Η παγκόσμια ύφεση θα έρθει το 2024 – Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών, του πληθωρισμού και της… Ρωσίας

Οι τιμές των εμπορευμάτων θα αρχίσουν να μειώνονται από το επόμενο τρίμηνο, αλλά θα παραμείνουν μόνιμα υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια παγκόσμια ύφεση δεν είναι επικείμενη, αλλά έρχεται καθώς η αύξηση του κόστους θα επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές παγκοσμίως, τονίζοντας ότι τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.

«Δεν θα υπάρξει ξαφνικό «μετά» στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε ο Simon Baptist, επικεφαλής οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit, αναφερόμενος σε μια αιφνιδιαστική ύφεση μετά από μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαταραχές της πανδημίας συνεχίζουν να προκαλούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ο στασιμοπληθωρισμός – που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό – θα παραμείνει “για τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες”, εκτίμησε ο Baptist.
«Οι τιμές των εμπορευμάτων θα αρχίσουν να μειώνονται από το επόμενο τρίμηνο, αλλά θα παραμείνουν μόνιμα υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον απλό λόγο ότι οι ρωσικές προμήθειες σε πολλά εμπορεύματα θα μειωθούν οριστικά», πρόσθεσε.

Προβλήματα στην προσφορά προϊόντων

Η πανδημία καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν καταπνίξει την προσφορά εμπορευμάτων και αγαθών και έχουν ανατρέψει την αποτελεσματική διανομή μέσω παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, αυξάνοντας τις τιμές των καθημερινών αγαθών, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Όμως, ενώ οι υψηλότερες τιμές θα προκαλέσουν πόνο στα νοικοκυριά, η ανάπτυξη σε πολλά μέρη του κόσμου, αν και είναι αργή, εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο και οι αγορές εργασίας δεν έχουν καταρρεύσει.
Τα επίπεδα ανεργίας σε πολλές οικονομίες έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Για όλες σχεδόν τις οικονομίες της Ασίας, μια ύφεση είναι μάλλον απίθανη, αν μιλάμε για διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής μεταβολής ΑΕΠ.
Έτσι, οι καταναλωτές – ενώ είναι επιφυλακτικοί για την επανάληψη της τελευταίας παγκόσμιας ύφεσης που προκλήθηκε από την κρίση των υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια – δεν χρειάζεται να αρχίσουν να προετοιμάζονται για ύφεση.
«Σχεδόν για όλες τις οικονομίες της Ασίας, μια ύφεση είναι μάλλον απίθανη», εκτίμησε ο Baptist.
Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από ύφεση, πολλοί καταναλωτές έχουν άφθονες αποταμιεύσεις και έχουν εφοδιαστεί με διαρκή αγαθά οικιακής χρήσης, είπε.
«Έτσι, σε κάποιο βαθμό, δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται τα άμεσα μεγέθη», είπε.

Δεν θα υπάρξει ύφεση πριν το 2024

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital, Shane Oliver, δεν βλέπει ύφεση, τουλάχιστον όχι για τους επόμενους 18 μήνες.
«Οι καμπύλες αποδόσεων ή το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δεν έχουν ακόμη αναστραφεί αποφασιστικά ή προειδοποιούν για ύφεση και ακόμη κι αν το κάνουν τώρα, ο μέσος όρος οδηγεί σε ύφεση σε 18 μήνες», είπε.
Θεωρεί ότι μια βαθιά bear market μπορεί να αποφευχθεί στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερα από 22 χρόνια νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και προειδοποιώντας για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Τα πρακτικά της Federal Reserve που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθωρισμό.
Αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο έλεγχος του πληθωρισμού να προκαλέσει ύφεση, λένε οι οικονομολόγοι.
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς η χαλάρωση των υψηλών τιμών μέσω της αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη.
«Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο περισσότερες αγορές ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να τον δαμάσουν χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, η μείωση του πληθωρισμού στο 2% θα «έχει κάποιο πόνο».

Αισιόδοξη η Capital Economics

Η ανώτερη οικονομική σύμβουλος της Capital Economics, Vicky Redwood, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να δημιουργήσουν ύφεση.
Οι προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων σε πολλά μέρη – όπως στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – θα πρέπει να είναι επαρκείς για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο, είπε η Redwood.
«[Αλλά] εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι περιμένουμε και τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω ως αποτέλεσμα, τότε πιθανότατα θα είναι προ των πυλών μια ύφεση», είπε σε σημείωμα.
Μια ύφεση τύπου Volcker-shock μπορεί ακόμη και να δικαιολογείται, πρόσθεσε.
Το σοκ Volcker σημειώθηκε όταν ο πρόεδρος της Fed, Paul Volcker, αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία τη δεκαετία του 1980, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού στις Η.Π.Α.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση