Πώς να γίνω Αγρότης: Βήμα 4,5: Βιολογική ή συμβατική καλλιέργεια;

Βήμα 4Βιολογική ή συμβατική καλλιέργεια; Επιλογή Ποσότητας ή Ποιότητας;

Με λίγα λόγια, η βιολογική γεωργία περιλαμβάνει καλλιεργητικές τεχνικές και μεθόδους που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των ζώων, μέσω της αειφόρου γεωργίας. Οι παραγωγοί βιολογικής γεωργίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οτιδήποτε, παρά βιολογικές ουσίες τόσο για τη λίπανση όσο και για την προστασία των καλλιεργειών τους. Ως βασική μέθοδο μέθοδο λίπανσης οι παραγωγοί χρησιμοποιούν κυρίως κοπριά, κομπόστ ή ειδικά βιολογικά συνθετικά λιπάσματα. Ως μέτρα προστασίας των καλλιεργειών, χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον παγίδες και ωφέλιμα έντομα. Αυτή η μέθοδος καλλιέργειας απαιτεί πολλή προσπάθεια και χρήμα και έχει σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις από τη συμβατική καλλιέργεια. Ωστόσο, ο παραγωγός μπορεί να εμπορευτεί τα προϊόντα σε τιμές υψηλότερες από τις συμβατικές. Από την άλλη πλευρά, η συμβατική γεωργία περιλαμβάνει τη χρήση αγροχημικών ή συνθετικών λιπασμάτων μόνο εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα πρότυπα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής – GAP.

Η απόφαση σχετικά με την επιλογή βιολογικής ή συμβατικής γεωργίας δεν είναι εύκολη. Είναι σίγουρο ότι ένας νέος αγρότης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους στο κόστος, δεν έχει την εμπειρία να ελέγξει το συνολικό κόστος και να παράξει μια μέση ποσότητα προϊόντος σε μια ελκυστική τιμή. Έτσι, πολλοί νέοι γεωργοί επιλέγουν τη βιολογική γεωργία, ποντάροντας στην ποιότητα. Παράγουν μια μικρή ποσότητα ενός προϊόντος πολύ υψηλής ποιότητας που μπορεί να πωληθεί σε πολύ υψηλές τιμές. Μερικοί από αυτούς το πετυχαίνουν, ενώ άλλοι όχι. Σε κάθε περίπτωση, η βιολογική γεωργία απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, καθοδήγηση και κάποιο επίπεδο εμπειρίας για να είναι επιτυχής.

 

Βήμα 5Αποθήκευση και Μεταφορά

Δεν μεταφέρονται όλα τα προϊόντα απευθείας από το χωράφι στην αγορά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι καρποί που θα συγκομίσουμε πρέπει να αποθηκεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα πριν μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του αγοραστή. Οι χονδρέμποροι είναι συχνά υπεύθυνοι για την αποθήκευση των προϊόντων, ωστόσο, πολλοί αγρότες δεν πωλούν τα προϊόντα τους σε χονδρεμπόρους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να έχετε μια εγκατάσταση αποθήκευσης κατάλληλη για το προϊόν που παράγετε. Κάθε προϊόν χρειάζεται διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης για να διατηρηθεί σωστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποθήκες είναι κτίρια εξοπλισμένα με αισθητήρες ικανούς να ελέγχουν και να διαμορφώνουν ανάλογα τη θερμοκρασία, την υγρασία, το CO2 και τις συνθήκες φωτισμού.

Η μεταφορά των προϊόντων δεν είναι ευθύνη του γεωργού σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, πολλοί αγρότες πρέπει να μεταφέρουν τα προϊόντα τους και να τα παραδώσουν οι ίδιοι, κυρίως όταν πρόκειται για τοπικούς αγοραστές. Ο αγρότης που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με όχημα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασφαλούς μεταφοράς του προϊόντος, προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση του τελευταίου.

Πώς να γίνω Αγρότης 2022 – Wikifarmer

Αφήστε μια απάντηση