Αποκάλυψη «βόμβα» στον ΟΗΕ: Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού φτάνουν για 10 εβδομάδες ακόμα

»Ακόμη και αν η σύγκρουση τελειώσει αύριο, το πρόβλημα της επισιτιστικής μας ασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση» είπε η γενική διευθύντρια της εταιρείας αναλύσεων Gro Intelligence

Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού φτάνουν για 10 εβδομάδες ακόμα, μια κατάσταση χειρότερη από εκείνη του 2007 και του 2008. Αυτό αποκάλυψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Sarah Menker, γενική διευθύντρια της εταιρείας αναλύσεων Gro Intelligence.

Είπε ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες παράγουν από κοινού περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού, «απλώς έριξε λάδι στη φωτιά που καίει από καιρό», πράγμα που σημαίνει ότι ο πόλεμος δεν ήταν η βασική αιτία της κατάστασης.

«Η κρίση, την οποία ανακαλύψαμε πολύ πριν από την πανδημία, αποκάλυψε την ευπάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού μας. Το λέω αυτό για να καταλάβετε όλοι σας ότι, ακόμη και αν η σύγκρουση τελειώσει αύριο, το πρόβλημα της επισιτιστικής μας ασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση», είπε.

»Η άνοδος των τιμών των βασικών καλλιεργειών φέτος έθεσε 400 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε «διατροφικό κίνδυνο». «Ενώ η πρόσβαση σε λιπάσματα είναι σοβαρά περιορισμένη και η ξηρασία στις περιοχές καλλιέργειας σιταριού είναι η πιο ακραία των τελευταίων 20 ετών».

Η κ. Menker μίλησε μετά τον David Beazley, εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ο οποίος δήλωσε ότι «η πείνα χτυπά την πόρτα» 49 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 43 χώρες και ότι με την πείνα έρχεται και η πολιτική αποσταθεροποίηση. «Βλέπουμε ήδη αναταραχές και διαμαρτυρίες να συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, το Πακιστάν, το Περού. Και αυτά τα γεγονότα είναι απλώς προάγγελοι του τι πρόκειται να ακολουθήσει», είπε.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση