Πώς να γίνω Αγρότης: Βήμα 1: Αποφασίζω τι θα καλλιεργήσω και πού

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές, με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο, ηλικία και επίπεδο εκπαίδευσης, επιδιώκουν να αλλάξουν τη ζωή τους, μετακομίζοντας στην ύπαιθρο και να ξεκινώντας μια γεωργική επιχείρηση.

Δεδομένου ότι δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει κάποιος αγρότης χωρίς κάποια εμπειρία, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα και να κατανοήστε τα βασικά βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι πραγματικά κάνουν οι αγρότες.

Τι κάνει ένας αγρότης;

Ως αγρότη ή κτηνοτρόφο, ορίζουμε όποιον κερδίζει κάποιο εισόδημα εργαζόμενος στον πρωτογενή τομέα, κάποιον που εκτρέφει ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι προορίζονται για την παραγωγή είτε τροφίμων είτε πρώτων υλών (για παράδειγμα βαμβάκι). Οι αγρότες θεωρούνται άνθρωποι στενά συνδεδεμένοι με τη φύση, αφού περνούν τον μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στον αγρό, είτε καλλιεργώντας φυτά είτε εκτρέφοντας ζώα. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αγρότες δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Δουλεύουν με ζωντανούς οργανισμούς και αυτό συχνά δημιουργεί ένα χάος στο προσωπικό τους πρόγραμμα. Δεν είναι τόσο εύκολο να έχουν ένα δομημένο πρόγραμμα εργασίας, οι περισσότεροι από αυτούς δεν κάνουν ποτέ διακοπές και δεν παίρνουν σχεδόν ποτέ ρεπό. Η γεωργία/κτηνοτροφία απαιτεί απόλυτη αφοσίωση, αγάπη και πάθος για να επιτύχει.

Βήμα 1: Αποφασίζω τι θα καλλιεργήσω και πού – Μπορώ να έχω κέρδος ;

Επιλέγω τη σωστή καλλιέργεια

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αποφασίσετε τι πρόκειται να καλλιεργήσετε. Παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται σαν μια εύκολη διαδικασία, στην πραγματικότητα, είναι η πιο πολύπλοκη απόφαση για έναν νέο υποψήφιο αγρότη. Ο τύπος του φυτού (ή του ζώου) που πρόκειται να επιλέξετε είναι ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση που θα πάρετε.

Η γεωργία χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο της  παραγωγής. Οι κύριες κατηγορίες είναι:

Γεωργία

Δενδροκομία (καρποφόρα δέντρα)λαχανικά, παραγωγή ξύλου, παραγωγή βιομάζας, καλλιέργεια σιτηρών, καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών, βότανα, αμπελουργία, καλλιέργειες μούρων, ειδικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι και άλλα. Οι περισσότερες από αυτές τις καλλιέργειες αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους. Ορισμένες από αυτές βέβαια μπορούν επίσης να εγκατασταθούν σε κλειστούς χώρους (θερμοκήπια) με χώμα ή αέρα / νερό ως μέσο υποστρώματος .

Κτηνοτροφία

Στην κατηγορία αυτή, έχουμε αγρότες που εκτρέφουν ζώα κυρίως για το γάλα, το κρέας ή τα αυγά τους. Μερικά παραδείγματα είναι οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες, οι χοίροι και η πτηνοτροφία (κοτόπουλα, πάπιες κλπ.). Ορισμένοι φορείς δεν θεωρούν την εκτροφή πουλερικών ως τομέα της κτηνοτροφίας, αλλά ως ξεχωριστή κατηγορία.

Μελισσοκομία

Η μελισσοκομία είναι ένας ειδικός τύπος αγροτικής ενασχόλησης. Οι αγρότες μεγαλώνουν μέλισσες από τις οποίες συλλέγουν, μέλιγύρηβασιλικό πολτό ή κερί.

Εκτροφή σαλιγκαριών

Οι αγρότες εκτρέφουν σαλιγκάρια, είτε για το κρέας τους είτε για τις κολλώδεις, πλούσιες σε κολλαγόνο εκκρίσεις τους .

Εκτροφή Σκουληκιών

Πρόκειται για ένα ειδικό είδος καλλιέργειας στο οποίο εκτρέφονται σκουλήκια για να τα χρησιμοποιηθούν για τη μετατροπή των αποβλήτων σε οργανικά λιπάσματα.

Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την καλλιέργεια που επιθυμείτε να αρχίσετε ή το ζωικό σας κεφάλαιο. Αφού επιλέξετε 3-4 πιθανές καλλιέργειες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους τοπικούς παραγωγούς και τους επιστήμονες της γεωργίας (γεωπόνους και κτηνιάτρους), για να ενημερωθείτε για τον τύπο των φυτών και των ζώων που ενδείκνυνται για την περιοχή σας.

Συσχετίζω την καλλιέργεια με την αγορά

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ορίσετε ποιος θα είναι ο πελάτη σας και πού θα διαθέσετε τα προϊόντα σας. Ποιος είναι ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών στην περιοχή σας για την καλλιέργεια που θα επιλέξετε; Σε ποια τιμή πωλούνται άλλα παρόμοια προϊόντα; Οι αγρότες πληρώνονται με μετρητά ή με πίστωση; Πότε αγοράζουν το προϊόν; Χρειάζεστε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτείτε μια καλύτερη τιμή; Μπορείτε να εξαγάγετε το προϊόν σας (να βρείτε αγοραστές από άλλη χώρα); Υπάρχει πραγματική ζήτηση για το προϊόν που επιλέγετε ή απλώς έχετε βαρεθεί τη ζωή στην πόλη και αναζητάτε μια αλλαγή;

Ένα συχνό λάθος των νέων αγροτών είναι ότι ξεκινούν τις διαδικασίες εγκατάστασης της καλλιέργειάς τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες. Εάν δεν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, πιθανότατα θα καταλήξετε χρεωμένοι, παρά το γεγονός ότι μπορεί να παράγετε εξαιρετικό προϊόν. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε φτιάχνοντας μια λίστα με πιθανές καλλιέργειες που σας ενδιαφέρουν, και να αρχίσετε να εξετάζετε πιθανές αγορές για καθένα μία από αυτές, αποκλείοντας τις καλλιέργειες για τις οποίες δεν είστε σίγουροι αν μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέοι αγρότες συμμετέχουν σε ομάδες τοπικών παραγωγών (συνεταιρισμούς), ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από συνέργειες. Σε πολλές χώρες, οι αγρότες (που καλλιεργούν μια συγκεκριμένη καλλιέργεια) δρουν νομικά ως μία οντότητα, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα. Ο συνεταιρισμός δημιουργεί ένα τμήμα μάρκετινγκ και απασχολεί μια ομάδα ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την εύρεση αγορών για το προϊόν τους. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι γεωργοί διαθέτουν ένα ποσό και στην πραγματικότητα αναθέτουν σε άλλους συνεργάτες τις πωλήσεις και τις δραστηριότητες μάρκετινγκ, στις οποίες δεν είναι και τόσο καλοί. Έτσι, έχουν περισσότερο χρόνο να επενδύσουν στις βασικές τους δραστηριότητες. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει πάντα να έχετε μια βασική αντίληψη της αγοράς στην οποία στοχεύουν τα προϊόντα σας, έτσι ώστε να είστε πάντα έτοιμοι να βρείτε μια εναλλακτική λύση.

Επιλέγω το σωστό χωράφι για την κάθε καλλιέργεια

Η τοπογραφία της περιοχής, ο τύπος του εδάφους, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και το κλίμα είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πιθανοί αγρότες πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Η θέση του αγρού σας μπορεί να αλλάξει δραματικά το επιχειρηματικό σας σχέδιο και την καθημερινή σας ρουτίνα. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές με πλούσια και ποικίλη χλωρίδα μπορούν να βασίζονται περισσότερο σε βοσκή για τη διατροφή των ζώων τους. Αντίθετα, οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές χωρίς ιδιαίτερη χλωρίδα θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερες ζωοτροφές, πράγμα που σίγουρα θα αυξήσει τα έξοδά τους.

Χωρίς γη, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας. Υπάρχουν δύο σενάρια όσον αφορά την επιλογή χωραφιού. Σε περίπτωση που είστε ο ιδιοκτήτης της γης, τα πράγματα είναι εύκολα, σε περίπτωση όμως που δεν διαθέτετε γη, θα πρέπει να νοικιάσετε, και εδώ είναι το σημείο όπου ξεκινούν τα προβλήματα.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες φυτών που πιθανόν θα χρειαστεί να αποφύγετε σε περίπτωση που δεν έχετε τη δική σας γη. Οι πολυετείς καλλιέργειες για παράδειγμα μπορεί να μην είναι κατάλληλες, για πολλούς λόγους.

Πρώτα απ ‘όλα, το κόστος θα μπορούσε να είναι πραγματικά υψηλό σε περίπτωση που επιθυμείτε να νοικιάσετε γη για πολλά χρόνια. Επιπλέον, όταν πρόκειται για επαγγελματική καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων, για παράδειγμα, πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα δέντρα δεν παράγουν φρούτα νωρίτερα από 6-7 χρόνια. Έτσι, θα πρέπει να πληρώνετε ενοίκιο χωρίς να έχετε κάποια έσοδα για μερικά χρόνια. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί να εξετάσετε. Παρόλο που μπορεί να υπογράψετε σύμβαση σύμφωνα με την οποία σας επιτρέπεται η εκμετάλλευση της γης για 30 χρόνια, το νομικό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει πολλές φορές μέσα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, μπορεί να σας επιβληθεί δικαστικά να καταστρέψετε την καλλιέργειά σας και να φύγετε χωρίς μάλιστα να λάβετε οποιαδήποτε αποζημίωση σε κάποιες περιπτώσεις. Συνεπώς, σε περίπτωση που εσείς και η οικογένειά σας δεν είστε ιδιοκτήτες γης, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποφυγής πολυετών καλλιεργειών. Οι πολυετείς καλλιέργειες βοτάνων διαρκούν 6-12 χρόνια, τα αμπέλια και τα καρποφόρα δέντρα συνήθως ωριμάζουν 7-8 χρόνια μετά τη φύτευση και μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν καλή απόδοση για 30-60 χρόνια ή περισσότερο. Μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα, τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να συγκομιστούν (και συνεπώς να δώσουν έσοδα) 3-5 μήνες μετά τη μεταφύτευση ή τη σπορά τους. Αυτές οι καλλιέργειες μπορεί να είναι καταλληλότερες για έναν νέο αγρότη.

Τα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι) και το βαμβάκι μπορούν να συγκομιστούν 6-9 μήνες μετά την σπορά, αλλά αυτές οι καλλιέργειες θεωρούνται “commodities”. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους καθορίζεται κυρίως από τον μεταποιητή-αγοραστή σύμφωνα με την τοπική ζήτηση και προσφορά. Πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και ένας νέος αγρότης σπάνια μπορεί να αποκομίσει κέρδος κατά τα πρώτα χρόνια εμπλοκής του. Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρον να ξεκινήσετε μια καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων σε ορισμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, η γη που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την εκάστοτε καλλιέργεια. Είναι δική σας ευθύνη να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με τη δομή του εδάφους, το pH και το ιστορικό των προηγούμενων καλλιεργειών στο χωράφι . Η συλλογή 3-4 δειγμάτων εδάφους από διαφορετικά σημεία του αγρού και η αποστολή τους σε ένα εργαστήριο είναι απαραίτητη. Ένας τοπικός γεωπόνος μπορεί να σας ενημερώσει εάν το έδαφος είναι κατάλληλο για αυτή την καλλιέργεια. Μπορείτε επίσης να λάβετε συμβουλές για οποιεσδήποτε διορθωτικές ενέργειες μπορεί να χρειαστείτε για να αποκαταστήσετε ή να βελτιώσετε τη γονιμότητα του εδάφους. Τέλος, πρέπει να εξετάσετε τα επίπεδα ετήσιας βροχόπτωσης της περιοχής σας καθώς και τις ημερομηνίες που εμφανίζονται συνήθως ο πρώτος και τελευταίος παγετός.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το κατά πόσο το χωράφι έχει πρόσβαση σε νερό. Οι περισσότερες επαγγελματικές καλλιέργειες χρειάζονται άρδευση για να δώσουν αποδεκτές αποδόσεις. Σε περίπτωση που επιλέξετε ένα χωράφι που δεν έχει πρόσβαση σε πηγή νερού, μάλλον θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δεξαμενές νερού, τις οποίες θα μεταφέρετε από την πλησιέστερη πηγή νερού. Για να μεταφέρετε δεξαμενές νερού, θα πρέπει να βρείτε φορτηγά. Το κόστος και ο κόπος θα είναι μεγάλα.

Εξετάζω το συνολικό κόστος έναντι των συνολικά προβλεπόμενων εσόδων. Θα έχω κέρδος;

Μέχρι τώρα, θα έχετε καταλήξει σε έναν περιορισμένο αριθμό εναλλακτικών επιλογών στη λίστα σας. Είναι πλέον καιρός να φτιάξετε ένα μικρό επιχειρηματικό σχέδιο, εξετάζοντας το πιθανό εισόδημα που θα λάβετε από κάθε μία από τις εναλλακτικές λύσεις, με βάση τα έσοδα και το προβλεπόμενο κόστος για κάθε μια από αυτές. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι απλός. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με επιτυχημένους αγρότες που έχουν χρόνια εμπειρίας στις καλλιέργειες που σκέφτεστε να καλλιεργήσετε. Αυτοί οι άνθρωποι, δεδομένου ότι είναι ειλικρινείς και πρόθυμοι να μοιραστούν λεπτομέρειες μαζί σας, είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις τιμές της αγοράς και το πραγματικό κόστος των καλλιεργειών. Ωστόσο, για μια πιο επιστημονική άποψη, οι γεωργικοί σύμβουλοι – εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο για εσάς.

Πιθανόν να σκέφτεστε “πόσο θα μπορούσε να είναι το κόστος για καλλιέργεια φυτών;” Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας, το κόστος μπορεί να ποικίλει από εκατοντάδες έως μερικά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα έξοδα περιλαμβάνουν:

  • Το κόστος εγκατάστασης. Για παράδειγμα, αν λάβουμε υπόψιν μια θερμοκηπιακή  καλλιέργεια, το κόστος μπορεί να είναι πραγματικά υψηλό, καθώς απαιτείται ακριβός εξοπλισμός (σκελετός, καλύμματα, ανεμιστήρες, θερμαντήρες, λάμπες κλπ.).
  • Έξοδα προετοιμασίας εδάφους: Άροση, ισοπέδωση ή αποκατάσταση της γονιμότητας του εδάφους
  • Κόστος αγοράς σπόρων / φυτών / νεαρών εμβολιασμένων δέντρων
  • Κόστος άρδευσης: Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται άρδευση για να αναπτυχθούν και να παράγουν μια ικανοποιητική μέση απόδοση όταν καλλιεργούνται επαγγελματικά. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα σύστημα άρδευσης.
  • Προστατευτικά δίχτυα και καλύμματα: Ορισμένα φυτά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα από άλλα και οι αγρότες πρέπει να τα προστατεύσουν από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.
  • Κόστος Θρέψης: Τα περισσότερα φυτά, όταν καλλιεργούνται επαγγελματικά, πρέπει να “τροφοδοτούνται” για να παράγουν μια αποδεκτή απόδοση.
  • Φυτοπροστατευτικές ουσίες: Οι καλλιεργητές που ασκούν συμβατική γεωργία πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσουν αγροχημικά προϊόντα, τα οποία προστατεύουν την καλλιέργεια από  ποικίλους εχθρούς και ασθένειες.
  • Κόστος εργατικών: Ένα από τα σημαντικότερα κόστη είναι το κόστος εργατικών. Είναι σχεδόν αδύνατο να δουλεύει κανείς μόνος του, θα πρέπει να προσλάβει άτομα για να βοηθήσουν, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια κρίσιμων σταδίων της καλλιέργειας (για παράδειγμα στη συγκομιδή).
  • Κόστος αγοράς ή ενοικίασης μηχανημάτων: Ορισμένοι τύποι καλλιεργειών χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για τη σπορά ή τη συγκομιδή τους.
  • Κόστος αποθήκευσης: Για τα προϊόντα που δεν μεταφέρονται στην αγορά την ίδια μέρα που συγκομίζονται, οι γεωργοί ενδέχεται να χρειαστεί να κατασκευάσουν ειδικά δωμάτια όπου θα αποθηκεύουν τα προϊόντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αποθήκες είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες που ελέγχουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα επίπεδα CO2.
  • Κόστος μεταφοράς. Αυτό μπορεί επίσης να είναι σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους. Πού βρίσκεται ο αγοραστής σας; Σε πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες πληρώνουν για τη μεταφορά των προϊόντων από τον αγρό στον αγοραστή.
  • Κόστος ασφάλισης καλλιέργειας.
  • Αμοιβές διαφόρων εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων (γεωπόνοι) που θα σας δώσουν συμβουλές.

Όσον αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα, συνήθως απαιτούνται 3-4 δεδομένα. Πρώτον, πρέπει να υπολογίσουμε τη συνολική επιφάνεια της καλλιεργήσιμης γης μας. Δεύτερον, πρέπει να διερευνήσουμε τη μέση απόδοση της καλλιέργειας μας στην περιοχή μας. Με τον πολλαπλασιασμό αυτών των δύο, μπορούμε να πάρουμε την προβλεπόμενη συνολική απόδοση μας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να καλλιεργήσουμε μελιτζάνες και το χωράφι μας είναι 8 στρέμματα. Γνωρίζουμε ότι η μέση απόδοση μελιτζάνας ανά 1 στρέμμα στην περιοχή μας είναι 2,5 έως 4 τόνοι. Έτσι, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε 8 στρέμματα Χ 2,5 τόνοι = 20 τόνοι μελιτζάνας.

Τέλος, πρέπει να διερευνήσουμε την τιμή στην οποία πωλείται η μελιτζάνα στην περιοχή μας (όχι την τιμή λιανικής, αλλά την τιμή που λαμβάνει ο αγρότης). Ας υποθέσουμε ότι οι αγρότες αναφέρουν ότι αυτή η τιμή είναι 100 € ανά τόνο. Στη συνέχεια, τα προβλεπόμενα έσοδά μας θα είναι 20 ​​τόνοι X 100  € ανά τόνο = 2000 €. Λάβετε υπόψη ότι επιλέξαμε τη χαμηλότερη δυνατή απόδοση (2,5 αντί 4 τόνων), επειδή οι νέοι αγρότες συνήθως δεν είναι σε θέση να παράξουν μέγιστη αλλά ούτε καν μέση απόδοση. Πολύ συχνά, οι μέσες αποδόσεις που αναφέρονται στο διαδίκτυο μπορούν να ληφθούν μόνο από επαγγελματίες αγρότες μετά από πολυετή εμπειρία. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από όλους αυτούς τους αριθμούς. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά όλες οι ποικιλίες μελιτζάνας στην ίδια τιμή. Οι έμποροι επίσης μπορεί να αγοράσουν τα προϊόντα σας σε πολύ χαμηλότερη τιμή, υποστηρίζοντας δεν είναι ομοιόμορφα (αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα των νέων αγροτών). Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε μια γενική εικόνα των προβλεπόμενων εσόδων μας για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η εξέταση όλων των πηγών κόστους και των προβλεπόμενων εσόδων είναι τεράστιας σημασίας για να υπολογιστεί αν θα υπάρξει κέρδος όταν η καλλιέργειά ωριμάσει. Αρκετοί άνθρωποι είναι πολύ κουρασμένοι από τον τρόπο ζωής τους στην πόλη. Απλώς θέλουν να αποκτήσουν μια νέα ζωή στην επαρχία συμμετέχοντας σε γεωργικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η ενασχόληση με τη γεωργία χωρίς να έχει προηγηθεί αυτό το είδος έρευνας θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην οικονομική σας καταστροφή.

Πώς να γίνω Αγρότης 2022 – Wikifarmer

 

Αφήστε μια απάντηση