Πώς να γίνω αγρότης: Βήμα 6,7: ΄Ερευνα.

Βήμα 6Τι χρειάζεται να κάνει ένας αγρότης – Έρευνα, έρευνα και πάλι έρευνα!

Σύμφωνα με το Center for Rural Affairs, στην προ-βιομηχανική οικονομία, ο πλούτος συνδεόταν άμεσα με την ιδιοκτησία της γης. Όσο περισσότερη γη κατείχε κάποιος, τόσο περισσότερο θα μπορούσε να παράξει και άρα να βγάλει περισσότερα χρήματα. Κατά τη βιομηχανική εποχή, οι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση σε κεφάλαια για την κατασκευή εργοστασίων και συστημάτων παράδοσης ήταν αυτοί που κατείχαν τον πλούτο. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Ο πλούτος φτάνει τώρα σε όσους γνωρίζουν κάτι που δε γνωρίζουν οι άλλοι.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν αγρότη. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις, βλέπουμε μια ομάδα αγροτών σε μια περιοχή να καλλιεργεί μια συγκεκριμένη καλλιέργεια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτοί οι αγρότες παράγουν ακριβώς το ίδιο προϊόν, αλλά τελικά, μόνο ένας από αυτούς μπορεί να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Αυτός ο καλλιεργητής μπορεί να έχει κάνει εκτενή έρευνα για την εύρεση αγορών στο εξωτερικό ή για την επιλογή διαφορετικής συσκευασίας για τα προϊόντα του / της. Στην περίπτωση των βοτάνων για παράδειγμα, αυτός ο παραγωγός μπορεί να αποστάζει το προϊόν και να πουλάει το αιθέριο έλαιο, αντί να πουλάει τη φυτική μάζα σε χαμηλή τιμή. Αυτός ο καλλιεργητής θα είναι πιθανότατα ένας επιτυχημένος αγρότης για πολλά ακόμη χρόνια, ενώ όλοι οι άλλοι αγρότες (που βασίζονται στην πεπατημένη) θα παραπονιούνται πάντα ότι δεν έχουν κέρδος και ότι η γεωργία δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Οι αγρότες από το 2020 και μετά, θα πρέπει να πραγματοποιούν εκτεταμένη έρευνα (365 ημέρες το χρόνο εάν είναι δυνατόν) σχετικά με τις νέες καλλιεργητικές τεχνικές και τις νέες αγορές για τις υπάρχουσες καλλιέργειες, τις νέες χρήσεις των προϊόντων, τις νέες συσκευασίες, τους εναλλακτικούς διαύλους πωλήσεων, τις νέες κερδοφόρες καλλιέργειες που πιθανόν είναι κατάλληλες για την περιοχή τους, κλπ.

Για να γίνει κάποιος αγρότης, δεν απαιτείται να έχει κάποιο ανώτατο πτυχίο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώνεται συνεχώς από κάθε δυνατή πηγή σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις καλλιέργειες και το μάρκετινγκ. Υπάρχουν ορισμένα θέματα για τα οποία μπορεί να χρειαστεί να εκπαιδευτεί κάποιος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό για οποιονδήποτε αγρότη να κατανοήσει βαθιά την καλλιέργειά του. Οι αγρότες που έχουν γνώσεις σχετικά με τη βασική φυσιολογία των φυτών τους, τον κύκλο ζωής  τους και τα σταδια ανάπτυξής τους είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πιθανές φυσιολογικές ή παθολογικές ανωμαλίες στα πρώτα τους στάδια. Έτσι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν γρήγορες αποφάσεις βάσει πραγματικών στοιχείων και να παράξουν ποιοτικότερα προϊόντα με την πάροδο των ετών. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν αγρότη να ενημερώνεται για την ορθή χρήση των υδάτινων και ενεργειακών πόρων, για τα αγροχημικά προϊόντα και για τη σωστή χρήση τους σύμφωνα με τα πρότυπα της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Σε γενικές γραμμές, παρόλο που η έρευνα  στο διαδίκτυο είναι απολύτως απαραίτητη, υπάρχουν και άλλες πηγές πολύτιμων πληροφοριών. Τα μέλη του τοπικού συνεταιρισμού αγροτών ή του τοπικού κρατικού φορέα αγροτικής ανάπτυξης καθώς επίσης και οι τοπικοί επιστήμονες γεωπόνοι πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας. Μπορούν να σας ενημερώσουν για όλα τα νέα του κλάδου (επιχειρηματικές και επιστημονικές εξελίξεις), όπως για παράδειγμα εξάρσεις ασθενειών, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο,  νέες αγορές για τα προϊόντα σας, νέους δυνητικούς αγοραστές, δάνεια που προορίζονται για συγκεκριμένες καλλιέργειες κλπ. Εννοείται πως στο τέλος της ημέρας, είστε εσείς υπεύθυνοι για κάθε απόφαση που θα πάρετε. Ωστόσο, οι σωστές πληροφορίες από τους τοπικούς εμπειρογνώμονες είναι πάντα ευπρόσδεκτες και μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε σοφές αποφάσεις.

Βήμα 7Εξετάστε τους τοπικούς και παγκόσμιους κανονισμούς σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός σας.

Οι κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής (γνωστές και ως GAP) είναι μια σειρά κανόνων  που οι αγρότες οφείλουν να εφαρμόσουν για να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία τους, την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που καταναλώνουν τα προϊόντα τους και τέλος το περιβάλλον. Τα πρότυπα ενδέχεται να διαφέρουν από χώρα σε χώρα λόγω διαφορετικών ρυθμιστικών και νομικών πλαισίων, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Οι κανόνες και οι αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής δημιουργούν μια νοοτροπία πρόληψης και όχι αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η εφαρμογή της ορθής γεωργικής πρακτικής ξεκινά πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε ένα χωράφι που είναι μολυσμένο, ακόμα κι αν κάνετε τα πάντα σωστά, το προϊόν σας πιθανότατα θα είναι επικίνδυνο για το ευρύ κοινό. Η εφαρμογή του πλαισίου GAP θα οδηγήσει σίγουρα σε μακροπρόθεσμη αύξηση του εισοδήματος για τους αγρότες και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην κατανάλωση ασφαλέστερων τροφίμων, υψηλότερης ποιότητας. Τέλος, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία ενισχύεται μέσω της εφαρμογής των βασικών αρχών της ορθής γεωργικής πρακτικής. Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι ουσιαστικής σημασίας για τους αγρότες και όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων.

Στον σύγχρονο αγροτικό κόσμο, κάθε επαγγελματίας αγρότης οφείλει να εξασφαλίσει, εκτός από την επέκταση της παραγωγής του, τη συνεχή εγρήγορση και συμμόρφωσή του με τις ορθές γεωργικές πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές. Πολλοί οργανισμοί, εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων και λιανοπωλητές εφαρμόζουν παγκόσμια πρότυπα GAP για τους προμηθευτές τους, προκειμένου να αυξήσουν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων τους. Οι παραγωγοί που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα αυτά σταδιακά θα τεθούν στο περιθώριο.

 

Κτηνοτροφία

Το ζωικό κεφάλαιο είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο ζήτημα από το φυτικό και απαιτεί βαρύτερη οικονομική και προσωπική δέσμευση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν επιτρέπονται όλες οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλους τους χώρους. Οι περισσότερες χώρες έχουν αυστηρότατους κανόνες σχετικά με την απόσταση που πρέπει να έχει μια μονάδα εκτροφής ζώων από μια κατοικημένη περιοχή. Πρέπει να ενημερωθείτε για τους κανονισμούς στην περιοχή σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Όταν πρόκειται για κτηνοτροφία, το μέρος που θα επιλέξετε να εγκαταστήσετε τη μονάδα σας είναι πολύ σημαντικό. Για άλλη μια φορά, σε περίπτωση που κατέχετε ένα χωράφι σε μια περιοχή όπου μπορείτε να μεγαλώσετε ζώα, τα πράγματα είναι εύκολα. Αντίθετα, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοικιάσετε γη, μπορεί να αυξήσετε σημαντικά το κόστος παραγωγής σας και ίσως αναγκαστείτε να φύγετε κάποια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να υπογράψετε μια εύλογη σύμβαση με τον ιδιοκτήτη της γης.

Το κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο στην κτηνοτροφία. Το ζωικό κεφάλαιο απαιτεί βαριά επένδυση προκειμένου να οικοδομηθεί μια κατάλληλη μονάδα εκτροφής ζώων, σύμφωνη με τους κανονισμούς. Ο σύγχρονος εξοπλισμός αρμέγματος είναι επίσης δαπανηρός. Υπάρχουν επίσης και άλλες δαπάνες που συνδέονται με τη σίτιση και τον εμβολιασμό των ζώων. Η συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής και η ύπαρξη ενός καταρτισμένου και σωστού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων είναι απαραίτητη.

Και πάλι, είναι μείζονος σημασίας το να αποφασίσετε σε ποιο είδος κτηνοτροφικής δραστηριότητας θα εμπλακείτε. Δεν είναι όλα τα ζώα κατάλληλα για όλους. Τα ζώα που θα εκτρέφετε θα είναι μέρος της ζωής και της οικογένειάς σας. Θα περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας μαζί τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθεί μια συνετή απόφαση. Μια καλή τεχνική είναι να ξεκινήσετε έχοντας 2-3 ζώα στην αυλή σας (εφόσον κάτι τέτοιο είναι νόμιμο) έτσι ώστε να εξετάσετε κατα πόσο είστε κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά.

Σε περίπτωση που μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, τότε μπορείτε να αρχίσετε να εξετάζετε τις λεπτομέρειες που αναφέρονται και παραπάνω. Ποιος πρόκειται να αγοράσει τα προϊόντα σας; Ποιος είναι ο αριθμός των πιθανών αγοραστών στην περιοχή σας για το γάλα, το κρέας ή τα αυγά; Σε ποια τιμή πωλούνται άλλα παρόμοια προϊόντα; Η πληρωμή γίνεται με μετρητά ή με πίστωση; Πότε αγοράζουν το προϊόν; Χρειάζεστε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτείτε μια καλύτερη τιμή; Μπορείτε να εξάγετε το προϊόν σας (να βρείτε αγοραστές από άλλη χώρα); Υπάρχει πραγματική ζήτηση για το προϊόν που επιλέγετε ή απλώς έχετε βαρεθεί τη ζωή στην πόλη; Μπορείτε να πάρετε τελικά ένα κέρδος από όλα αυτά (Κέρδος = Συνολικά έσοδα – Συνολικά έξοδα)

Πώς να γίνω Αγρότης 2022 – Wikifarmer

Αφήστε μια απάντηση