Γερμανίδα υπουργός προειδοποιεί για τον χειρότερο λιμό από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Svenja Schulze, εξέφρασε την ανησυχία της για την επικείμενη επισιτιστική κρίση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε:

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δραματική. Λόγω του κορωνοϊού, των ακραίων ξηρασιών, και τώρα του πολέμου, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού υποθέτει επί του παρόντος ότι πολύ περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από οξεία πείνα και πρέπει να διορθώνει συνεχώς τις προβλέψεις του προς τα πάνω. Το πικρό μήνυμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο λιμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατομμύρια νεκρούς.

Στην συνέχεια, επέκρινε τις υπερβολές της πράσινης ατζέντας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και διεθνώς, η χρήση τροφίμων και ζωοτροφών στην παραγωγή «πράσινων» καυσίμων. Όπως επεσήμανε, οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ετησίως 2,7 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου φτιαγμένου από φυτικά έλαια -ποσότητα που αντιστοιχεί «σχεδόν στο ήμισυ της συγκομιδής ηλιελαίου της Ουκρανίας.

Βέβαια, η Γερμανίδα υπουργός δεν απέφυγε να κάνει χρήση της γνωστής ρετσέτας «Ο Πούτιν φταίει!», κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι οπλοποιεί την εξάρτηση πολλών χωρών από τα ρωσικά και ουκρανικά προϊόντα και διεξάγει έναν… «πόλεμο πείνας».

Εξέφρασε την απέχθειά της για τον Πούτιν, αλλά και για τους Ρώσους διπλωμάτες συνολικά, τονίζοντας πως της είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάθεται μαζί τους στο ίδιο τραπέζι. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έφυγε από την αίθουσα μαζί με τους συναδέλφους της, όταν πήρε τον λόγο ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών!

Αφήνω ασχολίαστο το αντιρωσικό μένος της Schulze, και κρατώ τα δύο σημαντικά στοιχεία της συνέντευξης:

  • Έρχεται άγρια πείνα.
  • Η πράσινη ανάπτυξη κρύβει περισσή υποκρισία.

Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο άρχισα, στην σελίδα μου στο FB, να προειδοποιώ για επερχόμενη επισιτιστική κρίση και να καταγγέλλω την πράσινη ατζέντα, αντιμετώπισα χλευαστικά και ειρωνικά σχόλια. Δυστυχώς, επιβεβαιώνομαι για πολλοστή φορά.

Προτρέπω, για μιαν ακόμα φορά, όλους σας να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα. Μην περιμένετε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογες προειδοποιήσεις. Αν και όταν το κάνει, θα είναι αργά.

hellasmag.com

Αφήστε μια απάντηση