State Department: Να πώς θα βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ!

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Μανιφέστο εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ έρχεται από τα “βάθη” του State Department το οποίο διαφέρει κατά πολύ απ όλα τα υπόλοιπα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα.

Για πρώτη φορά προτείνεται συγκεκριμένος τρόπος εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Είναι σίγουρο ότι αυτά που αναφέρει η Elizabeth Shackelford δεν είναι τυχαίo αλλά είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και διαβουλεύσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η Elizabeth Shackelford είναι ανώτερη συνεργάτης για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο Συμβούλιο του Σικάγου για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις. Η Shackelford ήταν διπλωμάτης καριέρας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, όταν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση Τραμπ. Ο λόγος ήταν η αποδυνάμωση του State Department. Η επιστολή της τότε είχε γίνει θέμα συζήτησης καθώς πρόκειται για σημαντικό στέλεχος.

Ας δούμε το άρθρο της.

“Tο ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει το διαζύγιο”

“Αυτή την εβδομάδα, παντρεύομαι στη Γαλλία. Θα έπρεπε να γράφω τους όρκους μου, αλλά αντ’ αυτού γράφω αυτή τη στήλη, αν και η έννοια του γάμου είναι ακόμα στο μυαλό μου.

Όντας σπασίκλας της εξωτερικής πολιτικής, σκέφτομαι ότι η πιο κοντινή προσέγγιση του γάμου στις διεθνείς υποθέσεις είναι μια συμμαχία.

Οι εταιρικές σχέσεις, μεταξύ ανθρώπων και εθνών, έχουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών σημασιών και εμβέλειας. Αλλά οι συμμαχίες είναι επίσημες συμφωνίες που υποδεικνύουν ένα συγκεκριμένο είδος δέσμευσης, όπως ο γάμος. Μια συμμαχία είναι μια υπόσχεση μεταξύ των εθνών να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται το ένα το άλλο, σε καλές και κακές στιγμές, ασθένεια και υγεία, ή πιο συγκεκριμένα, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου.

Οι συμμαχίες δεν πρέπει να συνάπτονται τυχαία, αλλά δεν πρέπει να είναι και αναλλοίωτες. Εάν μια συμμαχία γίνει εμπόδιο στην ικανότητα ενός έθνους να εξασφαλίσει τις ανάγκες του, τα πρότυπα, ο δρόμος για την έξοδο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και λογικός.

“Οι διαφορές γίνονται ασυμβίβαστες”

Αυτό με φέρνει στην Τουρκία. Όπως θα έκανε οποιοσδήποτε πραγματικός φίλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να ρωτήσω:

Eίναι η Τουρκία σήμερα η Τουρκία την οποία προσελκύσατε ως εταίρος πριν από 70 χρόνια; Φοβάμαι ότι εσείς και η Τουρκία έχετε χωρίσει, πιο πρόσφατα με την απειλή της να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ανησυχώ ότι οι αυξανόμενες διαφορές γίνονται ασυμβίβαστες.

Στις πρώτες μέρες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία βρισκόταν στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν η διακοπή της σοβιετικής επέκτασης ήταν ο πρωταρχικός σκοπός του ΝΑΤΟ, η γεωγραφία της Τουρκίας μπορεί να ήταν αρκετά επιτακτική για να ξεπεράσει άλλες ελλείψεις.

Αυτό ήταν επίσης εύκολο να γίνει, δεδομένων των δυνατοτήτων της Τουρκίας εκείνη την εποχή. Φαινόταν να κινείται σταθερά προς μια δυτική ταυτότητα και να ασπάζεται τις φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες που έβλεπε το ΝΑΤΟ μέσα του.

Όπως συμβαίνει συχνά στις σχέσεις, αυτή η υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε και η Τουρκία είδε πραξικοπήματα και αναταραχές τις επόμενες δεκαετίες.

Το 2002, η Δύση πίστευε ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική, με τη δημοκρατική εκλογή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η δέσμευση για δημοκρατία δεν ήταν πραγματική, και η Τουρκία πήρε μια σκληρή στροφή προς μια ανελεύθερη, αυταρχική διακυβέρνηση .

Ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Τουρκίας δεν είναι απλώς μια κακή ματιά για μια συμμαχία που ισχυρίζεται ότι βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές.

“Υπονομεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ”

Υπονομεύει επίσης την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ασκεί το βέτο της εντός της συμμαχίας σαν ρόπαλο, χτυπώντας τους συμμάχους της σε άσχετα ζητήματα για να τους τιμωρήσει επειδή δεν επικύρωσαν την εμμονή του Ερντογάν να τιμωρήσει τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν κάνει αυτό που θέλει – και αυτό συχνά δεν ευθυγραμμίζεται με το συμφέρον και την ασφάλεια της συμμαχίας.

Ενώ συγκρούονται σε πολλά ζητήματα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι κοντά στον Πούτιν, καθώς προσπαθεί να παίξει και στις δύο πλευρές. Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας το 2019 ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο του ΝΑΤΟ και άμεση παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ή μήπως η άνετη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία διακινδυνεύει τον συμβιβασμό των διαβαθμισμένων πληροφοριών οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ;

ΝΑΤΟ, μπορείς καλύτερα. Η Φινλανδία και η Σουηδία σε φλερτάρουν στην τελική. Όπως η Τουρκία, έχουν ικανούς, επαγγελματίες στρατιωτικούς και στρατηγική γεωγραφία, αλλά μοιράζονται επίσης τις αξίες σας, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν είναι πιθανό να πιάσετε τη Φινλανδία ή τη Σουηδία να φυλακίζουν πολιτικούς αντιπάλους ή να απειλούν δημοσιογράφους.

Και η αντίρρηση του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας εγείρει το ερώτημα με ποιανού τη πλευρά είναι τελικά ο Ερντογάν.

Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν βαρεθεί εδώ και καιρό τη διπροσωπία και τα παιχνίδια της Τουρκίας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμμαχία αποτελεί θέμα συζήτησης.

“Πώς μπορούμε να αναγκάσουμε την Τουρκία να εξέλθει από το ΝΑΤΟ”

Η πιθανότητα προέκυψε μετά τη σκληρή καταστολή του Ερντογάν το 2016 μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία το 2019.

Αλλά δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει μηχανισμό για την αναστολή ή αποβολή ενός συμμάχου, δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος απομάκρυνσης.

Εάν η υπόλοιπη συμμαχία διαπιστώσει ότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τις αρχές του ΝΑΤΟ, μπορούν να συμφωνήσουν ομόφωνα να αποσύρουν τις προστασίες του Άρθρου 5 από την Τουρκία, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή της και οποιαδήποτε βοήθεια λαμβάνει από το ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι ίσως το πιο κοντινό σε διαζύγιο που μπορεί να πάρει, αλλά ακόμη και αυτή η αποφασιστικότητα θα απαιτούσε μια ξεκάθαρη αξιολόγηση των οφελών που φέρνει η Τουρκία και των κινδύνων επίσης.

Ίσως η Τουρκία θα συμφωνούσε σε ένα διαζύγιο χωρίς υπαιτιότητα — μπορεί πάντα να επιλέξει να αποσυρθεί. Εάν όχι, μπορεί να είναι ενδεδειγμένη η παροχή συμβουλών γάμου.

Κανένας σύμμαχος δεν είναι ο τέλειος σύμμαχος και κανένας σύζυγος ο τέλειος σύζυγος. Κάποιος τρόπος συμβιβασμού και κατανόησης είναι πάντα απαραίτητος.

Εναπόκειται τελικά στο ΝΑΤΟ να αποφασίσει εάν η Τουρκία αξίζει την επίσημη αμυντική δέσμευση, αλλά είναι μια απόφαση που θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν την εξουσία να λάβουν αντί να αποδεχτούν τη συμμαχία ως έχει.

Η περιοδική επανεξέταση της αξίας και της νομιμότητας αυτών των δεσμεύσεων δεν είναι παράλογη. Στην πραγματικότητα, είναι ένας δείκτης μιας υγιούς σχέσης.

Καθώς επιστρέφω στους όρκους μου, σκέφτομαι τι είναι πιο σημαντικό για μένα στη δική μου προσωπική συμμαχία.

ΝΑΤΟ, εσύ και η Τουρκία έχετε ένα κοινό όραμα για το μέλλον και τις συλλογικές σας προτεραιότητες; Μπορείς να εμπιστευτείς την Τουρκία να προσέχει την πλάτη σου;

Εάν όχι, εξετάστε τις επιλογές σας. Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι και ακατάστατοι, αλλά μπορεί να είστε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Και η Φινλανδία και η Σουηδία ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν στο ριμπάουντ.

Image

Αφήστε μια απάντηση