Kλιμάκωση εδαφικών διεκδικήσεων: Μελετούν σενάρια πολέμου Ρωσίας-Ιαπωνίας – Απανωτά επεισόδια και εμπλοκή Κίνας λόγω Ταϊβάν

Σενάρια νέου μετώπου αυτή την φορά μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας επεξεργάζονται Ιάπωνες ειδικοί με φόντο την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την αλλαγή στρατηγικής που επιχειρείται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού από ΝΑΤΟ και AUKUS.

Η Ιαπωνία θα μας απασχολήσει έντονα το προσεχές διάστημα καθώς η στάση Ρωσίας-Κίνας εναντίον της Ιαπωνίας σχετίζεται άμεσα με την επίθεση στην Ταιβάν και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής του Τόκιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνουν χώρα μικρά ή μεγάλα επεισόδια μεταξύ Ρωσίας-Ιαπωνίας σε συχνή βάση. Οι Ιάπωνες μιλούν πλέον για την χειρότερη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών ενώ αφήνουν όλα τα σενάρια ανοικτά για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Ιαπωνία: “Υπό παράνομη ρωσική κατοχή έδαφος μας”- Ρωσία: Διατεθειμένοι να πεθάνουν οι Γιάνκηδες μαζί σας;

Κοινή επιχείρηση Ρωσίας-Κίνας στα νησιά Σενκάκου

Στις 4 Ιουλίου, μία κινεζική και μία ρωσική φρεγάτα εισήλθαν στα ύδατα γύρω από τα νησιά Σενκάκου της Ιαπωνίας. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πλοία του ναυτικού της Κίνας και της Ρωσίας εισέρχονται σε αυτά τα ύδατα ταυτόχρονα.

Πριν λίγο καιρό υπήρξε πάλι κοινή στρατιωτική επιχείρηση Ρωσίας-Κίνας με πρόβα ναυτικού αποκλεισμού της Ιαπωνίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι την 4η Ιουλίου μετά τις 7:00 π.μ. της ίδιας ημέρας, μία φρεγάτα του κινεζικού ναυτικού και μία του ρωσικού Ναυτικού εισήλθαν στη συνεχόμενη ζώνη έξω από την επικράτεια γύρω από τα νησιά Σενκάκου στην επαρχία Οκινάουα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Seiji Kihara τόνισε σε συνέντευξη Τύπου: «Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αποφασιστικά και ήρεμα».

Ο Τακεχίρο Φουνακόσι, Διευθυντής του Γραφείου Ασίας και Ωκεανών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε τηλεφωνικά στα στελέχη της κινεζικής πρεσβείας στην Ιαπωνία και ζήτησε να αποτραπεί τυχόν υποτροπή των σχέσεων. Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν υπήρξε εισβολή σε χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στην ηπειρωτική ζώνη γύρω στις 7:44 και έφυγε έξι λεπτά αργότερα. Το πλοίο συνοδείας Abukuma της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας ήταν υπεύθυνο για την επιτήρηση της.

Διαβάστε επίσης

Κοινή στρατιωτική επιχείρηση Ρωσίας-Κίνας: Στόλος 20 πολεμικών πλοίων περικύκλωσε την Ιαπωνία – Συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού!

Δεύτερο συμβάν: Η Σαχαλίνη ανήκει στην Ιαπωνία

Στις 22 Ιουνίου, το κανάλι FNN «επέστρεψε» τμήμα της Σαχαλίνης στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι FNN (Fuji News Network) έδειξε χάρτη που δείχνει ξεκάθαρα τα σύνορα να εκτείνονται κατά μήκος του νησιού Σαχαλίνη στην περιοχή του 50ου παραλλήλου.

Στο μέρος δηλαδή που μέχρι τον Αύγουστο του 1945 βρισκόταν τα κρατικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης και της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας. Επί του παρόντος, ολόκληρη η Σαχαλίνη είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ίδια η είδηση ​​μιλούσε για τις πρόσφατες εκστρατείες ρωσικών και κινεζικών πλοίων κατά μήκος των ιαπωνικών νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βίντεο ανέβηκε στο επίσημο κανάλι της τηλεοπτικής εταιρείας στο YouTube στις 22 Ιουνίου. Aργότερα το βίντεο έγινε “ιδιωτικό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «σύνορα» στη Νότια Σαχαλίνη στο βίντεο σχεδιάστηκαν με κόκκινο χρώμα, ενώ τα γενικά αναγνωρισμένα σύνορα είναι με γκρι χρώμα. Ομοίως, με κόκκινο, εμφανίζεται μόνο η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η Νότια Σαχαλίνη μεταφέρθηκε στο Τόκιο ως αποτέλεσμα του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου. Από το 1907 έως το 1945 υπήρχε σε αυτές τις περιοχές η Νομαρχία Καραφούτο. Η σοβιετική επίθεση τον Αύγουστο του 1945 οδήγησε στην πτώση της ιαπωνικής εξουσίας στο νησί.

Επίσημα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας (τότε ακόμη υπό αμερικανική στρατιωτική κατοχή) εκκαθάρισε τη διοίκηση του Καραφούτο την 1η Ιουνίου 1949 και σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Σαν Φρανσίσκο του 1951, το Τόκιο αποκήρυξε την κυριαρχία του στη Σαχαλίνη. Ωστόσο, χωρίς να το αναγνωρίσουν ως σοβιετικό έδαφος.

Επί του παρόντος, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει de facto τη Νότια Σαχαλίνη ως ρωσικό έδαφος, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Προξενείου της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στο Yuzhno-Sakhalinsk.

Ωστόσο, μετά την αποτυχία πολυετών ειρηνευτικών συνομιλιών υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και στη συνέχεια την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βυθίστηκαν ξανά στο μηδέν.

Tρίτο συμβάν: “Τα νότια νησιά Κουρίλες ανήκουν στην Ιαπωνία”

“Το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι ANN News έδειξε ασκήσεις αρμάτων μάχης στο νησί Χοκάιντο στο πλαίσιο των προετοιμασιών για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Το στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός του Βόρειου Στρατού των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν άσκηση με πραγματικά πυρά σε τοπικό πεδίο βολής. Μιλάμε για την 7η τεθωρακισμένη Μεραρχία, η οποία έχει μέχρι 6.000 προσωπικό, έως 200 άρματα μάχης Type 90 και άγνωστο αριθμό άλλου εξοπλισμού.

“Η Ρωσία, «σύμφωνα με έναν αριθμό ειδικών», φέρεται να μπορούσε να διεκδικήσει το νησί Χοκάιντο” αναφέρουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Το τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΝ Νews ζήτησε από τον απόστρατο Στρατηγό Γιούκι Γιαμασίτα να σχολιάσει την κατάσταση.

“Το στρατιωτικό τμήμα και οι δυνάμεις αυτοάμυνας δεν έχουν συγκεκριμένο εχθρό, αλλά όλοι γνωρίζουμε από γεωγραφία ότι η Ρωσία βρίσκεται στα βόρεια μας και η Κίνα και η Βόρεια Κορέα στα δυτικά. Το Υπουργείο Άμυνας και ο στρατός είναι εξοπλισμένοι σύμφωνα με αυτές τις απειλές” είπε ο ειδικός.

Ωστόσο, καθησύχασε αμέσως το ιαπωνικό κοινό.

“Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στο Χοκάιντο αύριο, αλλά αν αλλάξει η διεθνής κατάσταση, δεν ξέρουμε πώς θα ενεργήσει. Το Sakhalin βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Wakkanai και το Kunashir Island βρίσκεται κοντά στο Nemuro και το Shibetsu. Εάν ο ρωσικός στρατός αποβιβαζόταν εκεί, μια αμυντική στρατηγική παρόμοια με την ουκρανική θα εφαρμοζόταν στην Ιαπωνία” πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένα άλλο κανάλι, που ανήκει στις Δυνάμεις Ναυτικής Αυτοάμυνας, δημοσίευσε επίσης ένα αξιοσημείωτο βίντεο.

Το βίντεο δύο μερών – σε μορφή anime και σε μορφή ντοκιμαντέρ – είχε στόχο να προσελκύσει νέους καθώς δεν υπάρχει στρατολογία στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου και ο στρατός στηρίζεται αποκλειστικά στη βάση σύμβασης.

Αν και η Ρωσία δεν αναφέρεται άμεσα σε αυτό το βίντεο, εντούτοις περιλάμβανε έναν χάρτη της Ιαπωνίας με αποκλειστική οικονομική ζώνη όπου τα νότια νησιά Κουρίλες (Kunashir, Iturup, Shikotan και Habomai) εμφανίζονται ως μέρος της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Δείτε τα βίντεο

Ιάπωνας εμπειρογνώμονας: Σενάρια ρωσικής επίθεσης στο Χοκάιντο

Το νησί Χοκάιντο είναι το πιο σημαντικό προπύργιο της άμυνας της Ιαπωνίας στα βόρεια της χώρας. Ένας Ιάπωνας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας περιέγραψε το σενάριο «υποθετικής ρωσικής εισβολής» στην περιοχή αυτή.

Σε άρθρο του, ο αναλυτής ανέφερε ότι η πόλη Asahikawa (μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Χοκάιντο) είναι η έδρα του 2ου τμήματος των χερσαίων δυνάμεων, που θεωρείται η ελίτ των δυνάμεων Αυτοάμυνας. Ο αριθμός των στρατιωτών σε αυτό φτάνει τα 8.000 άτομα. Ταυτόχρονα, είναι εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα όπλα ενώ διαθέτουν 300 άρματα μάχης.

Τα περισσότερα από τα οποία είναι Type-90 του 1976-1986.

Σύμφωνα με Ιάπωνα στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, στο πιο επιτυχημένο σενάριο για την Ιαπωνία, όπου αναμένεται επίθεση από τον βορρά, οι δυνάμεις της δεύτερης μεραρχίας θα καθυστερήσουν τις αποβατικές δυνάμεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στο χωριό Otoineppu, κερδίζοντας χρόνο για την ανάπτυξη μονάδων αρμάτων μάχης, οι οποίες στη συνέχεια θα νικήσουν τον εχθρό.

Πιθανότερο πάντως είναι το δεύτερο σενάριο, στο οποίο οι δυνάμεις αυτοάμυνας στο Χοκάιντο θα έχουν σοβαρά προβλήματα.

Ο Ιάπωνας αναλυτής αναφέρει πως τα ρωσικά στρατεύματα θα προσγειωθούν ταυτόχρονα στα βόρεια, ανατολικά, και πιθανώς ακόμη και δυτικά του Χοκάιντο. Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης δυνάμεων αρμάτων μάχης.

Επιπλέον, ο Ιάπωνας εμπειρογνώμονας είναι σίγουρος ότι πριν από την απόβαση , η Ρωσία θα εξαπολύσει μια μαζική πυραυλική επίθεση, χτυπώντας τη στρατιωτική υποδομή του Χοκάιντο, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αεράμυνας και αποθηκών πυρομαχικών. Δεν αποκλείονται οι κυβερνοεπιθέσεις σε στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον Ιάπωνα στρατιωτικό ειδικό, οι υπερασπιστές του νομού δεν έχουν καμία πιθανότητα να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή.

Ξαφνική ένταση Ρωσίας – Ιαπωνίας για τις Κουρίλες Νήσους

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση