Mικροσκοπικά drones: Είναι αυτή η λύση για το Azovstal;

Το πρωί της Τετάρτης 11 Μαΐου, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δημοσίευσε μια ενημερωμένη αναφορά από το μέτωπο. Αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρατηρείται στις κατευθύνσεις Slobozhansky και Donetsk.

“Στη Μαριούπολη, ο εχθρός μπλοκάρει τις μονάδες μας στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal. Με την υποστήριξη πυροβόλων πυροβολικού και αρμάτων μάχης, ο εχθρός πραγματοποιεί επιθετικές ενέργειες. Επιχειρεί με ρουκέτες και βόμβες” αναφέρεται.

Ο ακριβής αριθμός των μαχητών που βρίσκονται στο Azovstal, παραμένει ασαφής. Η ρωσική πλευρά εκτιμά, περίπου 2.000 και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 τραυματίες ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Kyiv Independent Ιλία Πονομαρένκο, «οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης συνεχίζουν να αποκρούουν τις επιθέσεις».

Η Ρωσική πλευρά πιστεύει  ότι, «mini-drones θα βοηθούσαν τον ρωσικό στρατό να καταλάβει και να  καταστρέψει το Azovstal. Η Rostec ενδέχεται να αναπτύξει μικροσκοπικά drones για τον ρωσικό στρατό, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της κρατικής εταιρείας, αλλά τι είναι τα mini-drones και σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

«Η Rostec μελετά προσεκτικά την υπάρχουσα εμπειρία και είναι έτοιμη να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας, μίνι μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πληρούν τις απαιτήσεις του στρατού», ανέφερε η κρατική εταιρεία. Σημειώνεται ότι τα mini-drones, «μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των μονάδων μάχης».

«Η “ειδική επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειξε τη σημασία όχι μόνο μεγάλων και μεσαίου μεγέθους drones, αλλά και μικροσκοπικών drones. Τέτοια drones είναι σχεδόν αόρατα, χωράνε κυριολεκτικά στην τσέπη σας, ενώ σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε τα πυρά, να παρακολουθείτε και να λαμβάνετε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε η κρατική εταιρεία σε δελτίο τύπου.

Το 2016, η εταιρεία Rostec ανέφερε για δοκιμές μίνι-drones, που αναπτύχθηκαν από την United Instrument-Making Corporation , το μέγεθος των οποίων είναι «συγκρίσιμο με μια λιβελλούλη». Σημειώθηκε ότι, το ρωσικό μίνι ελικόπτερο είναι ανάλογο του νορβηγικού drone Black Hornet (“Black Hornet”). Αυτή η συσκευή βάρους 16 g χρησιμοποιείται από αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις. Μετά από αυτό, δεν υπήρξαν αναφορές για ρωσικά mini-drones σε ανοιχτές πηγές.

Τον Ιούλιο του 2020, αναφέρθηκε ότι συριακό στρατιωτικό προσωπικό άρπαξε ένα ελικόπτερο Black Hornet, που ανήκε στον αμερικανικό στρατό. Σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση του The Drive, παρά το μικρό του μέγεθος και το βάρος του, το drone είναι εξοπλισμένο με δύο πλήρεις δυνατότητες ημερήσιας βιντεοκάμερες και θερμική απεικόνιση.

«Λειτουργώντας τη νύχτα, το σύστημα συνδυάζει τροφοδοσίες και από τις τρεις κάμερες, για να παρέχει μια ενιαία προβολή υψηλής πιστότητας που διευκολύνει τους χειριστές να εντοπίσουν πιθανές απειλές και άλλα αντικείμενα ενδιαφέροντος», έγραψε το The Drive.

Οι εξελίξεις στον τομέα της δημιουργίας mini-drones, συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. Τέτοιες συσκευές έχουν ορισμένες προοπτικές, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί στη χρήση τους. Είναι μάλλον δύσκολο να τα χρησιμοποιήσουμε ως αμιγώς μαχητικά, γιατί ένα μικρό drone δεν μπορεί να μεταφέρει, για παράδειγμα, μεγάλη εκρηκτική γόμωση. Συνεπώς, δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά.

Δεδομένου ότι το drone είναι μικρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά τοπικά, καθώς ο χρόνος λειτουργίας και το εύρος πτήσης του θα είναι περιορισμένες , είναι αδύνατο να τοποθετηθεί ένας ισχυρός πομπός σε ένα μικρό drone για να πετάξει μεγάλες αποστάσεις. Ένα τέτοιο drone, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση, για παράδειγμα, ενός κτιρίου που καταλαμβάνεται από τρομοκράτες.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ένα δυσδιάκριτο ρομπότ μπορεί να πραγματοποιήσει αναγνώριση – να πετάξει στο παράθυρο, να αξιολογήσει την κατάσταση μέσα. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη ιδέα, πώς να χρησιμοποιηθούν αυτά τα drones κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών μεγάλης κλίμακας. Ως εκ τούτου,  δεν είναι ορατά στην Ουκρανία. «Το παράδειγμα χρήσης drones Black Hornet στη Συρία, είναι μια προσπάθεια δοκιμής τέτοιων συσκευών σε πραγματικές συνθήκες και κατανόησης των προοπτικών τους», είπε ο Gusarov,αρχισυντάκτης της πύλης Avia.ru.

Τα mini-drones, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια  επιχειρήσεων μάχης  της συνήθους τάξης. Για στρατιωτικές επιχειρήσεις, όταν πολλά καθήκοντα επιλύονται από άλλες δυνάμεις και μέσα, όπως χτυπήματα πυροβολικού ή χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων , συνεπώς τέτοια μικρά drones δεν είναι αναγκαία.

Ο υποψήφιος Τεχνικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ρομποτικής και Μηχατρονικής του Κρατικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «STANKIN» Eduard Mikhaylin, με τη σειρά του, πιστεύει ότι η χρήση μικρών drones θα είναι «μια ιδανική λύση για έναν αριθμό μη τυπικών στρατιωτικών καθηκόντων“.

«Υπάρχει ένα καθήκον να επιλυθεί το ζήτημα με το Azovstal. Πώς να καταλάβετε ποιος είναι εκεί και πόσα άτομα; Υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις  του Αζόφ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ή υπάρχουν ακόμα άμαχοι; Αυτό το ζήτημα, δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω διαστημικής και οπτικής αναγνώρισης, και τα μίνι drones μπορούν να συλλέξουν εύκολα τέτοιες πληροφορίες και να βοηθήσουν τον στρατό μας να καταστρέψει το Azovstal. Θα ξέραμε ακριβώς πόσα άτομα υπάρχουν, που και ποιοι είναι. Η πολιορκία του Azovstal είναι ένα ιδανικό πεδίο για μίνι drones», λέει ο Mikhailin.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση