Η παγκόσμια έλλειψη ντίζελ, που αναμένεται να ενταθεί από τον Ιούνιο, θα οδηγήσει σε οικονομικό χάος

ου Γιώργου Β. Μιχαήλ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC (7 Μαΐου 2022), παρατηρείται ήδη σοβαρή έλλειψη καυσίμου ντίζελ, η οποία οφείλεται στην μεταπανδημική αύξηση της ζήτησης και στην ταυτόχρονη μείωση της προσφοράς. Όπως είναι φυσικό, η έλλειψη εκτοξεύει την τιμή του καυσίμου σε επίπεδα ρεκόρ και, συνακόλουθα, την ακρίβεια στα ύψη, αφού οι τιμές των αγαθών συναρτώνται με τις τιμές των καυσίμων.

Αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, λόγω των παράλογων αποφάσεων της ΕΕ. Ο Stephen Brennock, της χρηματιστηριακής PVM, λέει χαρακτηριστικά:

Η απομάκρυνση της Ευρώπης από την εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια επιταχύνει την άνοδο των τιμών. […] Η στενότητα της παγκόσμιας προσφοράς θα επιδεινωθεί από την πρόταση της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η απαγόρευση, εάν εγκριθεί, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές προϊόντων και ιδιαίτερα στο ντίζελ… Υπάρχει τώρα αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεμείνει από ντίζελ.

Στις 8 Μαΐου, η Wall Street Silver (μια κοινότητα επενδυτών πολύτιμων μετάλλων) εξέφρασε στο Twitter την ανησυχία της για έναν επικείμενο εφιάλτη αναφορικά με «την παγκόσμια έλλειψη ντίζελ που θα σοκάρει τους ανθρώπους από τον Ιούνιο».

Ας μην ξεχνάμε ότι το ντίζελ είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούν τρένα, βυτιοφόρα, και φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Αν όντως η Ευρώπη ξεμείνει από ντίζελ, τότε θα παραλύσει ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα, κι αυτό θα βυθίσει στο χάος την αγορά και την οικονομία στο σύνολό της.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο ενισχύει και η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA), με το σχέδιο 10 σημείων για την μείωση της χρήσης πετρελαίου.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξοργιστική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδίδεται σε μιαν αστήρικτη και ύποπτη καθησυχαστική ρητορεία.

Ας ελπίσουμε ότι το προαναγγελθέν βέτο της Ουγγαρίας (και πιθανώς της Βουλγαρίας), στην απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα σώσει κάπως την κατάσταση.

Ωστόσο, καλό είναι να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας και να αποθηκεύσουμε νερό, τρόφιμα μακράς διαρκείας, και είδη πρώτης ανάγκης.

hellasmag.com

Αφήστε μια απάντηση