Πρόβλεψη Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300-400 δολάρια αν εφαρμοστεί η ιδέα της Ιαπωνίας για πλαφόν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόταση της Ιαπωνίας να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου περίπου στο μισό της τρέχουσας τιμής του θα οδηγήσει σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πάνω από τα 300-400 δολάρια το βαρέλι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντας την πρόταση, η οποία φέρεται να διατυπώθηκε  από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα η Ιαπωνία “δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς και καμία συμμετοχή στο έργο Σαχαλίνη-2.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Σαχαλίνη-2 στη ρωσική άπω ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν.

Για να παραμείνουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη εταιρεία λειτουργίας, τη Sakhalin Energy Investment Company, οι ξένοι μέτοχοι πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ζητήσουν μερίδιο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να διερευνήσουν κατά πόσον είναι εφικτό να ορίσουν προσωρινά ανώτατα όρια τιμών εισαγωγής στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου, σε μια απόπειρα να περιορίσουν τους ρωσικούς πόρους για τη χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

“Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση