Παγκόσμιος Πόλεμος. Πώς θα προστατευτείτε από πυρηνική επίθεση

Στην 11 λεπτών ομιλία του ο Βλαδίμηρος Πούτιν, σήμερα 9 Μαΐου ημέρα της νίκης της Ρωσίας εναντίον του ναζισμού μίλησε για την απόφαση που πήρε να επιτεθεί ενάντια της Ουκρανίας και πήραμε ήρθε και της επιλογής του τονίζοντας ότι όλα έχουν προκριθεί από το ΝΑΤΟ και την Αμερική.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας για μία ακόμα φορά δεν μίλησε για πόλεμο αλλά για ειδική κατάσταση μία κατάσταση όμως η οποία επηρεάζει όλο τον πλανήτη και όχι μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία αφού οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μετά την επίθεση του Φεβρουαρίου έχουν αλλάξει άρδην τον κόσμο

Οι απειλές για χρήση πυρηνικών πλέον είναι μεγαλύτερες από ποτέ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν η Ρωσία πιστέψει ότι απειλείται από το ΝΑΤΟ, ότι θα κάνει χρήση πυρηνικών.

Το πιο ισχυρό όπλο της σύγχρονης εποχής, η πυρηνική βόμβα, μπορεί να φέρει όλεθρο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να αφανίσει ολόκληρες περιοχές από τον χάρτη.

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ και άλλες, έχουν στην κατοχή τους αυτές τις βόμβες και δεν θα διστάσουν να τις χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση ενός μεγάλου πολέμου.

Επειδή ένας παγκόσμιος πόλεμος δεν ξέρει από σύνορα, είναι καλό να γνωρίζει ο καθένας κάποια βασικά πράγματα και να είναι προετοιμασμένος, για να μπορεί να προστατευτεί από μια πυρηνική έκρηξη και από την ραδιενέργεια που θα αφήσει πίσω της.

Προετοιμασία σε περίπτωση απειλής μιας πυρηνικής επίθεσης

Κάποια από τα πιο προφανή και ταυτόχρονα τα πιο χρήσιμα πράγματα απαραίτητα για την επιβίωση είναι τα μη-φθαρτά τρόφιμα, νερό, φάρμακα και κουτί πρώτων βοηθειών, ραδιόφωνο, φακός και μπόλικες μπαταρίες.

Καλό είναι να υπάρχουν ετοιμασμένα από πριν, για παράδειγμα σε ένα σακίδιο, ώστε να μην χάσετε χρόνο για να τα βρείτε και να τα πακετάρετε. Είναι προτιμότερο μάλιστα, να έχετε δύο τέτοια σακίδια.

Το ένα στο σπίτι και το άλλο στο αυτοκίνητο, σε περίπτωση που θα βρίσκεστε κάπου έξω και δεν θα έχετε χρόνο για να γυρίσετε να πάρετε τα πράγματά σας.

Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από μέρη που αποτελούν πιθανούς στόχους σε μια τέτοια επίθεση. Στρατιωτικές βάσεις, κυβερνητικά κτίρια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λιμάνια και αεροδρόμια, όλα αυτά αποτελούν πιθανούς στόχους.

Η στιγμή της έκρηξης

Το βασικότερο είναι να μπορέσετε να αποφύγετε την αρχική έκρηξη. Εάν βρίσκεστε μέσα σε ακτίνα 500 μέτρων από την έκρηξη μιας βόμβας 10 κιλοτόνων, τότε δεν έχετε ελπίδα επιβίωσης.

Η απόσταση από το σημείο μηδέν πρέπει να είναι τουλάχιστον 1500 μέτρα, ώστε να μπορέσετε εκτός από την έκρηξη, να αποφύγετε και την θανατηφόρα δόση ραδιενέργειας που θα απλωθεί παντού. Όσο πιο μακριά βρίσκεστε, τόσο καλύτερα.

Επίσης, όσο μακριά και να βρίσκεστε, αν ακούσετε την έκρηξη πίσω σας καθώς προσπαθείτε να απομακρυνθείτε, μην γυρίσετε να δείτε την έντονη λάμψη φωτός που θα δημιουργηθεί. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τυφλωθείτε, προσωρινά ή και μόνιμα, αφού το φως μιας πυρηνικής έκρηξης είναι πολύ πιο έντονο από το φως του ήλιου.

Βρίσκοντας καταφύγιο

Σίγουρα, ακόμα και ένα κακό καταφύγιο είναι καλύτερο από να κυκλοφορείς στο δρόμο. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, το κατάλληλο καταφύγιο είναι φτιαγμένο από τούβλα ή τσιμέντο, με λίγα ή και καθόλου παράθυρα.

Υπόγεια μεγάλων κτιρίων μπορούν να περιορίσουν την έκθεση στην ραδιενέργεια και αν μπορείτε να κρυφτείτε εκεί, κάντε το. Σύμφωνα με ειδικούς, αν ξέρετε ένα καλό καταφύγιο που να βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών από εσάς, τότε επειγόντως πρέπει να τρέξετε προς τα εκεί, επειδή ένα καλό καταφύγιο αντισταθμίζει το ρίσκο της έκθεσης πέντε λεπτών στην ραδιενέργεια.

Αν ωστόσο, βρίσκεται 15 λεπτά μακριά από την τοποθεσία σας, τότε παραμείνετε εκεί που είστε για μισή ώρα και μετά πηγαίνετε στο καταφύγιο. Ύστερα από 30 λεπτά, ο κίνδυνος έκθεσης γίνεται μεγαλύτερος αν βρίσκεστε σε ένα όχι και τόσο προστατευτικό μέρος, απ’ότι αν βρίσκεστε έξω.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά καταφύγιο, μείνετε χαμηλά στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι και τον λαιμό σας με τα χέρια. Αυτό θα μειώσει λίγο τις πιθανότητες να σκοτωθείτε από τυχόν συντρίμμια που μπορεί να πέσουν πάνω σας.

Έκθεση στην ραδιενέργεια

Το ραδιενεργό νέφος μπορεί να επικρατήσει για τρεις βδομάδες από την στιγμή της έκρηξης και σ’αυτό παίζουν ρόλο πολλά πράγματα, όπως η ταχύτητα του ανέμου, η βροχή και οι καιρικές συνθήκες.

Οπότε, είναι προτιμότερο να παραμείνετε εκεί που είστε για λίγο καιρό. Σύμφωνα με ειδικούς, ύστερα από δύο βδομάδες, τα επίπεδα ραδιενέργειας πέφτουν στο 1% των αρχικών επιπέδων.

Αν βρίσκεστε σε υπόγειο καταφύγιο, είστε τυχεροί, επειδή το έδαφος θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας. Σημάδια δηλητηρίασης από ραδιενέργεια είναι: ακραία ναυτία, εμετός, πυρετός και ύστερα ο θάνατος.

Αν βρίσκεστε έξω από το καταφύγιο για να προμηθευτείτε κάποια απαραίτητα πράγματα, μείνετε μακριά από ισχυρούς ανέμους και από ανοιχτές περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από το σημείο της έκρηξης, επειδή εκεί θα μαζευτούν πολλά ραδιενεργά υλικά. Πριν επιστρέψετε στο υπόγειο καταφύγιο, πλυθείτε πολύ καλά με νερό και σαπούνι.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση μαλακτικό, επειδή θα κάνει τα ραδιενεργά υλικά που υπάρχουν στον αέρα, να κολλήσουν στα μαλλιά σας. Επίσης, σκουπίστε όσο καλύτερα μπορείτε τα ρούχα σας. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ιωδιούχο κάλιο, για να εμποδίσετε την πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου στο θυρεοειδή αδένα.

Επιβίωση

Τι γίνετε σε περίπτωση που ο πόλεμος γίνεται τόσο έντονος, που οι βόμβες καταστρέφουν τα πάντα και στέλνουν την ανθρωπότητα σε κατάσταση μόνιμης επιβίωσης; Καταρχήν, φύγετε από τις μεγάλες πόλεις.

Όχι μόνο επειδή στις πόλεις δεν υπάρχει κατάλληλο έδαφος για καλλιέργεια και για εκτροφή ζώων, αλλά και επειδή στις πόλεις θα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός πτωμάτων από τον οποίο θα υπάρχει έντονος κίνδυνος να κολλήσετε κάποια ασθένεια.

Επειδή έξω από τις πόλεις συνήθως δεν υπάρχει η άνεση της θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας, θα κληθείτε να έρθετε σε άμεση επαφή με την φύση για να τα βγάλετε πέρα. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων που θα χρειαστεί να διανύσετε με τα πόδια, καλό είναι να έχετε ένα ζευγάρι μπότες πεζοπορίας και ανθεκτικά ρούχα.

Μην διστάσετε να πάρετε ότι βρεθεί μπροστά σας, που θα σας βοηθήσει στην επιβίωση, όπως τρόφιμα, νερό, αντιβιοτικά, αντισηπτικά κλπ. Επιλέξτε τρόφιμα που θα παραμείνουν για πολύ καιρό αναλλοίωτα (π.χ. κονσέρβες).

Σε περίπτωση ανάγκης, μην διστάσετε να πάρετε κονσερβοποιημένες τροφές για ζώα, όπως γατοτροφές, σκυλοτροφές κλπ. Αν η γεύση τους σας φανεί άσχημη, πιείτε μπύρες που τυχόν θα βρείτε, για να κατεβάσετε το φαγητό πιο εύκολα. Σύμφωνα με μελέτη, σε εποχή πυρηνική καταστροφής, οι μπύρες δεν παθαίνουν τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση