Κίνα και Μειονότητες

Το 2014 η Κινεζική Κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της για την μετατροπή της επαρχίας Σιντζιάνγκ από μία συνοριακή επαρχία κατοικούμενη με Ουιγούρους και αυτόνομη θεωρητικά από το Πεκίνο σε μία επαρχία που θα κατοικείται μόνο από Κινέζους Χαν και Σινοποιημένους Ουιγούρους και θα χαρακτηρίζεται από τον Κινεζικό Πολιτισμό και μόνον. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν με διάφορες μεθόδους με φυλακίσεις ,υποχρεωτικές εκτρώσεις και στειρώσεις, καταναγκαστική εργασία βασανιστήρια, πλύση εγκεφάλου και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αφού αρχικά εξηγήσω πως εξελίχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ουιγούρων και Κινέζων στον ιστορικό χρόνο,  στην συνέχεια θα εξηγήσω αναλυτικά γιατί ενδιαφέρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ανά την Ελλάδα και πως μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Εικόνα 1 Στρατόπεδο συγκέντρωσης Ουιγούρων στην Κίνα

Εικόνα 2 Ουιγουροι που ακούν ομιλία στα Κινεζικά

Ο Κινεζικός πολιτισμός o οποίος έχει ιστορία περίπου 6000 ετών ξεκίνησε στις όχθες του Κίτρινου Ποταμού και διαμορφώθηκε κυρίως από τέσσερα  φιλοσοφικά ρεύματα τον Νομικισμό, Τον Κομφουκιανισμό, Τον Ταοϊσμό και Τον Βουδισμό (Η Κινεζική Φιλοσοφία χαρακτηρίζεται από εκατοντάδες ρεύματα και σχολές σκέψης απλώς παραθέτω τις κυριότερες που διαμόρφωσαν την Κίνα και τον Πολιτισμό της). Λόγω αυτών των ρευμάτων σε συνδυασμό με την γεωγραφία της Βόρειας Κίνας που είναι εντελώς επίπεδη είχε ως αποτέλεσμα ο Κινεζικός Πολιτισμός να ακολουθήσει μία πορεία εντελώς διαφορετική από τους άλλους πολιτισμούς του Πλανήτη Γη. Καταρχάς η Κίνα είναι η μόνη χώρα στην ιστορία που κατάφερε να έχει ένα πολίτευμα το οποίο είναι το Μοναρχικό-Αυτοκρατορικό-Απολυταρχικό για 2131 χρόνια από το 220 π.Χ. μέχρι το 1911 Μ.Χ. όταν και καταργήθηκε η μοναρχία στην Κίνα με την Επανάσταση Σίνχαι και είναι και η μόνη χώρα που κατάφερε να διατηρεί την ενότητά της με έναν τρόπο που καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν το κατάφερε αυτό και σε μία τόσο μεγάλη έκταση. Αυτή την ενότητα την πέτυχε η Κίνα για τους λόγους που θα αναφέρω τώρα: Ο πρώτος λόγος είναι η τεράστια γραφειοκρατία και το πανίσχυρο κράτος που πάντα χαρακτήριζε όλες τις ιστορικές περιόδους αυτής της χώρας και οφείλεται κυρίως στην Γεωγραφία της γιατί όπως είπα η Βόρεια Κίνα με τον Κίτρινο Ποταμό είναι εντελώς επίπεδη και επειδή εκεί οι άνθρωποι καλλιεργούσαν από πάντα το ρύζι με την χρήση αρδευτικών έργων (και για να γίνει ένα αρδευτικό έργο χρειάζεται ικανή συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και έναν αρχηγό να επιβλέπει το έργο). Από κει διαμορφώθηκε και η νοοτροπία που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει τους Κινέζους  που είναι κολεκτιβιστική. Ο Δεύτερος λόγος είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα του Βορρά σε σχέση με τον Νότο στην αρχαιότητα που είχε ως συνέπεια ο Βορράς να αποικήσει τον νότο με πληθυσμό και να τον αφομοιώσει πολιτισμικά. Έτσι εξηγείται γιατί ο πληθυσμός των Κινέζων Χαν ήταν πάντα μεγαλύτερος σε σχέση με άλλα έθνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

H περιοχή του Σιντζιάνγκ η Σινικού Τουρκεστάν ποτέ δεν ανήκε στην κίνα (πυρήνας των Χαν) ιστορικά όπως και η περιοχή του μεγάλου Θιβέτ της Μαντζουρίας και της Νήσου Ταιβάν. Αυτές ενσωματώθηκαν στην κίνα επι δυναστείας των Τσινγκ που ήταν η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας (1644-1911). Το Σιντζιάνγκ κατακτήθηκε από τους κινέζους δύο φορές επι δυναστείας Χαν και επι δυναστείας Τανγκ για γεωστρατηγικούς λόγους (περνάει από εκεί ο δρόμος του μεταξιού και εξαιτίας των επιδρομών των Ούνων οι κινέζοι χρειάζονταν άλογα για να τους πολεμήσουν και μια άλλη νομαδική φυλή για να έχουν ως σύμμαχο ενάντια στους όυνους και για να ελέγχουν τον διάδρομο της Γκανσου μέσω του οποίου μπορούσαν οι νομάδες να κάνουν επιδρομές στην Kίνα) αλλά δεν αποτέλεσε τίποτα περισσότερο από ένα προτεκτοράτο της Κίνας. H περιοχή αρχικά κατοικούνταν από τους Τοχάριους και μόλις τον 10 μ.χ αιώνα έρχονται οι ουιγούροι (τουρκικό φύλο) στην περιοχή.

Τον 18ο αιώνα λαμβάνει χώρα η γενοκτονία των Δζουγκαρών που ήταν Μογγόλοι που ζούσαν μέχρι τότε στην περιοχή και το πληθυσμιακό κενό που δημιουργήθηκε καλύφθηκε από κινέζους Χαν.

Από τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα για τους Ουιγούρους καθώς η κίνα προσπαθεί μέσω της Σινοποίησης όπως είπα στην αρχή να τους κάνει κινέζους για να μην χάσει την περιοχή.

Ο Μόνος που μπορεί να βοηθήσει αυτό το κατατρεγμένο έθνος όπως και τις μειονότητες τις Κίνας(55 έθνη) είναι μόνο ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός. Σας εκλιπαρώ κάντε μια ομάδα προσευχής έστω 10 άτομα με την προσευχή σας να τους βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους. Θα ευαρεστήσετε τον Θεό και θα σας ανταμείψει με πολλές ευλογίες και σε εσάς και σε πρόσωπα του περίγυρου σας.

Μας αφορά όλους ότι γίνεται στην Κίνα τώρα με τις μειονότητες(Μογγόλων και Θβετιανών συμπεριλαμβανομένου που τραβάνε τα ίδια και χειρότερα με τους ουιγουρους αλλά και οι υπόλοιπες μειονότητες της κίνας δεν είναι σε καλύτερη θέση) . Αν δεν σταματήσει αυτή η κατάσταση στην Κίνα θα έρθει και στην Ελλάδα αυτό με πολύ χειρότερα αποτελέσματα. Είναι αυτό που πρόβλεψαν οι άγιοι της Ορθοδοξίας για τα έσχατα.

Θεόδωρος Παπακωνσταντινόπουλος φοιτητής ΠΑΜΑΚ

Βιβλιογραφία

How China Colonized Half of Mongolia

Αφήστε μια απάντηση