Η Κίνα στοχοποιεί βάσεις – Έκτακτη συνέντευξη ΥΠ.ΑΜ. Αυστραλίας: “Πλοίο υποκλοπών έχει “αγκαλιάσει” τις ακτές μας εδώ και μία εβδομάδα!

Έκτακτη συνέντευξη τύπου έδωσε ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας καθώς ένα κινεζικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών, έφτασε για πρώτη φορά τόσο Νότια ώστε να σαρώνει εδώ και μία εβδομάδα τις ακτές της χώρας!

Για την ακρίβεια έχει “αγκαλιάσει” την ακτογραμμή της Δυτικής Αυστραλίας”. Δείτε παρακάτω το γράφημα που δείχνει τη διαδρομή του κινεζικού πλοίου Haiwangxing κατά μήκος της ακτογραμμής της Δυτικής Αυστραλίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας τόνισε ότι το πλοίο κλάσης Dongdiao Τype 815G με το όνομα “Haiwangxing” βρίσκεται από τις 8 Μαϊου ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας. Πέρασε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αυστραλίας στις 6 Μαΐου.

Πλέον, το “Haiwangxing” βρίσκεται από τις 11 Μαΐου σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου.

Πρόκειται για  τον ναύσταθμο και σταθμό επικοινωνιών “Harold E Holt” στο Exmouth, ο οποίος χρησιμοποιείται από αυστραλιανά, αμερικανικά και συμμαχικά υποβρύχια.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Με την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας με τις “Νήσους Σολομώντα” τα περιστατικά αυτά θα πολλαπλασιαστούν. Πρόσφατα Αυστραλία και ΗΠΑ απείλησαν με στρατιωτική δράση τα Νησιά Σολομώντα λόγω της συμφωνίας με Κίνα. Το Πεκίνο προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Αυστραλία: «Eπιθετική ενέργεια» του Πεκίνου

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, δήλωσε σήμερα ότι κινεζικό πλοίο συλλογής πληροφοριών εντοπίστηκε και παρακολουθείται ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή του στην περιοχή «επιθετική ενέργεια» του Πεκίνου.

«Θεωρώ πως πρόκειται για επιθετική ενέργεια. Ειδικά επειδή έφθασε τόσο νότια», δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την οποία συγκάλεσε για να ανακοινώσει τον εντοπισμό του κινεζικού κατασκοπευτικού σκάφους.

Ο Ντάτον διευκρίνισε πως το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας (PLA) παρακολουθείται επί “περίπου μία εβδομάδα”.

Πρόσθεσε ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο εθεάθη κοντά σε μυστικές ναυτικές εγκαταστάσεις στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας. Πρόκειται για την βάση Harold E Holt, μιας από τις πιο μυστικές και σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αυστραλίας που υποστηρίζει αμερικανικά και άλλα συμμαχικά υποβρύχια.

“Άνευ προηγουμένου” κίνηση της Κίνας –  “Έχει “αγκαλιάσει” την ακτογραμμή”

Η παρουσία ενός τέτοιου σκάφους συλλογής πληροφοριών αποτελεί μια “άνευ προηγουμένου” κίνηση της Κίνας, είπε ο Ντάτον τονίζοντας “ότι ανησυχεί όχι μόνο για το πόσο Νότια είχε φτάσει το πλοίο, αλλά και για το γεγονός ότι είχε «αγκαλιάσει» την ακτογραμμή της Δυτικής Αυστραλίας καθώς κατευθυνόταν βόρεια προς το Darwin”.

Χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύ περίεργη» και είπε ότι το πλοίο συγκεντρώνει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί.

«Η πρόθεσή της Κίνας είναι να συλλέξει πληροφορίες ακριβώς κατά μήκος της ακτογραμμής», είπε.

«Βρισκόταν πολύ κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών στη δυτική ακτή της Αυστραλίας».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το κινεζικό πλοίο παρακολουθείται στενά από το Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας καθώς έπλεε δίπλα από τον ναύσταθμο Harold E Holt στο Exmouth.

“Διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον μας”

Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι το κινεζικό πλοίο δεν βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας, αλλά η παρουσία του ήταν «ανησυχητική».

«Είναι ξεκάθαρα ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών, μας κοιτάζουν και τους παρακολουθούμε στενά», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο ​​Μόρισον είπε ότι η εγγύτητα του πλοίου στην Αυστραλία ήταν μια υπενθύμιση της γεωστρατηγικής πραγματικότητας.

«Θα μας παρακολουθούν στενά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, η Αυστραλία θα τους παρακολουθεί πάντα στενά», είπε ο κ. Morrison.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Μπρένταν Ο’ Κόνορ είπε ότι οι Εργατικοί «συμμερίζονται τις ανησυχίες» ότι οι Κινέζοι διεξάγουν επιχειρήσεις επιτήρησης στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας.

«Διαπιστώνουμε ένα ανησυχητικό μοτίβο συμπεριφοράς από τα πλοία συλλογής πληροφοριών του PLA (Κινεζικό Ναυτικό) καθώς εισέρχονται στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της Αυστραλίας», είπε ο  Ο’Κόνορ

Ο Ο’Κόνορ πρόσθεσε ότι είχε μια προκαταρκτική συνομιλία με τον Ντάτον και επεδίωξε «μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση».

Δείτε εικόνες

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση