Βρετανία: Τουρκική «βόμβα» στο Κυπριακό -Αναγνώριση των Κατεχομένων ως ανεξάρτητο κράτος ζήτησε η Τουρκία για να άρει το βέτο

Τι αποκαλύπτουν οι Βρετανοί

Η Τουρκία ενδέχεται να πιέσει και να αξιώσει την αναγνώριση των Κατεχομένων, προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Express, επικαλούμενη πληροφορίες από το περιβάλλον του «ηγέτη» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να θέσει το ζήτημα αυτό ενώπιον των Συμμάχων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πηγή στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης: «Γνωρίζω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε μοχλό πίεσης διαθέτουμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».

Η αναγνώριση ως «αντάλλαγμα»

Η Express τονίζει ότι υπάρχουν κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος, επικαλούμενοι εμπορικούς και οικονομικούς λόγους, όπως οι απευθείας πτήσης από και προς τα Κατεχόμενα, με την τουρκοκυπριακή πηγή να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει το ψευδοκράτους «είναι μια μακροχρόνια αδικία και πρέπει να επιλυθεί, διότι δεν μπορείς να έχεις έναν λαό και μια χώρα να μην αναγνωρίζονται διεθνώς για δεκαετίες».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την Φινλανδία και την Σουηδία τα αιτήματα των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο NATO, ωστόσο επιμένει ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Από την πλευρά τους, η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK. Σε γενικότερο πλαίσιο, πρέπει και οι 30 χώρες μέλη του NATO πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας της Συμμαχίας.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση