Ποιός είναι ο λόγος που ο πλανεμένος άνθρωπος παρουσιάζει γενικότερη ,,, “αυτοάνοση” συμπεριφορά

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέει, ότι «ακόμα και των κακών, η αιτία και ο σκοπός είναι το αγαθό. Διότι όταν πράττουμε τα άσχημα, τα πράττουμε ποθώντας τα αγαθά. Κανείς δεν κάνει ό,τι κάνει θέλοντας το κακό. Γιατί το κακό δεν έχει καν υπόσταση, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει μόνο διότι υπάρχει το αγαθό, όχι αφεαυτού. Ό,τι γίνεται, για το αγαθό γίνεται, ή … για το νομιζόμενο ως αγαθό».

Ο λόγος λοιπόν για τον οποίο αμαρτάνει ο άνθρωπος, είναι ότι ξεγελάστηκε πάνω στην αναζήτηση του αγαθού εξ’ αιτίας της αθέτησης του ηθικού νόμου που είναι γραμμένος από το Θεό στην καρδιά του.

Κι αν ο άνθρωπος ξεγελιέται στην αναζήτηση του καλού τόσο εύκολα από το διάβολο και τα όργανά του για θέματα βιολογικά, όπως η χρήση της ασφυξιογόνας μάσκας, των εμβολίων κλπ. φαντάσου πόσο εύκολο είναι να πλανηθεί σε θέματα της ψυχής και της άλλης ζωής για τα οποία δεν έχει ιδέα ότι υπάρχουν –ακόμα κι αν εφαρμόζει έναν εξωτερικό χριστιανικό τύπο ευσεβείας –

Το μόνο ζητούμενο λοιπόν, είναι ο άνθρωπος να γκρεμίσει τα «μπάζα» που τον φόρτωσε ο διάβολος και τα όργανά του και να έλθει σε αυτογνωσία. Σε αυτό είναι που πρέπει να βοηθήσει η ιεραποστολή που ετοιμάζει ο Κύριος.

Βιβλίο αναφοράς:

ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ

«Το γνώθι σαυτόν» Σελ. 200 – 201  

Κοινοποιεί ο Ηλίας Σκουντριάνος

One thought on “Ποιός είναι ο λόγος που ο πλανεμένος άνθρωπος παρουσιάζει γενικότερη ,,, “αυτοάνοση” συμπεριφορά”

Αφήστε μια απάντηση