Πρόβλημα για Τουρκία: Φλέγεται η Λιβύη – Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο – Γκρεμίζεται η κυβέρνηση του εκλεκτού του Ερντογάν

Εικόνες χάους στη Λιβύη – Κίνηση ματ Χ. Χαφτάρ

Εικόνες χάους διαδραματίζονται στην Λιβύη με τους πολίτες να γκρεμίζουν την πύλη, να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο της χώρας και να πυρπολούν τμήμα του διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας που προστάτευαν το κοινοβούλιο αποχώρησαν.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έγγραφα του κοινοβουλίου καθώς οργισμένοι πολίτες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα απαιτώντας εκλογές και αποχώρηση όλων των σημερινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών που εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση. Μεταξύ αυτών και του “κολλητού” του Ερντογάν.

Δείτε βίντεο

Η κίνηση του Χ. Χαφτάρ που έβαλε φωτιά

Πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τον εκλεκτό της Τουρκίας και του Ρ.Τ.Ερντογάν. Η Άγκυρα εμπόδιζε μέχρι τώρα την διεξαγωγή εκλογών υπό τον φόβο νίκης του εκπροσώπου που στηρίζει ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Όμως οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης αποφάσισαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης αποκλείοντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κόβοντας την ροή πετρελαίου με αποτέλεσμα να μειωθεί η παροχή καυσίμου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να επιδεινωθούν οι διακοπές ρεύματος.

Η κίνηση αυτή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση της Τρίπολης με συνέπεια να ξεκινήσουν οι εξεγέρσεις.

Αν τα επεισόδια συνεχιστούν τότε είτε η Λιβύη θα παραδοθεί ξανά στο χάος ενώ δεν η επανέναρξη των εχθροπραξιών θεωρείται βέβαιη. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών δεν πρέπει να αποκλειστεί η ενεργοποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και η αποστολή δυνάμεων στην Τρίπολη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζει από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ των αντιπάλων πλευρών αλλά και των ενόπλων συγκρούσεων, που σημειώνονται ολοένα και συχνότερα στην Τρίπολη.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών.

Στις διαπραγματεύσεις μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μάσρι

Δείτε βίντεο

Έριξαν την πύλη!

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Λιβύης, κυρίως με αφορμή τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω του καλοκαιριού.

Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, όπως στη Βεγγάζη. Στην Αλ Κούμπα, στην ανατολική Λιβύη, οι κάτοικοι ζητούσαν να παραιτηθούν όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί φορείς που δεν κατάφεραν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον και των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο και το λεηλάτησαν. Στα πλάνα διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός γύρω από το κτίριο, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι, στην πλειονότητά του νεαρής ηλικίας, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά στους γύρω δρόμους.

Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα μέρος του κτιρίου φλέγεται. Το κοινοβούλιο ήταν άδειο όταν μπήκαν μέσα οι διαδηλωτές, αφού η χτεσινή ημέρα ήταν αργία για τη Λιβύη.

Ένας διαδηλωτής έριξε με μπουλντόζα την εξωτερική πύλη του κτιρίου, διευκολύνοντας την είσοδο των υπολοίπων στον χώρο. Αυτοκίνητα βουλευτών που ήταν σταθμευμένα εκεί πυρπολήθηκαν.

Λίγο αργότερα έφτασαν και άλλα μηχανήματα έργου και άρχισαν να ξηλώνουν ορισμένα τμήματα των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου.

Άλλοι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν τις πράσινες σημαίες του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, πέταγαν στον αέρα έγγραφα που βρήκαν στα γραφεία.

Δείτε βίντεο


«Θέλουμε φως»

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τον πόλεμο και το πολιτικό χάος, καθώς σταμάτησαν οι επενδύσεις και οι εργασίες συντήρησης, ενώ καταστράφηκαν και πολλές υποδομές.

Εδώ και πολλές ημέρες στη Λιβύη σημειώνονται πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του αποκλεισμού πολλών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, με φόντο τις διαφωνίες των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων.

«”Βαρεθήκαμε, βαρεθήκαμε! Το έθνος θέλει να ρίξει κυβερνήσεις! Θέλουμε ρεύμα!» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τρίπολη, ζητώντας εκλογές.

«Θέλουμε φως», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Δείτε βίντεο

“Να παραιτηθούμε μαζικά”

«Πρέπει να παραδεχτούμε την αποτυχία μας και να αποσυρθούμε από την πολιτική σκηνή», σχολίασε ένας βουλευτής, ο Μπαλχέιρ Αλσάαμπ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Libya al-Ahrar.

«Καλώ τους συναδέλφους μου βουλευτές καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους να παραιτηθούμε ομαδικά ώστε να σεβαστούμε τη βούληση του λιβυκού λαού και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της Λιβύης”, είπε ένας άλλος βουλευτής, ο Ζιάντ Ντγέιμ.

Δείτε βίντεο

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στη Γενεύη

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκαν προ λίγων ημερών οι συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ των προέδρων των δύο αντιπάλων νομοθετικών σωμάτων της Λιβύης, αναφορικά με το συνταγματικό πλαίσιο που θα οδηγούσε στη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

«Μολονότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στους τρεις κύκλους διαβουλεύσεων στο Κάιρο και σε αυτόν της Γενεύης είναι σημαντική, παραμένει ανεπαρκής» ανέφερε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς αφού ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι στις πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυριότερη διαφωνία αφορά τα πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και τη δυνατότητά τους να είναι υποψήφιοι, όπως ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουίλιαμς αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στις εξουσίες που θα διαθέτουν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και οι τοπικές αρχές και το πώς θα επιτευχθεί η αποκέντρωση.

Δείτε βίντεο

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση