Επιστήμονες, μετά τα εμβόλια, ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ την ΑΣΦΑΛΕΙΑ στα ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ! Κίνδυνοι για το DNA, λένε
Άρθρο «ΦΩΤΙΑ» για τα τρόφιμα εργαστηρίου…

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ηθοποιοί του Χόλιγουντ, επιχειρηματίες κεφαλαίων, όλοι προωθούν το εργαστηριακό κρέας (τρόφιμα εργαστηρίου), ως λύση για την παγκόσμια πείνα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αλλά οι επιστήμονες είπαν την περασμένη εβδομάδα σε ομάδα ειδικών, ότι έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του προϊόντος! ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΖΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ!

Όπως μεταδίδει το The Defender:

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο (και γενικά τα τρόφιμα εργαστηρίου) —που αναφέρεται επίσης, ως κυτταροκαλλιεργημένο, κυτταρικό, καλλιεργημένο, εργαστηριακό και in vitro κρέας — παράγεται με την λήψη βιοψιών κυττάρων από ένα ζώο και την χρήση τους για την καλλιέργεια κρέατος σε εργαστήριο.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS), τουλάχιστον 70 εταιρείες εργάζονται για το κρέας κυτταροκαλλιέργειας , αλλά μέχρι στιγμής η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα όπου πωλείται το προϊόν (σ.σ. ΕΔΩ το άρθρο του ΕΛ).

Το CFS συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα ειδικών για ένα διαδικτυακό σεμινάριο, για να αντιμετωπίσει τα πολλά ερωτήματα, σχετικά με το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ειδικά την ασφάλειά του και τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν τα προϊόντα.

Ο σύμβουλος Michael Hansen, Ph.D., ανώτερος επιστήμονας στο Consumer Reports, αμφισβήτησε την ασφάλεια του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Ο Hansen είπε ότι τα φυτικά κρέατα, όπως το Impossible Burger, χρησιμοποιούν γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν « αιμοσφαιρίνη που μοιάζει με σόγια ».

Αλλά οι «εισροές» που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο κυτταροκαλλιέργειας είναι στην πραγματικότητα «ανασυνδυασμοί» – χειραγωγημένα τμήματα DNA – κάτι που είναι πιο περίπλοκο και ανησυχητικό, είπε ο Χάνσεν.

Σύμφωνα με τον Hansen, το κομμάτι σάρκας που έγινε με βιοψία από το ζώο είναι ένα αδιαφοροποίητο βλαστοκύτταρο. Τα προϊόντα χρησιμοποιούν βιο-μηχανικές πρωτεΐνες σε ένα θρεπτικό διάλυμα, για να παρακινήσουν τα κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε μυς για κρέας. Αυτό γίνεται σε δοχεία βιο-αντιδραστήρα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπύρας.

Ενώ επιστημονικές εργασίες έχουν καλύψει θέματα,σχετικά με το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας, είπε ο Hansen, καμία δεν έχει αναλύσει πραγματικά, τα διατροφικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος και οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν λάβει δείγματα (σ.σ. ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ  ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ mRNA).

Αυτό σημαίνει, πως υπάρχουν «προβλήματα στα παρασκήνια», είπε ο Hansen, προσθέτοντας, «αμφιβάλλω ότι αυτή η τεχνολογία θα λειτουργήσει».

Τι προκαλεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας;

Η ερευνήτρια και πολιτική συνεργάτης του CFS, Τζούλια Ράννεϊ, η οποία συμμετείχε επίσης στην συζήτηση, σημείωσε ότι ο Μπιλ Γκέιτς , ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ηθοποιοί του Χόλιγουντ, Impact Funds και μεγάλες εταιρείες τροφίμων Cargill, JBS και Archer-Daniels-Midland επενδύουν σε κυψέλες  με καλλιεργημένο κρέας.

Η Ranney ρώτησε το πάνελ, τι προκαλεί το ενδιαφέρον και την επένδυση στο προϊόν. Η «πώληση» είναι πολυδιάστατη και έχει προσελκύσει σαφώς, το ενδιαφέρον στη Wall Street, είπαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ.

Τα διαφημιζόμενα οφέλη που ωθούν το ενδιαφέρον για το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας περιλαμβάνουν:

 

  • Προμήθεια περισσότερων πηγών πρωτεΐνης για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.
  • Αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας με βιώσιμο τρόπο.
  • Η ανάγκη μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου (σ.σ. δήθεν υπερθέρμανση).
  • Η ανάγκη να τερματιστεί η σκληρή και ανθυγιεινή βιομηχανική εκτροφή ζώων (σ.σ. βλ. βέγκανο-φασισμό).
  • Η ανάγκη αντιμετώπισης της αντοχής στα αντιβιοτικά.

 

Ο επιμελητής Tom Neltner, διευθυντής πολιτικής για τα χημικά στο Environmental Defense Fund (EDF), δήλωσε, ότι συμφώνησε πως χρειάζονται βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης, αλλά προειδοποίησε ότι τα προϊόντα θα είναι «ιδιόκτητα» και «δεν θα γνωρίζουμε την επίδρασή τους».

Ο Neltner είπε ότι τα θαλασσινά που καλλιεργούνται σε κύτταρα έχουν αναπτυχθεί πιο γρήγορα και ενδέχεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στις αγορές νωρίτερα.

Η έννοια των ιδιόκτητων τροφίμων, όπως οι «αθάνατες κυτταρικές σειρές» και οι «ιδιοκτήτες» σπόροι, οδήγησε τους συμμετέχοντες στο πάνελ να ασχοληθούν με την ρύθμιση του κρέατος που καλλιεργείται σε κύτταρα και τον ρόλο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ο Neltner είπε πως ανησυχεί, ότι το κρέας κυτταροκαλλιέργειας θα μπορούσε να εισαχθεί στην προμήθεια τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος Generally Recognized As Safe του FDA . Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μια εταιρεία απλώς λέει στον FDA ότι το προϊόν της είναι ασφαλές, με βάση την τεκμηρίωση της ίδιας της εταιρείας, και παρακάμπτει την διαδικασία δημόσιας έρευνας και πιστοποίησης!!!

Ο Neltner, του οποίου η κύρια εστίαση στο EDF είναι η ασφάλεια των προσθέτων τροφίμων, είπε ότι προτιμά οι εταιρείες να υποχρεούνται να υποβάλουν στον FDA μια «αίτηση για πρόσθετα τροφίμων», η οποία περιλαμβάνει «δικαίωμα αμφισβήτησης».

Περισσότερες ανησυχίες

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εξέφρασαν επίσης ανησυχίες, σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα νέα συστατικά σε πτυχές του ανθρώπινου μικροβιώματος .

Ο Hansen επεσήμανε ότι πριν από 10 χρόνια, δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και να μελετήσουμε συστατικά μικροβιώματος. Αλλά τώρα μπορούμε, και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, είπε ο Hansen, είναι πλέον γνωστό, ότι το ίδιο το γονιδίωμα και τα γονίδια μπορούν να επηρεαστούν από επιγενετικές αλλαγές χωρίς καν να αγγίξουν το DNA.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων :

«Οι συμπεριφορές και το περιβάλλον σας, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδιά σας. Σε αντίθεση με τις γενετικές αλλαγές, οι επιγενετικές αλλαγές είναι αναστρέψιμες και δεν αλλάζουν την αλληλουχία του DNA σας, αλλά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διαβάζει μια αλληλουχία DNA».

Ο Χάνσεν είπε ότι τα βιοψημένα κύτταρα ενός ζώου που χρησιμοποιούνται σε κυτταροκαλλιεργημένο κρέας δεν περιέχουν τις ανοσοποιητικές δράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει τις δεξαμενές του βιοαντιδραστήρα, ευαίσθητες σε βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, οι μύκητες και σε ακόμη χειρότερα, εκτός εάν χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά.

Οι παραγωγοί κρέατος που καλλιεργούνται με κύτταρα, ισχυρίζονται ότι μπορεί να μην χρειάζεται να προσθέσουν αντιβιοτικά, αν και ακόμη και οι οινοπνευματοποιοί πρέπει να τα προσθέσουν στα δοχεία τους, είπε ο Hansen.

 

photo pixabay

el.gr

Αφήστε μια απάντηση