Σενάρια πολέμου από τους Τούρκους: «Ελλάδα και ΗΠΑ οι νούμερο ένα εχθροί μας» – Βγαίνει τέταρτο γεωτρύπανο στο Αιγαίο.
«… Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πρόκληση»

Καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 2020 φαίνεται να προετοιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο, ανεβάζοντας καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, που αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του και ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι από την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον φίλοκυβερνητικό τύπο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην Αν. Μεσόγειο χωρίς να διευκρινίζει που ακριβώς.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan άσκησε σφοδρή κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, από το βήμα του Κογκρέσου, ζήτησε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Από τα πυρά του Τούρκου προέδρου δεν γλίτωσαν ούτε οι ΗΠΑ, τις οποίες επέκρινε για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα μας.
Όπως είπε, «Υπάρχουν σχεδόν 10 [αμερικανικές] βάσεις στους γείτονες.
Ποιος απειλείται με αυτές τις βάσεις;
Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις;».
Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan, στις 13 Νοεμβρίου 2021, κατόπιν συνάντησής του με τον Ούγγρο πρόεδρο Victor Orban, είχε πει πως η «η Ελλάδα είχε γίνει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να μετρήσω όλες τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, είναι όμως πολλές. …
Φαίνεται ότι η ίδια η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ».
Σημειώνεται πως οι υποτιθέμενες στρατιωτικές βάσεις αναφέρονται συχνά πυκνά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τους εθνικιστικούς κύκλους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Ισχυριζόμενοι ότι οι στοχεύουν την Τουρκία, οι φιλοκυβερνητικοί εμπειρογνώμονες δίνουν αντικρουόμενους αριθμούς βάσεων.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu την Τετάρτη, ο Ali Bakeer, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με πανεπιστήμια που διευθύνονται από τον γιο του Erdogan, Bilal, υποστήριξε ότι η εργαλειοποίηση της Ελλάδας για την υπονόμευση της Τουρκίας είναι «παλιά και δοκιμασμένη στρατηγική» ορισμένων δυτικών δυνάμεων.

«Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αλλά και τις ισορροπίες εντός ΝΑΤΟ, ενώ θα ενθαρρύνει την Αθήνα να προβεί σε επικίνδυνες επιλογές», είπε ο Bakeer.
Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια καθώς η Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει τα όριά της, πρόσθεσε.
Ο Bakeer υποστήριξε, επίσης, πως, αν υπάρξει κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι ΗΠΑ δεν θα προστρέξουν προς υπεράσπιση της Ελλάδας, όπως πολλοί πιστεύουν…
Σύμφωνα με μια είδηση που δημοσίευσε η νεοεθνικιστική καθημερινή εφημερίδα Aydınlık, το όργανο μέσων ενημέρωσης του φιλορωσικού κόμματος Vatan (Πατρίδα), το οποίο υποστηρίζει σθεναρά τον Erdogan, μια σειρά μηνυμάτων NAVTEX θα εκδοθούν από την Τουρκία στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου.

Ο πόλεμος των NAVTEX

Εκδοθείσες από τον σταθμό της Σμύρνης, οι τουρκικές NAVTEX ισχυρίζονται ότι προηγούμενες ελληνικές NAVTEX, με αριθμό LA43-112/22, LA46-115/22 και LA47-116/22 που περιλάμβαναν τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη και Ιστιράτι, παραβίαζαν τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 (περί αποστρατικοποίησης).
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι βάσεις των ΗΠΑ παντού στην Ελλάδα» υποστήριξε ότι οι Aμερικανοί σχεδιάζουν να προσθέσουν τέσσερις ακόμη στρατιωτικές βάσεις στις πέντε υπάρχουσες στην Ελλάδα.
Εκτός από τη βάση στη Σκύρο, τη ναυτική βάση στη Σαλαμίνα, τις αεροπορικές βάσεις σε Καστέλι, Καλαμάτα και Ανδραβίδα, τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Στεφανοβίκειο και τη Στρατιωτική βάση Λάρισας έχουν επίσης διατεθεί σε ΗΠΑ, θα επεκταθεί η Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Ο φιλοκυβερνητικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mete Yarar, τακτικός προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής συχνότητας, είπε στο CNN Türk ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχει νόημα η δημιουργία στρατιωτικής βάσης σε μια περιοχή όπως η Αλεξανδρούπολη.
Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι ο εξοπλισμός της Ελλάδας τον τρομάζει περισσότερο από το καθετί.

«Πρόκληση»

«… Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πρόκληση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 20 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.
Βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει δυσκολίες στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη», είπε ο Caşın.
Ωστόσο, υπάρχει μόνο μία πραγματική αμερικανική βάση στην Ελλάδα, στον κόλπο της Σούδας, την οποία οι ΗΠΑ έχουν από το 1969.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον ελληνικές βάσεις σύμφωνα με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπογράφηκε τον Οκτώβριο 2021 και επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου.
Το Anadolu ανέφερε στις 13 Μαΐου ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να αποκτήσει πρόσβαση σε τρεις ακόμη βάσεις στην Ελλάδα, εκτός από αυτή που ήδη λειτουργεί».
Ορισμένοι φιλοκυβερνητικοί ειδικοί αποδίδουν την αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα στις κακές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Ο Nurşin Güney του Πανεπιστημίου Nişantaşı της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το «κακό σενάριο»:
«Η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να ελέγξει τη Ρωσία μέσω των αμερικανικών βάσεων στη γραμμή Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου-Μεσόγειου σε περίπτωση που η Τουρκία εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ».
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει επίσης επηρεαστεί από τη ρητορική της κυβέρνησης για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu έγραψε χθες στο Twitter ότι «.. οι ΗΠΑ γέμισαν την Ελλάδα με βάσεις.
Οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι».

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να υποβάλει πρόταση για το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία.
«Θα το υποστηρίξουμε στο κοινοβούλιο με το πνεύμα του Kuvayi Milliye [πολιτοφυλακές στην πρώιμη περίοδο του Τουρκικού Πολέμου για την Ανεξαρτησία].
Είμαστε ενάντια στην ύπαρξη ξένων στρατιωτών στη γη μας αλλά και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.
Είναι όμως η κυβέρνηση έτοιμη;» πρόσθεσε.

bankingnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση