Επιβίωση στη φύση ώστε να παραμείνετε ζωντανός

Ότι εφόδιο έχετε θα θεωρηθεί χρήσιμο.
Να γνωρίζετε τι μπορείτε να πάρετε από την φύση και να το χρησιμοποιήσετε τέλεια.
Να μπορείτε με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να επιλέξετε το σωστό δρόμο επιστροφής με ασφάλεια, χωρίς χάρτες πυξίδα.

Η υγεία και η φυσική σας κατάσταση καθώς και των συντρόφων αντίστοιχα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση της ομάδας.

Τρόπος κατασκευής καταλόγου εφοδίων

Πόσο μακριά θα μείνω;
Πόση τροφή χρειάζομαι;Μήπως πρέπει να πάρω νερό;
Πήρα μαζί αρκετά κατάλληλα ρούχα για τον καιρό που θα αντιμετωπίσω; (εφεδρείες)
Ειδικά εφόδια που ίσως χρειαστώ;
Κατάλληλο φαρμακείο;

Σε περίπτωση αναγκαστικής επιβίωσης

Ξεπεράστε :
 • Φόβο και ανησυχία
 • Πόνο (ασθένεια – τραυματισμό)
 • Κρύο
 • Νύστα
 • Πλήξη
 • Μοναξιά – Απομόνωση
 • Μπορείτε ; Πρέπει!

Απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσεις

Τροφή – Φωτιά – Καταφύγιο – Νερό
Νερό: o μέσος άνθρωπος χάνει 2 με 3 κιλά νερό /ημέρα. Ακόμη και αυτός που κάθεται στη σκιά χάνει 1 ½ / ημέρα.

Πώς να διατηρείτε τα υγρά του σώματος :

 • Όχι κάπνισμα. Ξεκούραση
 • Μείνε σε μέρος σκιερό (αν δεν υπάρχει φτιάξε στέγαστρο). Μείνε ψύχραιμος.
 • Τα λίπη δύσκολα χωνεύονται και χρειάζονται πολλά υγρά από τον οργανισμό για την πέψη.
 • Ποτέ οινοπνευματώδη ποτά (χρειάζονται πολλά υγρά για την χώνεψη)
 • Μην μιλάτε. Αναπνέετε από την μύτη και όχι από το στόμα.
 Πως βρίσκουμε νερό

Πρώτα θα ψάξουμε στα φυσικά κοιλώματα (κοιλάδες) όπου συνήθως συγκεντρώνεται νερό.

Εφόσον δεν φαίνεται ρυάκι ή λίμνη προσπαθήστε να βρείτε πράσινα φύλλα και αρχίστε να σκάβετε, μπορεί κάτω από την επιφάνειά τους να βρεθεί νερό.
Όταν είστε σε βουνό κοιτάξτε στις διάφορες σχισμές.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν βρεθείτε σε μια λιμνούλα με νερό που γύρω της δεν υπάρχει βλάστηση ενώ αντίθετα βρίσκονται οστά από ζώα.
Θυμηθείτε πάντοτε να βράζετε το νερό που προέρχεται από λιμνούλες.

Τα ζώα δείκτες ύπαρξης νερού.
Θηλαστικά: τα περισσότερα ζώα χρειάζονται τακτικά νερό.
Τα χορτοφάγα δεν απομακρύνονται από το νερό επειδή και την αυγή και την δύση χρειάζονται νερό.
Συχνά τα αποτυπώματα των ζώων σας οδηγούν στο νερό (όχι σαρκοφάγα, επειδή κυνηγούν)
Πουλιά (που τρώνε σπόρους): Όταν πετάνε ευθεία και χαμηλά σημαίνει ότι πάνε για νερό. Όταν έχουν πιει νερό είναι βαρύτερα και πάνε από κλαδί σε κλαδί.
Ακολουθείστε τα και θα βρείτε νερό.
Τα δέντρα και τα φυτά τραβούν την υγρασία από το έδαφος. Πάρτε την υγρασία του δέντρου τυλίγοντας μια πλαστική σακούλα γύρω από ένα κλαδί γεμάτο φύλλα, η εξάτμιση από τα φύλλα θα δημιουργήσει υγρασία.

Χειμώνας – Επιβίωση

Ε.Σ.Υ.Κ (η λέξη κλειδί για να διατηρηθείτε ζεστοί)
Τα ρούχα πρέπει να είναι
Ευρύχωρα. Αφήστε τον αέρα να κυκλοφορεί
Να διατηρείστε
Στεγνοί μέσα και έξω
Αποφύγετε την
Υπερθέρμανση (εξασφαλίστε τον εξαερισμό του σώματος)
Να διατηρείστε
Καθαροί (η βρωμιά και τα λίπη εμποδίζουν τον εξαερισμό του σώματος
Ζώα για τροφή

Όλα τα ζώα αποτελούν πηγή διατροφής.

Πολύ λίγα μεταξύ των οποίων είναι τα έντομα και τα σκουλήκια μπορεί να μαζευτούν χωρίς ειδικές γνώσεις. Για τα πιο πολλά ζώα πρέπει να μελετήσετε τις συνήθειες του κάθε είδους, ν’ ανακαλύψετε που κοιμάται, τι τρώει και που πίνει νερό. Να μάθετε τον καλύτερο τρόπο θανάτωσης. Τι παγίδες πρέπει να βάλετε και να έχετε τον πρωταρχικό σας στόχο την επιβίωσή σας χωρίς να παρασύρεστε από τα συναισθήματά σας προς τα ζώα.

Καταφύγιο

Που δεν πρέπει να κατασκηνώσετε :

Σε κορυφές βουνών λόγω αέρα, κατεβείτε πιο χαμηλά και βρείτε κάπου που να κόβει ο αέρας.
Σε βαθιές κοιλάδες ή τρύπες γιατί έχει υγρασία. Αν το βράδυ έχει ξαστεριά υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πάγος και να παγώσετε. · Σε οροπέδια που το έδαφος είναι υγρό.
Σε παρακλάδια οροσειράς που οδηγούν σε πηγές. Τα μονοπάτια τους συχνά χρησιμοποιούνται από τα ζώα που πάνε να ξεδιψάσουν.

Που να κατασκηνώσετε :

Αν είστε ψηλά πηγαίνετε σε πιο χαμηλό μέρος για να βρείτε κάποιο προφυλαγμένο σημείο. Αν όμως είστε σε χαμηλό υγρό έδαφος πρέπει να ανεβείτε κάπου πιο στεγνά. Ψάξτε να βρείτε κάποιο σημείο προφυλαγμένο απ’ τον αέρα και υπερυψωμένο, για να αντιμετωπίσετε τυχόν πλημμύρες ή πτώσεις βράχων.
Η ιδανική θέση που πρέπει να διαλέξετε είναι κοντά σε νερό ή δέντρα. Αν όμως εγκασταθείτε πολύ κοντά στο νερό μπορεί να σας ενοχλούν κουνούπια ή να μην ακούτε λόγω του θορύβου της πηγής άλλους θορύβους που μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Όταν κατασκηνώσετε σε όχθες ποταμών ελέγξτε το σημείο με την ψηλότερη στάθμη νερού. Στις ορεινές περιοχές τα ποτάμια μετατρέπονται σε χείμαρρους μέσα λίγα λεπτά και φουσκώνουν μέχρι και πέντε (5) μέτρα μέσα σε μία ώρα.
Στις πεδιάδες πρέπει να αποφεύγουμε τις παλιές κοίτες ποταμών. Μια δυνατή βροχή στους γύρω λόφους μπορεί εύκολα σε λίγα χωρίς προειδοποίηση να πλημμυρίσει την κοίτη.
Εξετάστε προσεκτικά μήπως πάνω από το κεφάλι σας υπάρχουν φωλιές από μέλισσες ή σφήκες και ξερά κλαδιά πάνω στο δέντρο που μπορεί να πέσουν πάνω σας με την επόμενη καταιγίδα ή με ένα δυνατό αέρα.
Να αποφεύγετε απομονωμένα δέντρα που τραβάνε αστραπές ή φροντίστε να βρίσκεστε στις άκρες του δάσους για να ελέγχετε τι συμβαίνει γύρω σας.

Κατασκευή καταφυγίου

Το να ξέρουμε λίγα πράγματα ή πολλά για τα καταφύγια (τύποι και τρόπους κατασκευής) δεν σημαίνει ότι θα το χρειαστούμε αύριο ή κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Απλά όταν ξέρουμε αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας την οικογένειά μας και έτσι δεν φοβόμαστε την φύση όταν βρεθούμε μόνοι μαζί της .Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά υλικά (ξύλα, πέτρες,φλοιούς,δέντρα,χιόνι κ.α.) αρκεί να είμαστε ήρεμοι στην δύσκολη αυτή περίπτωση.
Ο τύπος του καταφυγίου που θα κατασκευάσετε εξαρτάται από τα υλικά ,τα εργαλεία, το χρόνο που έχετε στην διάθεσή σας και από τι θέλετε να προφυλαχτείτε (αέρα, χιόνι, βροχή, κρύο κ.α.).
Το μέγεθος εξαρτάται από τα άτομα που θα εγκατασταθούν. Φροντίστε ο χώρος υγιεινής να σκαφτεί όχι προχείρως και να είναι μακριά από το καταφύγιο.

Φωτιά

Η φωτιά είναι απαραίτητη για την επιβίωση, παρέχει ζεστασιά, προστασία, βράζει νερό, μαγειρεύει, διατηρεί την τροφή. Πρέπει να μάθετε να ανάβετε φωτιά οπουδήποτε και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Να μην χρησιμοποιείτε ποτέ πέτρες υγρές ή πορώδες κοντά στην φωτιά ιδίως πέτρες που έχουν βουτηχτεί στο νερό γιατί μπορεί να εκραγούν όταν ζεσταθούν.
Μην χρησιμοποιείται καμία που να θρυμματίζεται.
Ξηραμένα χόρτα(πριονίδια, πούπουλα, κλωστές από ρούχα βαμβακερά) αποτελούν καλό προσάναμμα.
Επίσης κουκουνάρια (σπάστε τα σε μικρότερα κομμάτια), αποξηραμένοι μύκητες.
Μη μαζεύετε ξύλα για προσάναμμα κατευθείαν από το έδαφος γιατί είναι σχεδόν πάντα υγρά. Να τα παίρνετε αν είναι σε νεκρά δέντρα αλλά να στέκονται όρθια.
Σκαλίστε το ξύλο, κάντε του προεξοχές για να ανάβει πιο εύκολα. Τα βρεγμένα μπορείτε να τα βάλετε δίπλα στη φωτιά για να στεγνώσουν. Φροντίστε να μην την επηρεάζει ο αέρας και σβήσει ή βάλτε πέτρες ή σκάψτε λάκκο.
Μπορείτε στην μία πλευρά της εστίας να βάλετε ένα εμπόδιο για να αντανακλάται η θερμότητα και να ζεσταίνεστε πιο καλά και ο καπνός πιο ψηλά. Οι άπειροι ανάβουν συχνά φωτιά κοντά σε ένα κορμό δέντρου ή κάποιο βράχο. Μην το κάνετε ποτέ.
Ανάψτε τη φωτιά τόσο μακριά όσο θα χωράτε άνετα ανάμεσα σε αυτή και τον βράχο. Ο βράχος που αντανακλά την θερμότητα θα ζεστάνει την πλάτη σας. Προσθέστε έναν ανακλαστήρα (βράχο, φωτιά, ανακλαστήρα, ακόμη και εσάς)
Οδηγίες που πρέπει να ισχύουν σε καταυλισμό:
 • Ποτέ μην καθαρίζετε ή τεμαχίζετε ζώο κοντά στον καταυλισμό.Πάντα η τροφή να είναι καλυμμένη και όχι πάνω στο έδαφος, αν την έχετε πάνω στα δέντρα προφυλάξτε την από ζώα που ζουν πάνω σε αυτά.Πάντοτε αφού κάνετε χρήση να βάζετε τα πώματα στα μπουκάλια του νερού και των άλλων δοχείων.Πάντοτε να έχετε τακτοποιημένα τα ρούχα σας και τα εργαλεία σας (μην τα αφήνετε κάτω, θα πάρουν υγρασία ή φωτιά ακόμα και ζωύφια επίσης μπορεί και να τα χάσετε).Να έχετε συγκεκριμένη θέση για όλα σας τα πράγματα (έτσι ώστε να τα βρίσκετε γρήγορα).Ποτέ μην αφήνετε μια φωτιά να καίει μόνη της χωρίς τις ανάλογες προφυλάξεις (μπορεί να πεταχτεί σπίθα στην σκηνή ή στον υπνόσακο αλλά γίνεστε και εύκολος στόχος σε ανθρώπους).Για τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω πυρκαγιάς.Μην φωνάζετε και μην δημιουργείτε θόρυβο ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τον χώρο από ανεπιθύμητες επισκέπτες.
 • Για να απολαύσουμε τη μαγεία της Διαβίωσης στην φύση ηθελημένα, πρέπει να τηρήσουμε κάποιους κανόνες όλες τις εποχές του χρόνου.

  Η ελευθέρια κινήσεων μας σταματά εκεί που ενοχλεί την ελευθερία των άλλων.

  Είναι βασικός κανόνας για να συνυπάρχει μια ομάδα.
  Για να λειτουργήσετε σαν άτομα στη φύση θα πρέπει πρώτα να έχετε την θέληση και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  Πολλοί κάνουν το τραγικό λάθος και υποτιμούν τη διαβίωση στη φύση νομίζοντας ότι είναι κάτι απλό.
  Βασικά στοιχεία για όλους είναι:
  • ΘΕΛΗΣΗ
  • ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΠΙΠΕΔΟ
  • ΛΟΓΙΚΗ

sportofrunning.eu

Αφήστε μια απάντηση