Zero Hedge : Η Ρωσία απαιτεί από τη Λιθουανία να άρει τον “ανοιχτά εχθρικό” αποκλεισμό- Επικρατεί αγοραστικός πανικός
ΑΠΟ ΤΟΝ TYLER DURDEN

Ενημέρωση ( 1100ET ) τα ενδιαφέροντα.”

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στην ΕΕ και τα μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Οι προμήθειες από τη Ρωσία παραδίδονται μέσω σιδηροδρομικών αγωγών και αγωγών φυσικού αερίου μέσω της Λιθουανίας – η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απαγόρευε τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, που περιλαμβάνουν άνθρακα, προηγμένη τεχνολογία, μέταλλα και δομικά υλικά .

«Εάν στο εγγύς μέλλον η διαμετακόμιση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απαίτησαν από τη Λιθουανία να άρει αμέσως την απαγόρευση για ορισμένα αγαθά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Λιθουανίας «άνευ προηγουμένου» και «παραβιάζει ό,τι υπάρχει».

«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή και απαιτεί πολύ βαθιά ανάλυση πριν ληφθούν μέτρα και αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δήλωση στον Τύπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis είπε ότι απλώς συμμορφώνονται με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και ότι ελήφθησαν μετά από “διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της”.

” Τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις (θα) δεν θα επιτρέπεται πλέον να διέρχονται από το έδαφος της Λιθουανίας”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ Άντον Αλικάνοφ λέει ότι η απαγόρευση, η οποία επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, επηρεάζει περίπου το 50% όλων των εισαγωγών. Προέτρεψε τους πολίτες να μην πανικοβληθούν…

…μάταια.

* * *

Πιθανώς η μεγαλύτερη πρόκληση Ρωσίας-Δύσης σε ολόκληρο τον τετράμηνο πόλεμο στην Ουκρανία συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά λίγοι στο κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης φαίνεται να προσέχουν το μοναδικό γεγονός που έχει τη δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα προς ένα σενάριο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βαλτική, μέλος της ΕΕ/ΝΑΤΟ, η Λιθουανία  εφάρμοσε την απαγόρευση όλων των σιδηροδρομικών διαμετακομιστικών εμπορευμάτων που μεταφέρονται στον απώτερο δυτικό θύλακα της Ρωσίας, το Καλίνινγκραντ , αφού οι αρχές μεταφορών ανακοίνωσαν αρχικά το προκλητικό μέτρο την Παρασκευή. «Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία και ο Αλιχάνοφ είπε ότι η απαγόρευση θα καλύπτει περίπου το 50% των ειδών που εισάγει το Καλίνινγκραντ», έγραψε το Reuters .

Αυτό έδωσε τη θέση του στους φόβους για αγορές πανικού στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, που είναι ρωσικό κυρίαρχο έδαφος στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία , και επομένως εξαρτάται από τη χερσαία ναυτιλία για τη διέλευση μέσω των γειτόνων της στην ΕΕ.

Ο Anton Alikhanov, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους (με την πόλη του Καλίνινγκραντ να περιλαμβάνει σχεδόν 450.000 – και συνολικά 800.000 αν μετρηθούν τα απομακρυσμένα προάστια) προτρέπει να ηρεμήσει :

Προτρέποντας τους πολίτες να μην καταφύγουν σε αγορές πανικού , ο Αλιχάνοφ είπε ότι δύο πλοία μεταφέρουν ήδη εμπορεύματα μεταξύ Καλίνινγκραντ και Αγίας Πετρούπολης και άλλα επτά θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα πλοία μας θα χειριστούν όλο το φορτίο», είπε το Σάββατο.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ενάντια σε αυτό που ονόμασαν δυτικούς στόχους να «αποκλείσουν» το Καλίνινγκραντ. Κυρίως, το μέτρο επιβολής της ΕΕ που εφαρμόζεται από το Βίλνιους σηματοδοτεί την πλήρη ρήξη σε μια συνθήκη τριών δεκαετιών που έχει τεθεί σε ισχύ …

Πριν από την έναρξη ισχύος της νέας απαγόρευσης διέλευσης από τη Λιθουανία, η κρατική υπηρεσία σιδηροδρόμων φέρεται να περίμενε τον τελικό λόγο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή της :

Η μονάδα φορτίου της κρατικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της Λιθουανίας παρουσίασε λεπτομέρειες της απαγόρευσης σε επιστολή προς τους πελάτες μετά από «διευκρίνιση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων.

Προηγουμένως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Μάντας Αδομένας δήλωσε ότι το υπουργείο αναμένει «διευκρίνιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ».

Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες αποφάνθηκαν ότι «τα εμπορεύματα και τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα πρέπει να εξακολουθούν να απαγορεύονται ακόμη και αν ταξιδεύουν από το ένα μέρος της Ρωσίας στο άλλο αλλά μέσω του εδάφους της ΕΕ», σύμφωνα με το Rueters/Rferl .

Στα μάτια της Μόσχας, αυτό ισοδυναμεί με οικονομική πολιορκία μέρους του κυρίαρχου εδάφους της Ρωσίας και ενός εκατομμυρίου πολιτών της. Όταν η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά το μπλοκάρισμα αγαθών ως μέρος του τελευταίου μεγάλου πακέτου κυρώσεων στις αρχές Απριλίου, οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προειδοποίησαν για πόλεμο δεδομένου ότι η Μόσχα θα έπρεπε να «σπάσει τον αποκλεισμό» για χάρη των πολιτών της.

Σύμφωνα με δήλωση της 6ης Απριλίου στο ρωσικό TASS από έναν αξιωματούχο της κρατικής Δούμας :

Δηλώσεις από τη Δύση για πιθανό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ δοκιμάζουν τα νερά, αλλά η Ρωσία μπορεί να «σπάσει τον αποκλεισμό» σε περίπτωση που αυτές οι απειλές γίνουν πραγματικότητα , έχει εμπειρία, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής της Άνω Βουλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Διεθνών Υποθέσεων, δήλωσε την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι προς το παρόν, αυτό είναι ένα παιχνίδι, δοκιμάζοντας τα νερά <…>. Σε περίπτωση αποκλεισμού, όπως λένε, η Σοβιετική Ένωση ξέρει πώς να σπάσει τους αποκλεισμούς, εμείς (η Ρωσία ως διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης – TASS) έχουν τεράστια εμπειρία», είπε ο γερουσιαστής.

«Αν θέλουν να μας κάνουν να σπάσουμε αυτόν τον αποκλεισμό για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας, που ζουν εκεί, μπορούμε να το κάνουμε », είπε ο Τζαμπάροφ σε βιντεοσυνέντευξή του στο κέντρο Τύπου της Parlamentskaya Gazeta (Κοινοβουλευτική Εφημερίδα). .

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι η Δύση «θα έχει αρκετό μυαλό για να επιλέξει ενάντια σε αυτό».

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ Αλιχάνοφ έχει ήδη καλέσει τις ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές να προετοιμάσουν μέτρα κατά της Λιθουανίας μετά την απαγόρευση διέλευσης.

” Αυτά τα βήματα είναι παράνομα και ενδέχεται να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για τη Λιθουανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση . Ειδικότερα, θα ήθελα να παραθέσω μερικές παραγράφους από την Κοινή Δήλωση για τη Διεύρυνση της ΕΕ, με αναφορές σε διεθνείς συμφωνίες, τα έγγραφα που τόσο η Ευρωπαϊκή η κοινότητα και η Ρωσική Ομοσπονδία προσχώρησαν», δήλωσε ο Αλιχάνοφ το Σάββατο.

Επιπλέον, ανέφερε μια βασική προϋπόθεση που ήταν μέρος της προσχώρησης της Λιθουανίας στην ΕΕ το 2004. Παρέθεσε την προηγούμενη συμφωνία λέγοντας ότι το κράτος της Βαλτικής «θα εφαρμόσει στην πράξη την αρχή της ελεύθερης διαμετακόμισης αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης ρωσικής επικράτειας».

«Ειδικότερα, επιβεβαιώνουμε ότι θα υπάρχει ελευθερία τέτοιας διαμετακόμισης και ότι τα εμπορεύματα σε τέτοια διαμετακόμιση δεν θα υπόκεινται σε άσκοπες καθυστερήσεις ή περιορισμούς και θα απαλλάσσονται από δασμούς και δασμούς διαμετακόμισης ή άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τη διαμετακόμιση», Αλιχάνοφ ανέφερε περαιτέρω η Κοινή Δήλωση.

zerohedge.com

Αφήστε μια απάντηση