Tα έδωσαν όλα στον Ερντογάν: Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ποια ανταλλάγματα πήρε η Άγκυρα

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ καθώς και οι πρόεδροι Φιλανδίας και Σουηδίας έδωσαν στον Ερντογάν ότι ήθελε προκειμένου να άρει το βέτο και να μπουν οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ. Από τα ανταλλάγματα που έδωσαν στον Ερντογάν φαίνεται ότι δεν υπήρξε καν διαπραγμάτευση.

Του τα έδωσαν όλα προκειμένου να κλείσει εδώ και τώρα το θέμα αυτό.

Πρόκειται για τραγικές καταστάσεις καθώς Σουηδία και Φινλανδία συμφώνησαν στην παράδοση Γκιουλενιστών, μελών του PKK ακόμη και για αλλαγές στην νομοθεσία τους. Πόσο πιο χαμηλά;

Βέβαια αυτό κρύβει και μια παγίδα για την Τουρκία: Μόλις οι δύο χώρες μπουν στο ΝΑΤΟ, τίποτα δεν θα τις εμποδίσει να αλλάξουν ξανά την συμφωνία με Τουρκία. Ο χρόνος θα δείξει αν σήμερα ήθελαν απλά να ξεφορτωθούν την Άγκυρα.


Η Τουρκία ήρε το βέτο

Η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά την δέσμευση τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης»

Στόλτενμπεργκ: Βρήκαμε κοινή θέση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν κοινό έδαφος και να επιλύουν τις διαφορές τους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. «Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν», πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Τουρκική προεδρία: Θα συγκροτηθεί μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών για την τρομοκρατία

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ποια ανταλλάγματα πήρε η Τουρκία

Σύμφωνα με την τουρκική «Yeni Safak», Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατάφεραν να φέρουν τη δέσμευση Φινλανδίας και Σουηδίας για:

  1. Πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK/YPG/FETO
  2. Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
  3. Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.
  4. Αποφυγή περιορισμών (άρση) εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.
  5. Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  6. Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
  7. Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση εγκληματιών/τρομοκρατών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
  8. Απαγόρευση των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης και στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του.
  9. Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  10. Υποστήριξη της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
  11. Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Δείτε τα έγγραφα

 

Image

Image

Image

 

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση