παράλληλα με το γάλα εισέρχονται στη διατροφή του βρέφους οι λεγόμενες συμπληρωματικές τροφές. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε το μωρό να μπορεί να τρώει ό, τι και η υπόλοιπη οικογένεια μετά το πρώτο έτος της ζωής του. Επίσης, οι ανάγκες του είναι διαφορετικές, καθώς όσο μεγαλώνει η ενέργεια που σπαταλά είναι περισσότερη.

Υφή διατροφής βρέφους ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης

Κάθε βρέφος έχει τη δική του διάπλαση και αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Δεν είναι λογικό να εισάγεις συμπληρωματικές τροφές στη διατροφή του μωρού σου κρατώντας συνεχώς ένα ημερολόγιο.

Υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδηλώνουν τη μετάβαση από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο, και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε το βρέφος είναι έτοιμο να δεχτεί την κατάλληλη τροφή.

Κάθεται με μια μικρή υποστήριξη

Κάθεται μόνο του χωρίς υποστήριξη

Διατροφή βρέφους -2

 

Μπουσουλάει

  • Γάλα
  • Πολτοποιημένα τρόφιμα
  • Τρόφιμα με μαλακή σύσταση/υφή
  • Τραγανά τρόφιμα που λιώνουν και μπορεί να τα πιάσει με το χέρι του, όπως τα βρεφικά μπισκότα και snacks

Κάνει τα πρώτα του βήματα

  • Γάλα
  • Τρόφιμα με μαλακή προς μέτρια υφή σε μεγαλύτερα κομμάτια
  • Μικρές μπουκιές κανονικού φαγητού

Ομάδες τροφίμων στη διατροφή βρέφους με βάση την ηλικία

Μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους, συνιστάται να έχουν εισαχθεί στη διατροφή του τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες, και μάλιστα, ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, καθώς μειώνεται έτσι η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.

 

Σε γενικές γραμμές, οι ομάδες συμπληρωματικών τροφίμων που προτείνεται να εντάξεις στη διατροφή του βρέφους ανά μήνα είναι οι εξής:

Φρούτα & λαχανικά Αφού συμπληρωθεί ο 6ος μήνας
Δημητριακά χωρίς γλουτένη Αφού συμπληρωθεί ο 6ος μήνας
Κρέας (κόκκινο / λευκό) Μέχρι το τέλος του 7ου μήνα
Δημητριακά με γλουτένη Μέχρι το τέλος του 7ου μήνα
Αυγά & ψάρια Πριν τη συμπλήρωση έτους
Γιαούρτι & τυρί Πριν τη συμπλήρωση έτους
Φρέσκο γάλα Αφού συμπληρωθεί το πρώτο έτος

Απόφυγε να μπλέξεις πολλές νέες τροφές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άφηνε μια εβδομάδα από τη μια τροφή στην άλλη, παρατηρώντας τυχόν διάρροια, εμετό, εξανθήματα (σπυράκια) και

δερματικούς ερεθισμούς, βήχα ή έντονο κλάμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις διακόπτεις τη συγκεκριμένη τροφή κι επικοινωνείς άμεσα με τον παιδίατρο.

Ποιες τροφές να αποφεύγονται στη διατροφή βρέφους

Όσο πρόθυμο και αν είναι το μωρό σου να δοκιμάσει νέες γεύσεις, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που δεν πρέπει καταναλώσει για το πρώτο έτος της ζωής του. Ορισμένα ενέχουν τον κίνδυνο πνιγμού, ενώ άλλα απλά είναι ακατάλληλα για βρέφη.

Διατροφή βρέφους -3

Δες τα 7 βασικά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις:

1. Μέλι

Το μέλι (ή τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με μέλι) βγαίνουν εκτός μενού τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, επειδή μπορεί να περιέχει τα σπόρια των βακτηρίων Clostridium botulinum. Αν και αβλαβή για τους ενήλικες, αυτά τα σπόρια μπορούν να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση σε βρέφη κάτω του ενός έτους. Αυτή η σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, εξασθενημένο πιπίλισμα, κακή όρεξη, λήθαργο, ακόμη και δυνητικά πνευμονία και αφυδάτωση.

Οπότε, περίμενε τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου.

2. Φρουτοχυμός

Ένας φρουτοχυμός δεν περιέχει το λίπος, τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη D ή τις φυτικές ίνες που χρειάζονται τα βρέφη. Θα μειώσει την όρεξη τους για γάλα, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει τερηδόνα, διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Καλό είναι να αποφεύγεται για το πρώτο έτος.

3. Γλυκά

Κράτα τις ζαχαρωτές λιχουδιές μακριά από τη διατροφή του βρέφους τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα γενέθλια του, ειδικά τη σοκολάτα (η οποία περιέχει καφεΐνη) και τις σκληρές καραμέλες που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού.

4. Καπνιστά και αλλαντικά

Τα περισσότερα καπνιστά κρέατα ή αλλαντικά, περιέχουν νιτρικά και άλλες χημικές ουσίες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ζωικό λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να μην συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή του βρέφους. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα καπνιστά ψάρια.

5. Ψάρια (με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο)

Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική σίτιση βρεφών και νηπίων με ψάρια, μπορεί να αυξήσει το IQ τους. Απλώς αποφύγετε τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος μεταξύ άλλων.

6. Αλλεργιογόνες Τροφές

Ίσως, έχεις ακούσει ότι η διατροφή ενός βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του δεν πρέπει να περιέχει αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως:

  • Φιστίκια (ξηρούς καρπούς γενικότερα)
  • Αυγά
  • Σιτάρι
  • Γαλακτοκομικά
  • Οστρακοειδή

Συμβουλέψου οπωσδήποτε τον παιδίατρο, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες, και δοκίμαζε μια τροφή κάθε φορά παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του μωρού σου για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

 

Διατροφή βρέφους -4

Οι ολόκληροι ξηροί καρποί μπορεί επίσης να αποτελέσουν αιτία πνιγμού στα βρέφη και τα νήπια έως 4 ετών.

Διατροφή βρέφους: Συμπέρασμα

Μπορεί να φαίνεται βουνό, αλλά με λίγη υπομονή γρήγορα θα συνηθίσεις και θα ξέρεις ακριβώς τι έχει ανάγκη το μωρό σου. Απλά παρατήρησε τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του.

 

Σεβάσου τις προτιμήσεις του χωρίς να μπαίνεις σε συγκρίσεις με άλλα μωρά του φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος σου.

 

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους

ofarmakopoiosmou.gr

Αφήστε μια απάντηση