Zero Hedge : Ουκρανία Μια νέα αφήγηση καθώς η Ευρώπη Αποσυντίθεται;

Zero Hedge,Authored by Bill Blain

[ Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό το άρθρο -με την απροκάλυπτη  φιλο-ουκρανική προκατάληψη- για την διάγνωση της πραγματικότητας και την πρόβλεψη των εξελίξεων κυρίως στην Ευρώπη.]

Μετάφραση/ εισαγωγή : Μ. Στυλιανού

«Όταν η Ιταλία σας λέει ότι είναι αμετάκλητα αφοσιωμένη στη σχέση, ήρθε η ώρα να προσλάβετε δικηγόρους διαζυγίων..»

Οι αγορές του Μαΐου τελειώνουν με μια αναπήδηση νεκρής γάτας – τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ασταθή μέχρι τον Ιούνιο. Τα αποτελέσματα στην Ουκρανία φαίνονται λιγότερο ευνοϊκά και η Ευρώπη θα αγωνιστεί με κυρώσεις. Ο πιο αδύναμος κρίκος είναι όπως ήταν αναμενόμενο η Ιταλία. Μια μεγαλύτερη κρίση όσον αφορά την πείνα θα γίνει σύντομα εμφανής στη Βόρεια Αφρική.

Υπάρχει ένα διάσημο τραγούδι που λέει ότι «τα πράγματα μπορούν μόνο καλύτερα». Κι αν δεν το κάνουν;

Η Ευρώπη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η Ουγγαρία καθυστερεί την εγκατάλειψη του Ρωσικού πετρελαίου. Οι κυρώσεις είναι μία από τις πτυχές της μη κρατικής υπόστασής της επί της οποίας η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία.

Οι ΗΠΑ είναι κλειστές σήμερα. Οι μετοχές ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε τη μυρωδιά ενός νεκρού αιλουροειδούς. Υποψιάζομαι ότι ο Μάιος του 2022 θα συνεχίσει να λήγει ως ο μήνας που έσκασε η φούσκα της αγοράς. Είναι εύκολο να κατηγορείς τις Κεντρικές Τράπεζες πως δεν ενήργησαν νωρίτερα για να αυξήσουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Ο Χαχα. Οι προσπάθειές τους να χαρακτηρίσουν τον πληθωρισμό παροδικό φαίνονται τώρα γελοίες – αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν λίγες κεντρικές τράπεζες που θα μπορούσαν να έχουν κάνει κάτι νωρίτερα για να καταπολεμήσουν τις καλπάζουσες πιέσεις του πληθωρισμού και τους πληθωριστικούς κλυδωνισμούς από τη σάρωση σε ολόκληρη την οικονομία.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να προχωρήσουν με τη ροή και να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από το τσουνάμι του πληθωρισμού: Υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και βασικών προϊόντων, υψηλότερο κόστος μεταφοράς, υψηλότερο κόστος ενέργειας, υψηλότερες τιμές παραγωγού και, σύντομα, αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή και απεργίες καθώς αυξάνονται οι μισθολογικές απαιτήσεις.

 Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Τον επόμενο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσει ουσιαστικά καθώς οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο απεργούν. Η Γερμανία και η Γαλλία οδεύουν και οι δύο προς την κρίση των εργασιακών σχέσεων, καθώς τα συνδικάτα απαιτούν μεγάλες αυξήσεις μισθών οι οποίες θα μπορούσαν να συντρίψουν περαιτέρω τις ήδη ληθαργικές οικονομίες τους.

Η πολιτική είναι σε αταξία. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση έχει ενδώσει σε αιτήματα για μαζική αύξηση των ελάχιστων μισθών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Rishi Sunak μαθαίνει καθυστερημένα ότι οι δημοφιλείς καγκελάριοι συγκεντρώνουν δημοτικότητα από το να δίνουν χρήματα. Προσπαθώντας να τα πάρουν πίσω… λιγότερο. – με το Εργατικό Κόμμα να φαίνεται πιθανό να λάβει μεγάλο μέρος της πίστωσης.

Ο πληθωρισμός, η ύφεση και η αρνητική ανάπτυξη είναι όλα στα χαρτιά. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυξάνεται ο πειρασμός να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την οικονομική ζημία που προκαλείται σε ολόκληρη την Ευρώπη από την άνοδο των τιμών της ενέργειας λόγω των ρωσικών κυρώσεων;  Το οικοδόμημα μιας σταθερής και ενωμένης Ευρώπης που στέκεται σταθερά πίσω από τους θαρραλέους Ουκρανούς είναι μόνο μερικούς πόντους  βαθιά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει τις επόμενες εβδομάδες.

Συμβαίνει και φαίνεται ότι ο Ιούνιος θα μπορούσε να είναι ο μήνας που ενδεχομένως  θα κάνει μια κακή κατάσταση δραματικά χειρότερη.

Τα νέα από την Ουκρανία δεν είναι καλά.

Η Ρωσία έχει ιστορικό κακής έναρξης πολέμων. Ο παραλληλισμός που αναφέρονται όλοι είναι ο χειμερινός πόλεμος κατά της Φινλανδίας το 1940. Έχασαν χιλιάδες άνδρες απροετοίμαστους για το χειμώνα ή τους Φιλανδούς, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν πριν ξεκινήσουν ξανά και αναγκάσουν το Ελσίνκι να συνθηκολογήσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ρώσοι έχουν φάει ένα μπάτσο στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ελαττωματικής νοημοσύνης, και της διαφθοράς του FSB (όπου η ομάδα που κατηγορείται για μια εκστρατεία καρδιάς και μυαλού 2 δισ. Δολαρίων όπου απλά τσέπωσε τα χρήματα) και την έλλειψη σχεδιασμού επιμελητείας.

Οι στρατηγοί αργότερα, μαθαίνουν με τον δύσκολο τρόπο. Τώρα είναι συγκεντρωμένοι. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντονμπάς εξακολουθούν να είναι δαπανηρές, αργές και εντελώς καταστροφικές, αλλά περιγράφονται ως στέρεες από τους στρατιωτικούς σχολιαστές που γνωρίζουν αυτά τα πράγματα.

Οι Ουκρανοί έχουν εξαντληθεί μετά από 3 μήνες εντόνων συγκρούσεων. Η προσπάθεια να διατηρηθεί η οικονομία και οι καλλιέργειες συγκομιδής είναι μια σημαντική απαίτηση για το ανθρώπινο δυναμικό. Τους λείπουν απελπιστικά τα βασικά αποθέματα πολέμου. Μεγάλο μέρος της βοήθειας που υποσχέθηκε η Δύση έχει παραδοθεί, αλλά τα στρατεύματα πρέπει στη συνέχεια να εκπαιδευτούν για να τη χρησιμοποιήσουν όταν χρειάζονται στην πρώτη γραμμή. Και, πολλά όπλα που υποσχέθηκαν στο Κίεβο απλά δεν έχουν φτάσει ή είναι τόσο παλιά και φθαρμένα ώστε να είναι άχρηστα. Η Ουκρανία χρειάζεται πιο σύγχρονα όπλα τώρα για να κρατήσει απλώς τη γραμμή – αλλά η Δύση εξακολουθεί να φοβάται την κλιμάκωση.

Το εκκρεμές κλίνει προς τη Μόσχα. Μετά την αρχική τους έκπληξη, την αμηχανία και την έλλειψη πολεμικού σχεδίου, οι Ρώσοι βλέπουν τώρα έναν τρόπο να κερδίσουν.

Εάν μπορούν να κρατήσουν τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις καθηλωμένες στις γραμμές του Ντονμπάς, τότε υπάρχει η πιθανότητα να τις περικυκλώσουν για να κερδίσουν μια τεράστια νίκη προπαγάνδας. Η εναλλακτική λύση είναι η Ουκρανία να υποχωρήσει – εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέχει με τόσο υψηλό κόστος από το 2014 – το οποίο και πάλι θα ήταν ένα μαζικό προπαγανδιστικό κέρδος για τη Μόσχα.

Οι Ρώσοι δεν νοιάζονται αν η Ουκρανία υποχωρεί ή υποφέρει από ήττα στο πεδίο της μάχης. Όλα έχουν να κάνουν με την οπτική και την αφήγηση. Εάν μπορέσουν να κερδίσουν μια προπαγανδιστική νίκη, θα ενισχύσουν τις εκκλήσεις από τους αδύναμους δεσμούς της Ευρώπης για άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγμάτευση για ειρήνη.

