Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για να συγκρουστούν Ρωσία-ΝΑΤΟ

Ξένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι μπορεί να προκύψει σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ με βάση τον αποκλεισμό από τη Λιθουανία των σιδηροδρομικών παραδόσεων ορισμένων αγαθών στο Καλίνινγκραντ.

Όπως γράφαμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πιθανώς η μεγαλύτερη πρόκληση Ρωσίας-Δύσης σε ολόκληρο τον τετράμηνο πόλεμο στην Ουκρανία συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά λίγοι στο κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης φαίνεται να προσέχουν το μοναδικό γεγονός που έχει τη δυνατότητα να κλιμακώσει γρήγορα προς ένα σενάριο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ/ΝΑΤΟ της Βαλτικής, εφάρμοσε την απαγόρευση όλων των σιδηροδρομικών διαμετακομιστικών εμπορευμάτων που πηγαίνουν στον μακροδυτικό θύλακα της Ρωσίας, Καλίνινγκραντ, αφού οι αρχές μεταφορών ανακοίνωσαν αρχικά το προκλητικό μέτρο την Παρασκευή. «Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία και ο Αλιχάνοφ (κυβερνήτης περιφέρειας Καλίνινγκραντ) είπε ότι η απαγόρευση θα καλύπτει περίπου το 50% των ειδών που εισάγει το Καλίνινγκραντ», έγραψε το Reuters.

Αυτό έδωσε τη θέση του στους φόβους για αγορές πανικού στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, που είναι ρωσικό κυρίαρχο έδαφος στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, και επομένως εξαρτάται από τη χερσαία ναυτιλία για τη διέλευση μέσω των γειτόνων της στην ΕΕ.

Τώρα, δημοσίευμα του Politico γράφει ότι η πόλη Druskininkai, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λιθουανίας, εισέρχεται σε μια στενή λωρίδα στρατηγικού εδάφους γνωστή ως διάδρομος Suwalki.

Αυτός είναι ο δρόμος της Λευκορωσίας προς το Καλίνινγκραντ, το οποίο μπορεί να γίνει ο πρώτος στόχος του Κρεμλίνου σε περίπτωση πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ.

«Οι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η περιοχή είναι πιθανό να είναι ένας από τους πρώτους στόχους του Ρώσου προέδρου εάν αποφασίσει ποτέ να υποδαυλίσει έναν πόλεμο στην Ουκρανία σε άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ», αναφέρει το άρθρο.

Το Politico σημειώνει ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να χτίσει έναν χερσαίο διάδρομο προς το Καλίνινγκραντ θα οδηγήσουν στην έναρξη ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας κρατών με πυρηνικά όπλα.

Είναι γνωστό ότι το όνομα του διαδρόμου Suwalki (προς τιμήν της πολωνικής πόλης Suwalki στα σύνορα) με μήκος περίπου 100 km δόθηκε το 2015 από τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves. Υπέθεσε ότι αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος, γιατί με την κατάληψη του, η Ρωσία θα μπορούσε να αποκόψει όλες τις χώρες της Βαλτικής.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση