Δημοσκόπηση AP> Το 85% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο υπό τον Joe Biden

Η νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 39% των Αμερικανών εγκρίνει συνολικά την ηγεσία Biden, ενώ το 60% αποδοκιμάζει

Μια συντριπτική και αυξανόμενη πλειονότητα Αμερικανών δηλώνει ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν σε λάθος κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 8 στους 10 ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, σύμφωνα με μια ακόμη δημοσκόπηση για τον πρόεδρο Joe Biden.

Από το Associated Press

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας για ήδη μεγάλο μέρος της πρώτης του θητείας στοn Λευκό Οίκο, η δημοτικότητα του γνωρίζει βαθιά ύφεση τους τελευταίους μήνες εν μέσω της αυξανόμενης απαισιοδοξίας στην αμερικανική κοινωνία για την οικονομία.

Το 85% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο και το 79% περιγράφει την οικονομία ως φτωχή, σύμφωνα με την νέα έρευνα του Κέντρου Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με θεμελιώδεις προκλήσεις καθώς προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ των Δημοκρατικών στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει επισκιάσει το σταθερά υγιές ποσοστό ανεργίας του 3,6% ως κύριο σημείο ενδιαφέροντος για τους Αμερικανούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, το μέσο κόστος των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η υψηλότερη αύξηση από το 1981.

Ωστόσο, εκεί που σημειώνεται ρεκόρ αυξήσεων είναι στις τιμές του φυσικού αερίου (+48,7%) και των αεροπορικών εισιτηρίων (40%). Ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 67% αποκαλεί τις παρούσες οικονομικές συνθήκες «κακές».

«Προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο, το δέχομαι, αλλά δεν μπορώ να πω ότι κάνει καλή δουλειά», δήλωσε ο 74χρονος Chuck McClain στο Associated Press«Επίσης, δεν αισθάνομαι ότι το Κογκρέσο και το Δημοκρατικό κόμμα κάνουν αρκετά» πρόσθεσε. Ο ίδιος, κάτοικος του Las Vegas και πιστός Δημοκρατικός, είπε ότι δεν χάνει εκλογές, αλλά τόνισε ότι η τιμή του φυσικού αερίου και των ειδών παντοπωλείου, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι βαθιές πολιτικές διαφορές της χώρας έχουν κάνει περισσότερους Αμερικανούς να αισθάνονται ότι η Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το πού οδεύει η χώρα και δεν έχουμε πολλές ελπίδες στο ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Η νέα δημοσκόπηση του Associated Press-NORC δείχνει ότι μόνο το 39% των Αμερικανών εγκρίνει την ηγεσία του Biden, ενώ το 60% αποδοκιμάζει. Επιπλέον, το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του τον περασμένο μήνα και παραμένει σε αυτό το επίπεδο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχεται ακόμη πιο σκληρό πλήγμα στην οικονομία, με το 69% να τον αποδοκιμάζει. Μεταξύ των Δημοκρατικών μάλιστα, το 43% αποδοκιμάζει επίσης τον χειρισμό της οικονομίας από τον Biden.

 

Σε αντίθεση, μόλις το 14% δηλώνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ένα ποσοστό αρκετά μειωμένο σε σχέση με το 21% τον Μάιο και το 29% τον Απρίλιο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, περίπου οι μισοί Αμερικανοί δήλωναν ότι η χώρα όδευε προς τη σωστή κατεύθυνση, αριθμός που διαβρώνεται σταθερά από τον περασμένο χρόνο.

Η 66χρονη Dorothy Vaudo είπε στο Associated Press ότι ψήφισε υπέρ του Biden το 2020, αλλά σχεδιάζει να αλλάξει την ψήφο της φέτος. «Είμαι ψηφοφόρος των Δημοκρατικών, οπότε έπρεπε να ψηφίσω Δημοκρατικό, αλλά αυτό θα αλλάξει», σημείωσε η κάτοικος της κομητείας Martin της North Carolina.

Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις μίας πιθανής οικονομικής ύφεσης, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό διατηρηθεί και οι προσλήψεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ως ένδειξη ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να αντέξουν μέρος της οικονομικής κρίσης. Σε μια συνέντευξη αυτό το μήνα στο AP, ο Biden εντόπισε την πτώση της δημοτικότητάς του στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο.

Τόνισε ότι οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών και ορισμένων γνωστών οικονομολόγων ότι το πακέτο ανακούφισης του κορωνοϊού ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πέρυσι συνέβαλε στον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι παγκόσμιο φαινόμενο. «Είμαστε σε πιο ισχυρή θέση από οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο προκειμένου να ξεπεράσουμε τον πληθωρισμό», είπε ο Biden. «Συμβαίνει σε κάθε άλλη μεγάλη βιομηχανική χώρα στον κόσμο ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος».

Αλλά φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν απογοητευτεί με τον Biden εδώ και μήνες. Η μέση βαθμολογία αποδοχής του προέδρου είχε πέσει κάτω από το 50% στα μέσα του Αυγούστου του 2021, σύμφωνα με το FiveThirtyEight, που συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύει. Μάλιστα, ο βαθμός αποδοκιμασίας του νυν Αμερικανού προέδρου ξεπέρασε αυτό το όριο στα τέλη Οκτωβρίου του 2021.

Ο Douglass Gavilan, ένας 26χρονος που ζει στο Miami, είπε στο Associated Press ότι ανησυχεί για τις «εκτινάξεις» των τιμών και των ενοικίων που βλέπει στην κοινότητά του. Το κόστος στέγασης είναι περίπου στο ένα τρίτο του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, επομένως η αύξηση των ενοικίων και των αξιών των κατοικιών έχει αρχίσει να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς ακόμη και  ανθρώπων που ζουν εκεί όπου υπάρχουν ακόμα μεγάλες ευκαιρίες εργασίας. «Δεν ξέρω καν αν θα μπορέσω να ζω εδώ σε λίγα χρόνια», είπε ο Gavilan. «Σίγουρα δεν αισθάνομαι σίγουρος για την οικονομία».

Αν και δεν ταυτίζεται με ένα πολιτικό κόμμα, ο Gavilan ψήφισε υπέρ του Biden το 2020. Δεν πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει κάτι προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαφορά στη ζωή του αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει πως κτανοεί ότι ο πρόεδρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Πολύ λίγα μπορεί να κάνει χωρίς να τον κατηγορούν όλοι για όλα», πρόσθεσε.

kourdistoportocali.com

Αφήστε μια απάντηση