Η Ιταλία είναι ο αδύναμος κρίκος. Αλλά, παρακολουθήστε επίσης την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Από τότε που ο Πούτιν φυλάκισε την ηγεσία της FSB για την ελαφριά προσέγγισή τους στην Ουκρανία, οι διάδοχοί τους δαπανούν πιο προσεκτικά τα χρήματα της μαύρης προπαγάνδας των Ρώσων, στοχεύοντας Ιταλούς πολιτικούς και αναζητώντας την παράδοση της «ειδικής σχέσης» που πληρώνουν εδώ και δεκαετίες. Ο Μπερλουσκόνι δεν επέκρινε ευθέως τον παλιό καλό του φίλο Πούτιν, και μάλιστα δήλωσε στη Νάπολη: «Η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να πείσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τα αιτήματα του Πούτιν», προτού υπαναχωρήσει από τη δήλωση. Η Ένωση του Ματέο Σαλβίνι καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, αλλά ο ίδιος ο Σαλβίνι δεν κατονόμασε τον Πούτιν σε καμία από τις μετρημένες δηλώσεις του.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποδειχθεί απρόθυμα να αμφισβητήσουν ή να αντιμετωπίσουν πολλές από τις εξωφρενικές δηλώσεις της Μόσχας σχετικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της – και φαίνεται να δίνουν στον Σεργκέι Λαβρώφ, φερέφωνο του Πούτιν, τόση προσοχή όσο και στις δηλώσεις από το Κίεβο. Αντικατοπτρίζει η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, την εγγύτητα με τα πολιτικά συμφέροντα και το που βρίσκεται μεγάλο μέρος του ιταλικού κατεστημένου.

Ο επιχειρηματικός όμιλος Confindustria της Ιταλίας προκαλεί πλήγμα 2% στο ιταλικό ΑΕΠ λόγω της επιβράδυνσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το 40% του αερίου της Ιταλίας προέρχεται από τη Ρωσία. Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης νέων προμηθειών και πηγών θα χρειαστούν χρόνια για να παραδοθούν. Πόσο εύκολο θα ήταν να ανοίξουμε τις βρύσες αερίου.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο  παρακολουθούν προσεκτικά – εξηγώντας τον αυξανόμενο αριθμό ιστοριών στην Ιταλία σχετικά με κατασκόπους των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται κατά των ιταλικών συμφερόντων. Αν η Ιταλία σπάσει, τότε τι θα σταματήσει τους Γερμανούς να την ακολουθήσουν, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να ξανανοίξουν τη βιομηχανική τους κυριαρχία με το Ρωσικό Αέριο;

Όποιες και αν είναι οι ιστορίες και η αφήγηση που διαδίδεται για το ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος, ή για την αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, όλα ακούγονται και είναι απίστευτα σύμφωνα με τα φαντάσματα. Αυτό αφήνει την δυνατότητα  σε μια λιγότερο αφοσιωμένη Ευρώπη και  στη ρωσική αφήγηση στον υπόλοιπο κόσμο (ο οποίος σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αποτροπιαστεί από την εισβολή της Ρωσίας σε έναν Ευρωπαίο γείτονα) ότι μάχεται μια αμυντική δράση κατά της επίθεσης των Αγγλοσαξόνων.

Ωστόσο, αν και οι τρέχουσες ανατροπές στην Ευρώπη έχουν να κάνουν με την ενέργεια, αυτό είναι πιθανό να κατακλυστεί τον Ιούνιο, καθώς η επισιτιστική κρίση στη Βόρεια Αφρική γίνεται πολύ πραγματική. Χωρίς τις εξαγωγές τροφίμων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο λιμός είναι λίγο πολύ αναπόφευκτος, προκαλώντας πολιτικές αναταραχές και κρίσιμα για την Ευρώπη (Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία) μια νέα προσφυγική κρίση.

Εν ολίγοις, ο Ιούνιος επιφυλάσσεται… Ανησυχητικό.

Αφήστε μια απάντηση