Τουρκικά “όργια” εις βάρος του ΝΑΤΟ: “Προϋπόθεση η απόλυση του Σουηδού Υπουργού Άμυνας- Έχει εμπλοκή στην οικοδόμηση του PKK στην Ευρώπη»

Εξωφρενικές είναι οι τουρκικές απαιτήσεις απέναντι στην Σουηδία και την Φινλανδία προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Σουηδικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως έχει τεθεί τουρκικός όρος, να απολυθεί ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας.

Η ένταξη των δύο χωρών έχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση Δύσης-Τουρκίας γύρω από το Κουρδικό Ζήτημα.

Το χάσμα Τουρκίας-Δύσης είναι πλέον αγεφύρωτο ακόμη και αν εκπληρωθούν οι τουρκικοί όροι. Αυτό θα είναι κάτι ευκαιριακό και στιγμιαίο. 

Ο Ερντογάν έχει θέσει εξωφρενικές απαιτήσεις, μάλλον ώστε να μην εκπληρωθούν ποτέ. Άλλωστε αν εκπληρωθούν και μπουν οι δύο χώρες, ποιος εγγυάται στην Άγκυρα ότι θα δεν θα αθετηθεί η συμφωνία εκ των υστέρων (όπως την αντιλαμβάνεται η Άγκυρα);

Πάντως οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ρώμη, Κούρδοι του PKK προχώρησαν σε πορεία ενώ ο Δήμαρχος του Παλέρμο, Leoluca Orlando, δήλωσε ότι “στεκόμαστε στο πλευρό της Ροτζάβα εναντίον της Τουρκίας”.

“Nα μην σπαταλούν τον χρόνο μας – Δεν υπάρχει κάτι για διαπραγμάτευση”

Ο σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας Fahrettin Altun δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν με το ΝΑΤΟ.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένουν αμετάβλητες και δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση. Είναι λάθος για τη Φινλανδία και τη Σουηδία να σπαταλούν τον χρόνο του ΝΑΤΟ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ειδικά η προστασία των τρομοκρατικών οργανώσεων υπό το πρόσχημα της «ελευθερίας της έκφρασης» και του «πολιτικού ασύλου» ή το ποιος σκότωσε 251 αθώους ανθρώπους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ρίχνει μια σκιά στην ειλικρίνεια της Σουηδίας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε στον τουρκικό λαό το πώς και το γιατί θα είμαστε σε μια στρατιωτική συμμαχία με μια χώρα που παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο στην Τρομοκρατική Οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι Τούρκοι πολίτες περιμένουν “πράξεις, όχι λόγια”, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας.

“Η Σουηδία πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη και μόνιμη αλλαγή πολιτικής για την τρομοκρατία.

Έκδοση τρομοκρατών στην Τουρκία και απαγόρευση της λειτουργίας τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός της” δήλωσε ο Αλτούν σύμφωνα με τη φινλανδική πύλη Yle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  η Τουρκία ζήτησε την άρση του εμπάργκο όπλων και την έκδοση από τη Σουηδία και τη Φινλανδία των ηγετών κουρδικών οργανώσεων και αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.

Ένας άλλος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου “δεν αποτελεί προθεσμία για την Τουρκία να λάβει αποφάσεις”, είπε το σουηδικό ΜΜΕ Yle.

“Να απολυθεί ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Peter Hullqvist”

“Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson θα πρέπει να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Peter Hullqvist. Αυτό απαίτησε η Τουρκία στην τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών” αποκάλυψε η σουηδική εφημερίδα Expressen.

Και προσθέτει:

“Το αίτημα του Ερντογάν βασίζεται σε μια ομιλία που έδωσε ο Hulqvist σε ένα πάρτι πριν από 10 χρόνια, όπου γιόρταζε μαζί με τον Εργατικό Λαό του Κουρδιστάν, το PKK, τον φυλακισμένο ηγέτη του Abdullah Öcalan, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Expressen.

Το 2011, ο Hultqvist –Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής εκείνη την εποχή– παρευρέθηκε σε ένα πάρτι στο Σπίτι του Λαού στο Borlänge για τον εορτασμό των 33ων γενεθλίων του PKK.

Τότε, είπε ότι παρευρέθηκε στην εκδήλωση επειδή ήθελε να υπερασπιστεί τους Κούρδους.

Συγκεκριμένα, ήθελε να υποστηρίξει το Κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο έκτοτε μετονομάστηκε σε Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών, στις προσπάθειές του να αναγνωριστεί η κουρδική ως επίσημη γλώσσα στην Τουρκία.

H εμπλοκή Hultqvist με το PKK

«Είπα ότι οι Κούρδοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί ως λαός, ότι είναι λάθος να διώκονται όσοι είναι μέλη του BDP, ότι είναι λάθος να φυλακίζονται άνθρωποι και να αρνούνται στους Κούρδους τη χρήση της γλώσσας τους σε επίσημο πλαίσιο.

Η υποστήριξη του BDP είναι μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση που υποστηρίζω.

Δεν υποστηρίζω τη βία ή τον τρόμο. Το να πάμε σε μια συνάντηση και να λέμε αυτά τα πράγματα δεν είναι πρόβλημα», είχε πει ο Hulqvist, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ότι η δημοκρατία γίνεται σεβαστή».

Σύμφωνα με την Expressen, η επίσκεψη αυτή εξακολουθεί να εκνευρίζει την Τουρκία.

Η εμπλοκή της Evin Cetin

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, η υπάλληλος του Peter Hultqvist, Evin Cetin, τότε η πρώτη διαμεσολαβητής των Σοσιαλδημοκρατών στην Dalarna, χόρεψε με ένοπλους αντάρτες σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στο κουρδικό τμήμα του Ιράκ.

Η Cetin επισκέφτηκε την κουρδική ανταρτική ομάδα Pejak, μια οργάνωση με δεσμούς με το πιο διάσημο PKK.

Η αναφορά του think tank SETA

Μόλις πριν από τρία χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι το όνομα του Peter Hultqvist περιλαμβανόταν σε μια έκθεση με τίτλο «Η οικοδόμηση του PKK στην Ευρώπη», που συντάχθηκε από τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης της Τουρκίας SETA – η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα AKP και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκθεση υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο Hultqvist είχε υποσχεθεί ενίσχυση στις κουρδικές δυνάμεις του YPG, μια οργάνωση που συνεργάζεται με το PKK.

Περίπου την ίδια περίοδο, προέκυψε ότι η πρώην υπάλληλος του Hultqvist, Evin Cetin, η οποία είναι σήμερα δικηγόρος και διευθύνει το δικό του δικηγορικό γραφείο στη Στοκχόλμη, θεωρήθηκε προδότης από την Τουρκία.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Focus είχε πει:

“Έχω καταλήξει στη λίστα με τους προδότες της τουρκικής πρεσβείας, αλλά στο σημερινό μη δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Είναι καθήκον μας να υψώσουμε τις φωνές μας”.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση