Bloomberg: «Ο κόσμος απειλείται με blackouts λόγω έλλειψης ενέργειας»

ΗΠΑ: «Περίπου το 70% του δικτύου μας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του».

Το πρακτορείο Bloomberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα παγκόσμια blackouts σε όλο τον πλανήτη λόγω της έλλειψης ενέργειας.

Πόλεμος. Ξηρασία. Ελλείψεις παραγωγής. Ιστορικά χαμηλά αποθέματα. Και πανδημική αντίδραση. Οι ενεργειακές αγορές σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν ταλαιπωρηθεί τον περασμένο χρόνο και οι καταναλωτές έχουν υποστεί τις συνέπειες της αύξησης των τιμών. Όμως, κατά κάποιο τρόπο, τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Ας κατηγορήσουμε τη ζέστη. Το καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου θα απαιτήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, η ζέστη θα είναι ανυπόφορη καθώς η κλιματική αλλαγή σφίγγει τον κλοιό της. Μέρη της Νότιας Ασίας είναι ήδη τόσο ζεστά, που οι θερμοκρασίες του αέρα αρκούν για να μαγειρέψει κάποιος ωμό σολομό. Παράλληλα οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στους μήνες που έρχονται η χρήση ρεύματος στις ΗΠΑ θα αυξηθεί καθώς τα σπίτια και οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν μάλλον όσο ποτέ τα κλιματιστικά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι προμήθειες ενέργειας είναι τόσο εύθραυστες που απλώς δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες και οι διακοπές ρεύματος θα θέτουν σε κίνδυνο ζωές όταν δεν υπάρχουν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά που να προσφέρουν ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καύσωνας της Ασίας έχει προκαλέσει καθημερινά μπλακ άουτ για πολλές ώρες, θέτοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο σε όλο το Πακιστάν, τη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, με ελάχιστη ανακούφιση. Έξι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του Τέξας απέτυχαν νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς η καλοκαιρινή ζέστη μόλις άρχισε να φτάνει, προσφέροντας μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει”, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ενώ στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά το τι μέλλει γενέσθαι σε κάθε ήπειρο.

ΗΠΑ

Οι προμήθειες φυσικού αερίου, το Νο. 1 καύσιμο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ, είναι περιορισμένες σε εθνικό επίπεδο και οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη. Η ισχύς σε μεγάλο μέρος της χώρας και μέρος του Καναδά θα αυξηθεί, σύμφωνα με την North American Electric Reliability Corporation.

Είναι από τις πιο τρομερές εκτιμήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ρυθμιστικός φορέας. Οι καταναλωτές θα κληθούν να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν να διατηρήσουν τη σταθεροποίηση των δικτύων, περιορίζοντας την κατανάλωσή τους.

Στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία, οι προμήθειες φυσικού αερίου μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω μιας ρήξης αγωγού, κατά το περασμένο έτος, που περιόρισε τις εισαγωγές. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την ξηρασία, περιορίζοντας σοβαρά την παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος της Καλιφόρνια δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η πολιτεία ενδέχεται να κινδυνεύει από διακοπές ρεύματος για τα επόμενα καλοκαίρια εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στο δίκτυο 15 πολιτειών που διαχειρίζεται ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος Midcontinent (MISO), οι καταναλωτές σε 11 πολιτείες κινδυνεύουν από διακοπές. Η MISO, η οποία εξυπηρετεί περίπου 42 εκατομμύρια ανθρώπους, προέβλεψε ότι έχει «ανεπαρκή» παραγωγή ενέργειας για να καλύψει τις περιόδους υψηλότερης ζήτησης αυτό το καλοκαίρι, ειδικά στις μεσοδυτικές πολιτείες της. Σημειωτέο ότι δεν έχει δώθεί ποτέ στο παρελθόν τέτοια προειδοποίηση πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής ζήτησης.

Στο Τέξας, το δίκτυο «εξακολουθεί να κινδυνεύει» από ελλείψεις παρά την προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει την ανθεκτικότητα μετά από μια χειμερινή καταιγίδα του Φεβρουαρίου του 2021 που άφησε εκατομμύρια στο σκοτάδι για μέρες, δήλωσε ο Gary Cunningham, διευθυντής έρευνας αγοράς στη χρηματιστηριακή Tradition Energy.

Η γήρανση των υποδομών και οι καθυστερήσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προβλήματα των πιο έντονων καιρικών φαινομένων, δήλωσε ο Teri Viswanath, επικεφαλής οικονομολόγος για την ενέργεια, την ενέργεια και το νερό στην CoBank ACB.

«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περισσότερες διακοπές λειτουργίας παγκοσμίως από οποιοδήποτε άλλο βιομηχανοποιημένο έθνος», είπε. «Περίπου το 70% του δικτύου μας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του».

Ασία

Το επίκεντρο των διακοπών μέχρι στιγμής ήταν η Νότια και η Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα άγρια ​​κύματα καύσωνα έχουν βάλει τα κλιματιστικά σε πλήρη έκρηξη.

Τα μπλακ άουτ ήταν συνηθισμένο φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ, όπου ζουν συνολικά 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Και στην Ινδία, 16 από τις 28 πολιτείες του έθνους – όπου ζουν περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι – αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας δύο έως 10 ωρών την ημέρα, δήλωσε ένας κρατικός αξιωματούχος αυτόν τον μήνα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε πρόσφατα από τις εταιρείες να αυξήσουν τις αγορές ακριβού ξένου άνθρακα, ενώ επίσης αναιρούν τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα για τις επεκτάσεις ορυχείων για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την προσφορά καυσίμων. Μένει όμως να δούμε αν αυτές οι κινήσεις θα μειώσουν την πίεση. Η επικείμενη εποχή των μουσώνων θα φέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες και θα περιορίσει τη ζήτηση ενέργειας, αν και μπορεί επίσης να πλημμυρίσει περιοχές εξόρυξης και να παρεμποδίσει την παροχή καυσίμων.

Στο Βιετνάμ, η κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς η ζήτηση αυξάνεται, ενώ η εγχώρια προσφορά άνθρακα έχει μειωθεί και το κόστος των ξένων καυσίμων έχει αυξηθεί.

Στην Κίνα, όπου οι ελλείψεις άνθρακα οδήγησαν σε εκτεταμένες περικοπές ρεύματος πέρυσι, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα το 2022 και πίεσαν τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή σε ρεκόρ. Ακόμα κι έτσι, αξιωματούχοι της βιομηχανίας έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι σφιχτή αυτό το καλοκαίρι στον βαριά βιομηχανοποιημένο νότο της χώρας, που απέχει πολύ από τους κόμβους εξόρυξης στην ενδοχώρα και επομένως εξαρτάται περισσότερο από τον ακριβό ξένο άνθρακα και φυσικό αέριο.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε ηλεκτρικό τρόμο τον Μάρτιο, όταν ένα κύμα ψύχους προκάλεσε άνοδο της ζήτησης λίγες μέρες αφότου ένας σεισμός έριξε εκτός λειτουργίας πολλά εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου. Η παροχή ρεύματος αναμένεται να είναι περιορισμένη κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες και η ζήτηση πιθανότατα θα υπερβεί ξανά την προσφορά και τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικτύου. Η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας, ζητώντας από τους κατοίκους να λάβουν μέτρα όπως η παρακολούθηση λιγότερης τηλεόρασης.

Ευρώπη

Ο κίνδυνος συσκότισης είναι μικρότερος στην Ευρώπη, επειδή λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κλιματισμό στο σπίτι. Η ήπειρος αγωνίζεται επίσης για να γεμίσει την αποθήκη αερίου της.

Αλλά υπάρχουν λίγα περιθώρια για λάθη. Μια ξηρή πηγή στη Νορβηγία έχει περιορισμένες παροχές υδροηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι ακόμα που προσθέτει πίεση στις τιμές και τις προμήθειες είναι οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Electricite de France SA. Ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής μείωσε τον στόχο πυρηνικής παραγωγής του για τρίτη φορά φέτος, το τελευταίο σημάδι ότι η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη επιδεινώνεται.

Εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Rystad Energy.

Ενώ είπε ότι οι πιθανότητες η Ρωσία να κάνει αυτή την τολμηρή κίνηση είναι «απίθανες», οι απόψεις του έχουν γίνει πιο απαισιόδοξες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση