Μπλόκο Κίνας σε ΗΠΑ-Ιαπωνία: Περικύκλωσαν την Ταϊβάν- 100 απογειώσεις αεροσκαφών από τo “Liaoning”- Κήρυξαν “No-Fly Zone” και “No-Sail Ζone”

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στην έναρξη στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Ταϊβάν. Για πρώτη φορά κινητοποίησε το αεροπλανοφόρο Liaoning με την ομάδα μάχης του το οποίο τοποθετήθηκε μεταξύ ΑΟΖ Ιαπωνίας και Ταϊβάν προκειμένου να μπλοκάρει πιθανές αμερικανικές ή άλλες κινήσεις.

Εδώ και ημέρες το Ναυτικό, η Αεροπορία, ο Στρατός και οι πυραυλικές κινεζικές δυνάμεις διεξάγουν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις- “πρόβα επίθεσης” στην Ταϊβάν γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα

  • Πριν λίγο η Κίνα κήρυξε “No-fly zone” και “Νo-sail zone” στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Οι Κινέζοι είτε θα συνεχίσουν τις ασκήσεις είτε θα προχωρήσουν σε πυραυλική δοκιμή. 
  •  Το αεροπλανοφόρο Liaoning με την ομάδα μάχης προχώρησε σε πρόβα επίθεσης στην Ταιβάν από την ανατολική πλευρά. Συγκεκριμένα έλαβε θέση μάχης μεταξύ Ιαπωνίας και Ταϊβάν απογειώνοντας πάνω από 100 αεροσκάφη σε 6 ημέρες.
  • Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός κινεζικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων πραγματοποίησαν ασκήσεις στα δυτικά του νησιού της Ταϊβάν.
  • Υπενθυμίζουμε ότι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Κίνα ασκείται πάνω σε πυραυλικά κτυπήματα ακριβείας εναντίον στόχων της Ταιβάν.
  • Επιπλέον, ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) ανακοίνωσε ότι η Ανατολική Διοίκηση κινητοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες και διαθέσιμες μονάδες και προχωρά στην ανάπτυξη ναυτικών, αεροπορικών και πυραυλικών δυνάμεων γύρω από την Ταϊβάν. Ακολούθησαν ασκήσεις γύρω από το νησί από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Η Ανατολική Διοίκηση τόνισε ότι οι ασκήσεις είχαν σκοπό «να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν την ικανότητα κοινών επιχειρήσεων πολλών υπηρεσιών και όπλων».

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Οι δορυφόροι “έπιασαν” την Κίνα να ετοιμάζει κεραυνοβόλο κτύπημα σε ΗΠΑ: Θα σαρώσουν βάσεις, πλοία & Ταϊβάν!

“Μεγάλη πρόβα επίθεσης”

12 μαχητικά, δύο βομβαρδιστικά και τέσσερα άλλα κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) κατά τη διάρκεια της τριήμερης άσκησης. Δύο βομβαρδιστικά και τρία άλλα αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν το Σάββατο. Δύο ακόμη αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ την Κυριακή.

Ο Song Zhongping, ένας στρατιωτικός αναλυτής, είπε σε κινεζικό κρατικό ΜΜΕ ότι οι ασκήσεις του PLA ήταν «σαν μια πρόβα πιθανής πραγματικής δράσης».

Ο Song σημείωσε τη συμμετοχή των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, αλλά σημείωσε την φαινομενική έλλειψη αποβατικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

«Στην προετοιμασία και μια πιθανή πραγματική δράση στρατιωτικής σύγκρουσης στα Στενά της Ταϊβάν, όλες οι δυνάμεις του PLA θα παίξουν τους ρόλους τους, καθώς θα περικυκλώσουν ολόκληρο το νησί, θα το σφραγίσουν και θα εξαπολύσουν αποτελεσματικά πλήγματα», είπε ο Song.

Ο Song είπε επίσης ότι «βάζοντας την ομάδα αεροπλανοφόρου Liaoning να τοποθετηθεί ανατολικά της Ταϊβάν, ο PLA όχι μόνο αποκόπτει πιθανές ενισχύσεις από ξένες δυνάμεις παρέμβασης, αλλά επίσης εξαπολύει επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις ανατολικά της νήσου Ταϊβάν και αναχαιτίζει κάθε απόπειρα διαφυγής των αποσχιστικών δυνάμεων»

Ο Song προέβλεψε ότι «θα προστεθούν περισσότερα μαθήματα εκπαίδευσης, θα αναπτυχθούν περισσότεροι τύποι και μεγαλύτερος αριθμός εξοπλισμού και θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ασκήσεις εάν οι αποσχιστές της Ταϊβάν και οι εξωτερικές δυνάμεις δεν σταματήσουν».

