Τουρκικό άγχος & παραδοχή της ανωτερότητας της Ελληνικής ΠΑ: ”Η Ελλάδα θα αγοράσει F-35-Έχει τα Rafale & εκσυγχρονίζει τα F-16”!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η Ελλάδα αναμένεται να στείλει άμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) με σκοπό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά από την Πολεμική Αεροπορία μίας μοίρας υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν, εξειδικεύοντας ορισμένες από τις πτυχές της συζήτησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον κ. Μπάιντεν, ότι ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση αποστολή της LoR, ώστε «να μπει στις ράγες» η διαπραγμάτευση για την απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης που διαρκεί περί τους 18-24 μήνες. Η Αθήνα κινείται με έναν ορίζοντα που προβλέπει ότι η προμήθεια των F-35 θα μπορούσε να εκκινήσει από το 2028 και έπειτα όταν θα ολοκληρώνονται οι πληρωμές που αφορούν στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper.

Η Αθήνα όμως οφείλει να κινηθεί άμεσα διότι στο τραπέζι υπάρχουν πολλές παραγγελίες από σειρά χωρών και για μεγάλο αριθμό αεροσκαφών. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου έλεγαν αργότερα ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει την προμήθεια και άλλων αμερικανικών συστημάτων είτε για εκσυγχρονισμό είτε για εμπλουτισμό του σημερινού της οπλοστασίου.

Αυτές οι κινήσεις της χώρας μας έχουν εξοργίσει, αλλά και φοβίσει τους Τούρκους!

Τι αναφέρουν τα Ερντογανικά ΜΜΕ:

”Η Ελλάδα κινείται προς την αγορά F-35

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι η χώρα του «θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-35» από τις ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία απόκτησης στόλου αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στην ισχύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα στείλει επιστολή αιτήματος (LoR) στις ΗΠΑ ως μέρος της αγοράς F-35. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την παράδοση της LoR. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 18-24 μήνες. Η Αθήνα ελπίζει ότι η παράδοση των F-35 στην Ελλάδα θα ξεκινήσει έως το 2028.

Η Ελλάδα αναμένεται να προμηθευτεί 18-24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 συνολικής αξίας 3-3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι θέλουν να αγοράσουν το F-35 εδώ και πολλά χρόνια, αλλά για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε από τον Μητσοτάκη παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν.

Το F-35 δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα προμηθειών για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η Ελλάδα θα αρχίσει επίσης να παραλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Blok 70 Viper λίγο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

F-16 Viper και Rafale

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ το 2017, η Ελλάδα αποφάσισε να αναβαθμίσει 84 μαχητικά αεροσκάφη Fighting Falcon F-16 Block 52 στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας στη διαμόρφωση F-16 Block 70 της Lockheed Martin. Το πρόγραμμα, συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Εκτός από τις αγορές της από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Η Ελλάδα μάλιστα αγόρασε και μαχητικά Rafale. Η Ελλάδα παρέλαβε επίσημα την πρώτη παρτίδα πολεμικών αεροσκαφών Rafale τον Ιανουάριο του 2022. Τα αεροπλάνα αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας”, αναφέρουν οι Τούρκοι, οι οποίοι ”βλέπουν” πως η Ελλάδα, είχε, έχει και θα έχει το ”πάνω” χέρι σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

directus.gr

Αφήστε μια απάντηση