Ο Σαμαράς επιτέθηκε στο λόμπι του κατευνασμού και σε όσους θέλουν «εύκολη τακτοποίηση των εθνικών θεμάτων»

Σχόλιο ιστολογίου:

Δε γνωρίζουμε αν οι κοκορομαχίες εντός ΝΔ είναι πραγματικές ή για το θεαθήναι, ελπίδα μας όμως είναι να αλληλοφαγωθούν εκεί στο ψευτορωμέικο και να πάνε στα τσακίδια…

================================================

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική κατά “του λόμπι του κατευνασμού” το οποίο όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων από απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως επεσήμανε αυτό το λόμπι έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα.

Η ομιλία Σαμαρά είναι ευθεία αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη, ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

“Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων ως σωτήρια λύση. Αλλά πρέπει να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και να κάνει συμμαχίες για νά ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα” είπε ο κ. Σαμαράς.

Σημείωσε ότι τα νησιά και μέσα σε αυτά και το Καστελόριζο “έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει διεξοδικά στο ταξίδι του στην Αμερική”.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη, ότι τα ενεργειακά ζητήματα συνδέονται με τα εθνικά και εκτίμησε ότι η Τουρκία “αβαντάρει το ρωσικό φυσικό αέριο” γι΄αυτό και εμποδίζει την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

“Η «Γαλάζια Πατρίδα» μπλοκάρει τον μόνο ανταγωνιστή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εκεί που είναι και οι δικές μας ΑΟΖ. Γι΄αυτό η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου” είπε ο κ. Σαμαράς.

“Χωρίς ενέργεια πολιτισμός δεν υπάρχει. Αποδεικνύεται σήμερα ότι ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί στηρίχθηκε μονομερώς από τη Ρωσία υπό τις ευλογίες της Γερμανίας εξαιτίας της εξάρτησής της από τη Ρωσία” είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε ότι είναι “μύθος ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες με τον ήλιο. Θα γίνει αλλά όχι τόσο γρήγορα. Η κυβέρνηση μας από το 2012 είχε ξεκινήσει να πετύχει την ενεργειακή αυτάρκεια. Είχα καλέσει την Ευρώπη να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην περιοχή μας που είναι και ευρωπαϊκά. Κάποιοι είχαν δεύτερες σκέψεις ο Συριζα αδράνησε, κι εμείς αργήσαμε” είπε και προσέθεσε: “Ηταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών. Τι μήνυμα είχαμε δώσει στις εταιρείες που είχαν πάρει τα συμβόλαια εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται. Ο πρωθυπουργός το διόρθωσε, αλλά η ζημιά έγινε και πρέπει να διορθωθεί όπως το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024 ενώ η Γερμανία θα έχει λιγνίτη ως το 2035”.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι άλλο πράγμα να γίνει η Ελλάδα κόμβος εφοδιασμού από τρίτες χώρες, και άλλο και πολύ πιο σημαντικό να παράγει η Ελλάδα υδρογονάνθρακες και να εφοδιάζει την Ευρώπη. 

Χαρακτήρισε σωστές κινήσεις την αγορά αεροσκαφών και πλοίων και κυρίως την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία  και συμπλήρωσε:

“Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες,  με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις όπως ζητούσε η Μέρκελ. Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν”.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι με τη Ρωσία κανείς δεν μίλησε για απειλή κυρώσεων αλλά επιβλήθηκαν κυρώσεις “κατευθείαν στο ψαχνό και σωστά”. 

Η Τουρκία – όπως είπε ο κ. Σαμαράς – κάνει το ίδιο με τη Ρωσία κάθε μέρα αλλά κυρώσεις δεν επιτρέπονται. Η αντίφαση των υποκριτών κατευνασμού συνίσταται στο εξής: με την ίδια ευκολία που ζητούν από του Ουκρανούς να αγωνιστούν και σωστά, από εμάς ζητούν να τα δώσουμε όλα. Όταν οι Έλληνες κάνουν ότι και οι Ουκρανοί είναι εθνικιστές. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σωστά καταδικάσαμε την Ρωσία, αλλά να ξέρουμε ότι μετά τον πόλεμο έρχεται η ειρήνη, και πρέπει να έχουμε στο νου μας την επόμενη μέρα” είπε.

Προειδοποίησε ότι η ένταση στα Βαλκάνια ανεβαίνει διαρκώς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές ανατροπές, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών 

“Δεν θα επιτρέψει Πρέσπες του Αιγαίου η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα. Διχάζει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα χάνει δύναμη και είναι εθνικά αδιανόητη η επιστροφή του στην εξουσία και είμαστε εδώ για να μην το επιτρέψουμε ποτέ” είπε ο κ. Σαμαράς.

militaire.gr

Αφήστε μια απάντηση