Πάνω από 100 απογειώσεις αεροσκαφών από το Liaoning σε 6 ημέρες

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων εβδομάδων δραστηριοποιούμενο σε ύδατα νότια της Ιαπωνίας και μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

To αεροπλανοφόρο Liaoning συνοδευόταν από το καταδρομικό Nanchang κλάσης Type 055, με τρία αντιτορπιλικά Type 052D, ένα αντιτορπιλικό Type 052C, μια φρεγάτα Type 054A και ένα άγνωστο πλοίο ανεφοδιασμού Type 901.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi δήλωσε την Τρίτη ότι το αεροπλανοφόρο Liaoning του Πολεμικού Ναυτικού του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) φιλοξένησε περισσότερες από 100 εξόδους αεροσκαφών μέσα σε έξι ημέρες.

Τα κινεζικά μαχητικά και ελικόπτερα απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στο αεροπλανοφόρο Liaoning πολύ περισσότερες από 100 φορές από τις 3 Μαΐου έως την Κυριακή, όταν η ναυτική ομάδα επιχειρούσε περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Okidaitojima και 150 νότια του Ishigaki Island, είπε ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας Kishi σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αριθμός αυτός απέδειξε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του πληρώματος του κινεζικού αεροπλανοφόρου και έδειξε ότι η ομάδα μάχης είναι έτοιμη για πραγματικές επιχειρήσεις.

Ανησυχία στην Ιαπωνία

Η κίνηση θα μπορούσε να είναι μέρος των προσπαθειών του κινεζικού στρατού να ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα του αεροπλανοφόρου και να ενισχύσει την ικανότητά του να διεξάγει επιχειρήσεις σε πιο απομακρυσμένες θαλάσσιες και εναέριες περιοχές, είπε ο Kishi, σημειώνοντας ότι η ιαπωνική κυβέρνηση “έπρεπε να παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία” επειδή συνέβη «κοντά στα νοτιοδυτικά νησιά της Ιαπωνίας και στην Ταϊβάν».

Οι ασκήσεις της ομάδα αεροπλανοφόρου Liaoning έχουν σκοπό να μπλοκάρουν οποιαδήποτε κίνηση των δυνάμεων της Ταϊβάν με ταυτόχρονη αποτροπή των δυνάμεων των ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

“Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τον συνολικό αριθμό των εξόδων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, καθώς αντικατοπτρίζει τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και ετοιμότητας μάχης του αεροπλανοφόρου” ανέφεραν Ιάπωνες  ειδικοί.

“Περισσότερες από 100 εξόδους αεροσκαφών σε έξι ημέρες είναι ένας αξιοπρεπής αριθμός για ασκήσεις” δήλωσε ο Fu Qianshao, κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

“Αλλά σίγουρα δεν είναι η μέγιστη ικανότητα του Liaoning, γιατί στις ασκήσεις, θα μπορούσε να πειραματιστεί με διαφορετικούς τύπους τακτικών, να βελτιώσει τον συντονισμό ή να διδάξει νέους πιλότους, οπότε σε πραγματικές μάχες, θα περίμενε κανείς ότι το Liaoning θα εμφανίσει ακόμη υψηλότερους ρυθμούς απογειώσεων” πρόσθεσε είπε ο Fu.

Σε σύγκριση με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που χρησιμοποιούν καταπέλτες για την εκτόξευση αεροσκαφών, το κινεζικό αεροπλανοφόρο έχει αναπόφευκτα μειονεκτήματα όσον αφορά τον ρυθμό απογείωσης αεροσκαφών.

Για πρώτη φορά εισβολή από επιθετικό ελικόπτερο Z-10

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κινεζικό επιθετικό ελικόπτερο Z-10 εισήλθε στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) για πρώτη φορά και διέσχισε τη λεγόμενη «μεση γραμμή», ένα άτυπο σύνορο που διασχίζει το κέντρο του στενού της Ταϊβάν.

Η εμφάνιση του επιθετικού ελικοπτέρου, με το οποίο επιχειρούν τόσο οι χερσαίες δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού όσο και το Αερομεταφερόμενο Σώμα της Αεροπορίας, (ονομάζεται WZ-10) σηματοδοτεί τον πιο πρόσφατο νέο κινεζικό τύπο που εισήλθε σε αυτό το ευαίσθητο τμήμα της ADIZ.

Επισημαίνει επίσης την αυξανόμενη σημασία των Μοιρών ελικοπτέρων γύρω από τα στενά της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας βάσης κινεζικών ελικοπτέρων που είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να υποστηρίξει μελλοντικές επιχειρήσεις στην Ταϊβάν.

Eστειλαν δυνάμεις ΗΠΑ και Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έστειλε το ελικοπτεροφόρο JS Izumo για να παρακολουθεί την κινεζική στρατιωτική άσκηση. Το Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επίσης ασκήσεις στην περιοχή και παρακολουθεί στενά το κινεζικό Ναυτικό του PLA.

Στην περιοχή επιχειρεί επίσης το USS Abraham Lincoln στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Επιπλέον, το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan βρίσκεται στο Iwo Jima για ασκήσεις που περιλαμβάνουν πέντε τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Super Hornet.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση