Για αυτό τους χαϊδεύουν-Ανώτατος ναυτικός διοικητής του ΝΑΤΟ: “Θέλουμε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στον Ε.Πόντο”

Ηπιο μεγάλη ώρα για τον Ερντογάν και την Τουρκία έρχεται   όπου ναι μέσω ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, και αφορά σχέδιο περικύκλωσης του ρωσικού στόλου από στόλο χωρών του ΝΑΤΟ, όπως Τουρκία, Ρουμανία, και Βουλγαρία με παράλληλη παρουσία αμερικανικού  αεροπλανοφόρου στο Βόρειο Αιγαίο μαζί με ομάδα μάχης αντιτορπιλικών με σύστημα AEGIS.         

“Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να μείνει για πολύ μακριά από τον Εύξεινο Πόντο”, δήλωσε ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης της Συμμαχίας (MARCOM), Αντιναύαρχος Κιθ Μπλουντ.

Τον ανώτατο αξιωματικό του ΝΑΤΟ, τον υποδέχθηκε με επίσημη στρατιωτική τελετή μπροστά από το Αρχηγείο του βουλγαρικού ΓΕΝ ο διοικητής του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Kiril Mihailov.

“Κατά την επίσκεψη του Αντιναύαρχου Μπλόουντ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα”, εξήγησε ο Μιχάιλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυο τους θα επισκεφθούν την βάση του βουλγαρικού πολεμικού ναυτικού στην Βάρνα, στην οποία θα διευκρινιστεί πώς θα εξασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο.

«Η αλληλεγγύη είναι σημαντική σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στον Εύξεινο Πόντο και ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε ο αντιναύαρχος Blount.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο συντονισμός στην θαλάσσια αυτή περιοχή είναι πολύ σημαντικός και το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό, που είναι πολύ ικανό, θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επίτευξή του.

Ο Blount είπε ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί με τους δημοσιογράφους τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας, αλλά διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να μείνει για πολύ μακριά από τον Εύξεινο Πόντο.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Ο Μπλόουντ πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ γίνεται καθημερινά, ανάλογα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Έχουμε υποβρύχια, πλοία και αεροσκάφη στη διάθεσή μας και προσαρμόζουμε το πρόγραμμα και το σχήμα των κινήσεων  τους σε καθημερινή βάση», κατέληξε ο ίδιος.

Επικίνδυνα σχέδια για την παγκόσμια ειρήνη έχουμε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, αφού η Ρωσία επεκτείνει το ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας, ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει πυρετωδώς μια αεροναυτική Task Force, για να απαντήσει στην Μόσχα.

Καίριος παράγοντας σε αυτήν την τρομερή νατοϊκή δύναμη θα είναι η συμμετοχή ή όχι της Τουρκίας, για αυτό οι ΗΠΑ “χαιδεύουν” το καθεστώς Ερντογάν, παίρνοντας σχεδόν ουδέτερη θέση στις προκλητικές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ενώ οι Τούρκοι γνωρίζοντας αυτή την αδυναμία, κινούνται ανεξέλεγκτοι.

Την είδηση μας την είχε αποκαλύψει πριν κάποιο διάστημα ο Τούρκος Αντιστράτηγος ε.α.  Fahri Erenel, ο οποίος είχε αναφέρει ότι “η θέση της Τουρκίας είναι κρίσιμη ειδικά αυτήν την περίοδο.

«Πιστεύω ότι η γεωστρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε πτώση, θα αυξηθεί ξανά, τόσο στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο ΝΑΤΟ, και ότι η θέση της Τουρκίας, θα αναβαθμιστεί όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου θα γίνει ξανά ακραίο σύνορο της συμμαχίας.

Υπάρχει τώρα αυτό που ονομάζουμε task force της Μαύρης Θάλασσας που προσπαθεί να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ.Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν το βλέπει θετικά, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Νομίζω ότι η συνθήκη του Μοντρέ έχει αυξήσει ακόμα πιο πολύ τη σημασία της χώρας μας.Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την Τουρκία σε αυτές τις δύο πτυχές, αφού απειλείται η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ενέχονται και οικονομικοί κίνδυνοι.

Ωστόσο, το να γίνουμε ξανά χώρα-κλειδί ενισχύουμε την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», είχε τονίσει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Το ποιος διέρχεται και ποιος όχι από τα Στενά του Βοσπόρου το αποφασίζει αποκλειστικά η Τουρκία λόγω της συνθήκης του Μοντρέ.

Επίσης το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο για να χτυπήσει τη Ρωσία. Μπορεί αν επιθυμεί να εκτοξεύσει πυραύλους από πιο  μακριά ( Βόρειο Αιγαίο και την Αλεξανδρούπολη) για να μην στοχοποιηθεί η Τουρκία από ρωσικούς πυραύλους.

Σε αυτό το παζάρι και το αλισβερίσι ΗΠΑ-Τουρκίας, υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα, αφού είναι γνωστό τι ακριβώς διεκδικούν οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση