«Παγώνουν» οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού; – Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Ναύαρχοι για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ερωτηματικό για τις καινούργιες κορβέτες
Η μη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην απόκτηση καινούργιων κορβετών παρά μόνο στην αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Ναυτικό Επιτελείο.

Την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους «μνηστήρες» προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να πετύχει μια ανάλογα επωφελή με αυτή των Belharra συμφωνία για την ενίσχυση του Στόλου τα επόμενα χρόνια.

«Η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής μας ασπίδας, γιατί προτεραιότητα παραμένει η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Αυτή που τώρα ενισχύεται με τα 24 νέα μαχητικά Rafale. Με τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες, με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου Romeo, τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, με την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 αλλά και των φρεγατών τύπου MEKO. Αλλά και με τον συνολικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού όλων των κλάδων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς όμως να αναφερθεί στο μεγαλύτερο project που έχει μπροστά του το Πολεμικό Ναυτικό και δεν είναι άλλο από την απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά και το newpost.gr, το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα από το «χτίσιμο» επιπλέον καινούργιων πλοίων έπειτα από τις τρεις φρεγάτες Belharra φαίνεται ότι αποτελεί για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση ότι το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών «παγώνει» μέχρι νεοτέρας. Αντίθετα η διαβεβαίωση φαίνεται ότι είναι πως το project για τις κορβέτες θα προχωρήσει κανονικά και έως τις αρχές του καλοκαιριού όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επιλογή του πλοίου που θα κερδίσει τη «ναυμαχία».

Ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί τόσο για τις καινούργιες κορβέτες όσο και για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ παραμένει στα 2 δις ευρώ.

Όμως η δυσμενής οικονομική συγκυρία και κυρίως η ενεργειακή κρίση η οποία έχει αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα φαίνεται ότι αποτελούν ένα σοβαρό «ναρκοπέδιο» στο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τις ανησυχίες των Ναυάρχων να εντείνονται έπειτα από την μη αναφορά δια στόματος πρωθυπουργού στις καινούργιες κορβέτες παρά μόνο στις ΜΕΚΟ.

Κοινή συνισταμένη πάντως τόσο της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ όσο και της κατασκευής καινούργιων κορβετών αποτελούν τα Ελληνικά ναυπηγεία στα όποια όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν και τα δυο projects.

Όσον αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι πιθανότητες να βγει σύντομα «λευκός καπνός» είναι αρκετά αυξημένες με όλους τους «μνηστήρες» να έχουν έρθει σε επαφή με την καινούργια διοίκηση προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία.

Είτε για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ η οποία θεωρείται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις και σε σχετικά σύντομο χρόνο είτε για να «χτιστούν» εκεί οι καινούργιες κορβέτες του Στόλου. «Θολό» εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα των ναυπηγείων Ελευσίνας όπου η κυβέρνηση και εκεί θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξυγίανσης.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες αναμένεται να δείξουν εάν υπάρχει αλλαγή «ρότας» από την κυβέρνηση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού ή αυτό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί με το βλέμμα πάντα στην κλιμακούμενη προκλητικότητα των γειτόνων και τις απειλές που συνεχώς εκτοξεύουν.

Αφήστε μια απάντηση