Η Ελλάδα στέλνει άμεσα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία – Η συμφωνία Μητσοτάκη – Scholz για ανταλλαγή με το Βερολίνο

Ο κ. Scholz όμως τήρησε σιγή ιχθύος καθώς δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα

«Η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη 31/5 ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, αποκαλύπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την παροχή επιπλέον οπλισμού με νέα… ελληνική «συμμετοχή» στον πόλεμο, υποκύπτοντας ουσιαστικά στις γερμανικές πιέσεις.

«Θα παρέχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι είχε συνάψει συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Scholz όμως τήρησε σιγή ιχθύος καθώς δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι:
«Τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», είπε.

Συμφωνία τύπου… Τσεχίας 

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για τα άρματα μάχης στοχεύει να βοηθήσει την Ουκρανία με τον τρόπο που το κάνει μια πρόσφατη συμφωνία Γερμανίας-Τσεχίας (δηλαδή, η Γερμανία στέλνει άρματα μάχης στην Τσεχική Δημοκρατία, ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τα δικά της άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία) ανέφερε συγκεκριμένα.
«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Scholz κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

Υπενθυμίζουμε, ότι είχε προηγηθεί η παραδοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πριν από λίγες ημέρες ότι η Αθήνα θα στείλει επιπλέον πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.
«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», είχε αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα έστελνε επιπλέον πολεμικό υλικό, ήρθε από από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ostin, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Ο κ. Ostin είχε υπογραμμίσει ότι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας είναι η Ιταλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, οι χώρες θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό, συστήματα για την άμυνα των ακτών, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ άλλες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και στη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου για αντικατάσταση οχημάτων της Ελλάδας αφορά το στρατιωτικό πακέτο βοήθειας που είχε ανακοινώσει ο Ostin.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, με δύο C-130 έφτασαν στην Ουκρανία –μέσω Πολωνίας- πυρομαχικά, αυτόματα τυφέκια καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση