Πράσινο φως από την τουρκική αντιπολίτευση στον Ερντογάν: “Κλείσε τις βάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Σε στηρίζουμε!”

“Θα σε στηρίξουμε – Προχώρα”

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

“Πράσινο φως” στο κλείσιμο των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Τουρκία άναψε η τουρκική αντιπολίτευση στον Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου είπε ευθέως στον Ερντογάν “θα σε στηρίξω με όλες τις δυνάμεις στο θέμα αυτό”.

Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, προσφέρει στήριξη στον Ερντογάν για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα και μάλιστα πριν τις εκλογές του 2023. Είτε η τουρκική αντιπολίτευση στήνει παγίδα στον Ερντογάν, είτε έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι βάσεις και αποτελεί κεντρική επιλογή του τουρκικού βαθέως κράτους.

Τα όσα ειπώθηκαν στην Τουρκία, μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητα, όχι όμως τώρα. Είναι πλέον δεδομένο πως στο τραπέζι έχει μπει το λουκέτο σε αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να δούμε ξανά τι είπε ο Μπαχτσελί για την Σουηδία καθώς λειτουργεί ως “λαγός” του Ερντογάν.

Αιτία οι βάσεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα

Αιτία είναι η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτό εξηγεί και γιατί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις τελευταίες του δηλώσεις κάνει συνεχώς αναφορά στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα με αποκορύφωμα την συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη. Πριν λίγες ημέρες είχε θίξει το θέμα και στον Α.Μπλίνκεν.

Χτες το WarNews247 σημείωσε εύστοχα πως “οι Τούρκοι είχαν στοχοποιήσει τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα”.

Είπε ο Μ.Τσαβούσογλου:

«Έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου…

Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάναμε προειδοποίηση(!) στις ΗΠΑ.

Αν και ο κόσμος είπε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας, φυσικά».

Διαβάστε επίσης

Η Άγκυρα απειλεί ευθέως με σύρραξη: “Δεν μπλοφάρουμε – Θα προχωρήσουμε αν δεν συμμορφωθείτε” – Στο τραπέζι & οι βάσεις των ΗΠΑ!

“Λαγός” των εξελίξεων ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί: Η Σουηδία είναι το οπλοστάσιο του PKK

Αφορμή τα όσα είπε ο Κεμάλ Κινλιντσάρογλου αποτέλεσαν οι δηλώσεις του συμμάχου και κυβερνητικού εταίρου του Ρ.Τ. Ερντογάν, αρχηγού του τουρκικού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Είχε πει συγκεκριμένα:

“Ο πρόεδρος του MHP Devlet Bahceli χαρακτήρισε τη Σουηδία, η οποία υπέβαλε αίτηση στο ΝΑΤΟ, ως «το οπλοστάσιο της αυτονομιστικής τρομοκρατίας στη Βόρεια Ευρώπη» και δήλωσε ότι το «δεύτερο όρος Καντίλ» βρίσκεται σε αυτή τη χώρα.

Για να συμπληρώσει:

«H Τουρκία δεν είναι αβοήθητη. Ακόμη και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως εναλλακτική επιλογή εάν οι περιστάσεις γίνουν αδιέξοδες. Δεν υπήρξαμε με το ΝΑΤΟ και δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ».

Διαβάστε εδώ τι είχε πει

N.Μπαχτσελί: “Δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ – Η αποχώρηση είναι στην ημερήσια διάταξη”

Κ. Κιλιτσντάρογλου: Kλείσε τις αμερικανικές βάσεις – Θα σε στηρίξω

O πρόεδρος του του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άρπαξε την ευκαιρία και απάντησε στις δηλώσεις Ν.Μπαχτσελί με καθυστέρηση 48 ωρών!

Τόνισε πως “αν μια τέτοια απόφαση έχει παρθεί από την κυβέρνηση, τότε θα την στηρίξει”.

Είπε συγκεκριμένα:

«Ο Μπαχτσέλι πρότεινε επίσης να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο για την Τουρκία, αλλά θα ήθελα να δω πόσο ειλικρινείς είναι ως κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ γέμισαν την Ελλάδα με βάσεις.

Οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι. Ας φέρουν το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία στη Βουλή, θα στηρίξουμε την πρόταση με το πνεύμα των Εθνικών Δυνάμεων.

Είμαστε ενάντια σε ξένους στρατιώτες στη γη μας όσο και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Είστε έτοιμοι λοιπόν, ιδιοκτήτες της εξουσίας;

Ας είναι αυτό το χαρτί της ειλικρίνειας σας. Το CHP είναι έτοιμο, περιμένουμε.

Διαβάστε επίσης

O Μπαχτσελί “κάρφωσε” το σχέδιο Ερντογάν: Έξοδος από ΝΑΤΟ και ένταξη στον “Οργανισμό Ασφαλείας Ασίας και Μέσης Ανατολής” (βίντεο)

Αφήστε μια απάντηση