Νέο μήνυμα Μόσχας προς ΕΕ: «Ευχόμαστε η επιλογή για ένταξη Ουκρανίας & Μολδαβίας να μην επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση…»

«Που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστεί περαιτέρω»

Η Μόσχα έστειλε για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς τους «27», αναφορικά με την απόφαση τους να αποδώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Δυτικούς ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απόφαση της ΕΕ ελήφθη τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία που είχε σκοπό κυρίως να θέσει τέλος στη συνεχιζόμενη προσέγγιση της Ουκρανίας με τη Δύση.

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ωστόσο πως είναι «σημαντικό» για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μην επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία (…) στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Ρωσία».

Εξέφρασε επίσης την ευχή αυτό να μην καταλήξει σε μια επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τς Βρυξέλλες που βρίσκονται τώρα σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο «που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω».

Ο Πεσκόφ κατήγγειλε επίσης τη βούληση της Μολδαβίας «να γίνει πιο ευρωπαϊκή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη εδώ και 20 χρόνια, «δεν μπόρεσε ποτέ να προχωρήσει πιο μακριά. Όμως την ίδια στιγμή, έγινε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως μια ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αντιτίθεται σε αυτήν.

Χρησιμοποίησε όμως πολεμικό λεξιλόγιο, κατηγορώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως οι ναζί στην εποχή τους.

«Ο Χίτλερ είχε συγκεντρώσει κάτω από τη σημαία του ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να κάνει πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης», είπε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συγκροτούν έναν τέτοιο σύγχρονο συνασπισμό για να πολεμήσουν και, σε μεγάλο βαθμό, να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Μόσχα θεωρεί πως οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι ένας τρόπος για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να διεξαγάγουν έναν πόλεμο διά πληρεξουσίων εναντίον της Ρωσίας.

Οι ηγέτες των «27» αποφάσισαν χθες, Πέμπτη, πρώτη μέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, να δώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, δύο φιλοδυτικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση σημαδεύει την έναρξη μιας μακράς και πολύπλοκης διαδικασίας για την ένταξη.

Η Γεωργία, που θέλει επίσης να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει ακόμη να κάνει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει αυτό το καθεστώς.

Μια μεγάλη διαδήλωση για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της χώρας αυτής του Καυκάσου προβλέπεται να διεξαχθεί απόψε στη γεωργιανή πρωτεύουσα Τμπιλίσι.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση