Σε ετοιμότητα ο Δεύτερος Στόλος των ΗΠΑ: Προετοιμασία εμπλοκής στη Μ. Θάλασσα- Σε θέσεις διασποράς οκτώ C-17A Globemaster

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Kατι λιγότερο από 30 μίλια χωρίζουν ρουμανικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις Navy Seals, από ρωσικές στην Μαύρη Θάλασσα με το ΝΑΤΟ να ετοιμάζεται εντατικά για στρατιωτική εμπλοκή.

Ο μήνας που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμος για την εμφάνιση νέου στρατιωτικού μετώπου.

Σε θέσεις διασποράς βρίσκονται με το πρόσχημα άσκησης οκτώ C-17A Globemaster III της Αεροπορίας των ΗΠΑ για μαζικές αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις, αν και εφόσον απαιτηθεί, ενώ ο Δεύτερος Στόλος αυξάνει τις δυνάμεις του και είναι έτοιμος να συνδράμει στον Έκτο Στόλο αν χρειαστεί.

Όλα σχετίζονται με την είσοδο “Ειρηνευτικού αποσπάσματος” στην Δυτική Ουκρανία και την κατάληψη του Φιδονησίου που έχει ως συνέπεια η Ρωσία να “ακουμπά” τα ρουμανικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ & Ρωσία πιο “κοντά” από ποτέ στην “ώρα μηδέν”: Μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη από Αρκτική μέχρι Βαλτική & Βαλκάνια

Το Ναυτικό των ΗΠΑ αυξάνει την παρουσία του στον Βόρειο Ατλαντικό

Ο Δεύτερος Στόλος του αμερικανικού Ναυτικού αυξάνει την ομάδα πλοίων στον Βόρειο Ατλαντικό με απόφαση της ανώτατης διοίκησης των ΗΠΑ. Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή γίνεται λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Διοικητής του Στόλου, Αντιναύαρχος Daniel Dwyer, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δεύτερος Στόλος ενισχύει την παρουσία του στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης εκτός προγραμματισμένων ασκήσεων.

Όταν ρωτήθηκε από δυτικούς δημοσιογράφους εάν η ανάπτυξη συνδέεται με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, ο Dwyer απάντησε διστακτικά ότι η αύξηση της μόνιμης παρουσίας πολεμικών πλοίων στην περιοχή καταδεικνύει μια «δέσμευση για την προστασία των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων».

Επισήμως, ο Δεύτερος Στόλος των ΗΠΑ είναι υπεύθυνος για τον δυτικό Ατλαντικό από την Καραϊβική έως τον Βόρειο Πόλο. Ωστόσο, ο Dwyer είπε ότι ο Στόλος θα μπορούσε να επεκτείνει γρήγορα την παρουσία του στην Ευρώπη και την Αφρική και να παρέχει υποστήριξη στον στόλο του ΝΑΤΟ «εκτός της κανονικής περιοχής ευθύνης του» (Έκτο Στόλο).

“Η αποστολή του Δεύτερου Στόλου είναι να συγκρατήσει και να νικήσει πιθανούς αντιπάλους στην περιοχή ευθύνης του -όπου κι αν βρίσκεται- προσθέτοντας ότι ο Στόλος προστατεύει επίσης τις θαλάσσιες επικοινωνίες μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής” είπε ο Dwyer.

Σχηματισμός οκτώ C-17A Globemaster III

Tουλάχιστον οκτώ C-17A Globemaster III της Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώθηκαν από μια βάση στη βόρεια Νορβηγία διαδοχικά και στη συνέχεια πέταξαν προς νότο.

Πρόκειται για τα:

USAF C17 Globemaster III RCH741
-USAF C17 Globemaster III RCH742
-USAF C17 Globemaster III RCH743
-USAF C17 Globemaster III RCH744
-USAF C17 Globemaster III RCH745
-USAF C17 Globemaster III RCH746
-USAF C17 Globemaster III RCH747
-USAF C17 Globemaster III RCH748

Η απογείωση ενός τέτοιου “πακέτου” C-17A Globemaster III συνδέεται με την ετήσια άσκηση υπό την ηγεσία του αμερικανικού στρατού που ονομάζεται Swift Response.

Η φετινή άσκηση περιλαμβάνει ένα τεράστιο στοιχείο αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων με ταυτόχρονες ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Συνολικά 9.000 άτομα από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2.700 στρατιωτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα λάβουν μέρος στη Swift Response 2022.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE) με δελτίο τύπου επιβεβαίωσε, αργότερα χτες το βράδυ, ότι τα C-17As από την 62η και 446η πτέρυγα Αερομεταφορών της βάσης Lewis-McChord της Πολιτείας Ουάσιγκτον και της 315ης και 437ης Πτέρυγας από την Βάση Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα διασκορπίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν την Άσκηση Swift Response 2022.

«Τα αεροσκάφη C-17 θα υποστηρίξουν την πανευρωπαϊκή άσκηση από τοποθεσίες στην Ιταλία, τη Σλοβενία ​​και το Ηνωμένο Βασίλειο για να παρέχουν δυνατότητες αερομεταφορών και ρίψεων από αέρος», σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Για τον στρατό των ΗΠΑ, το Swift Response 2022 θα είναι μια σημαντική επίδειξη των αερομεταφερόμενων δυνατοτήτων γενικότερα, με στοιχεία και από τις τρεις κύριες συμβατικές μονάδες αλεξιπτωτιστών του Στρατού – 82η, 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και την 4/25η Πεζικού.

Navy Seals σε απόσταση αναπνοής από τις ρωσικές δυνάμεις

Ταυτόχρονα σε μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ρωσία προχώρησε το ΝΑΤΟ διεξάγοντας άσκηση ειδικών δυνάμεων μέσα στην Μαύρη Θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας αμερικανικές μονάδες ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν σε στρατιωτική άσκηση μόλις 100 μίλια από την Ουκρανία, όπου η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει τον πόλεμο της.

Η αποστολή τους; Να σταματήσουν πλοίο που έχει καταληφθεί από αντάρτες με συνέπεια να διαταραχθεί το εμπόριο στην περιοχή. Για να το πετύχουν, χρησιμοποιούν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά τέσσερις φουσκωτές βάρκες για να επιβιβαστούν στο σκάφος.

Προετοιμασία των ρουμανικών δυνάμεων για εμπλοκή

«Η εισαγωγή του ελικοπτέρου και η εισαγωγή του σκάφους, ο συγχρονισμός τους είναι πολύ σημαντικός προκειμένου όλες οι ομάδες να επιβιβαστούν στο πλοίο την ακριβή ώρα που πρέπει», είπε στο CNN ο αρχηγός ομάδας ειδικών δυνάμεων, ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας.

«Δεν είναι η πρώτη ή η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε με [οι ΗΠΑ]», είπε. «Προπονούμαστε συνεχώς με τις ΗΠΑ, ήταν πολύ απλό» λέει μέλος των ρουμανικών δυνάμεων.

Το σενάριο είναι ψεύτικο, αλλά για τη Ρουμανία, οι διαταραχές στις εμπορικές λωρίδες της στη Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ πραγματικές καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προβάλλει ισχύ στην περιοχή και καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Ο πόλεμος έχει ήδη φτάσει στην άκρη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ρουμανίας, στο Φιδονήσι, γνωστό και ως νησί Zmiinyi. Η μικρή αλλά στρατηγική στεριά, που απέχει λιγότερο από 30 μίλια από τις ακτές της Ρουμανίας, υπήρξε ο τόπος σκληρών μαχών και βομβαρδισμών.

«Αυτές οι ασκήσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές τώρα», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της σύγκρουσης να ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεχίσεις, να μην δείξεις ότι φοβάσαι».

Οι ασκήσεις αποτελούν μέρος του Trojan Footprint, στο οποίο συμμετέχουν 30 έθνη και περισσότερες από 3.300 ειδικές και συμβατικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ενώ η Ουκρανία δεν συμμετέχει φέτος, πολλές από τις ασκήσεις πραγματοποιούνται σε περιοχές σε όλη τη χώρα, κοντά στο ρωσικό έδαφος. Αλλά οι ασκήσεις — και η τοποθεσία τους — δεν είναι καινούργια: η Ουκρανία συμμετείχε το 2021 και επρόκειτο να εμπλακεί φέτος πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Επίσης, φέτος απουσιάζει η Ρωσία, η οποία, αν και δεν έχει προσκληθεί επίσημα να επιβλέπει την άσκηση, συνήθως επισκιάζει σκάφη και μονάδες του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή.

«Μπορείτε πάντα να υποθέσετε με ασφάλεια ότι κάποιος σας παρακολουθεί», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο», αλλά θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί σχετικά με την «επιχειρησιακή ασφάλεια».

Παρά τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις με τη Μόσχα, ο αξιωματούχος λέει ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης που προκαλείται από τις ασκήσεις αξίζει τον κόπο.

«Δεν υποχωρείς μόνο και μόνο επειδή υπάρχει κρίση», είπε, εξηγώντας ότι το σκηνικό του πολέμου κάνει τις φετινές ασκήσεις μοναδικές.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια επιχείρηση στη Βαλτική Θάλασσα — αυτό που είναι διαφορετικό (φέτος) είναι (η) γεωπολιτική κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ένας λάθος υπολογισμός μπορεί πάντα να οδηγήσει σε κάτι, αλλά ο κίνδυνος να μην κάνουμε τίποτα είναι χειρότερος παρά τον κίνδυνο να το κάνεις».

Ένας Ρουμάνος διοικητής της ειδικής ομάδας ειδικών δυνάμεων, ο οποίος συντόνισε την άσκηση και ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, μοιράστηκε παρόμοια άποψη.

Είπε στο CNN:

«Κάνουμε ό,τι κάναμε πέρυσι, δύο χρόνια πριν και ούτω καθεξής». Ο στόχος μας είναι απλώς να προπονούμαστε, επομένως δεν έχει σημασία ποιος ή ποια είναι η πρόκληση. «Είναι σημαντικό για το επίπεδο προπόνησης που φτάνεις».

Αλλά ο διοικητής παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία παίζει ρόλο στους υπολογισμούς τους, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος είναι πραγματικός και έτσι είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε.

Image

Image

Αφήστε μια απάντηση