Ενεργειακός Αρμαγεδώνας: Η Σ. Αραβία ξεκίνησε εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου– Tελειώνουν τα αποθέματα!- Μακρόν σε Μπάιντεν: “Έχω άσχημα νέα” (vid)

Η Σ.Αραβία μείωσε και την παράδοση αργού σε κινεζικά διυλιστήρια!

Του Βασίλη Καπούλα

Στην αποκάλυψη-σοκ πως τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τελειώνουν, και η “πηγή” στερεύει προχωρούν διεθνείς αναλυτές σημειώνοντας πως το Βασίλειο εισάγει πλέον σε μεγάλες ποσότητες ρωσικό πετρέλαιο με ενδιάμεση χώρα την Αίγυπτο.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και τα στρατηγικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας τελειώνουν γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τον ενεργειακό Αρμαγεδώνα.

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο πως υπάρχουν ενδείξεις πως “οι ΗΠΑ χάνουν σταδιακά την Σαουδική Αραβία” αλλά κανείς δεν είχε φανταστεί μέχρι τώρα πως το Βασίλειο εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα.

Το γεγονός αυτό ενισχύουν και δύο ακόμη περιστατικά. Η συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν που καταγράφηκε από τις κάμερες εν αγνοία τους, δείτε τι ακριβώς του λέει ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς και η μείωση της παράδοσης σαουδαραβικού πετρελαίου σε πέντε διυλιστήρια, κυρίως κινεζικά.

Διαβάστε επίσης

Οι BRICS ελέγχουν την παγκόσμια ροή ενέργειας: Οι ΗΠΑ χάνουν την Σ.Αραβία – Η Αργεντινή “έκλεισε” με αντάλλαγμα τα Φώκλαντ!

Η Σαουδική Αραβία εισάγει πετρέλαιο από την Ρωσία μέσω Αιγύπτου!

Η Αίγυπτος αναδεικνύεται ως κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι εισαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατακόρυφα ειδικά τον Ιούνιο και κυρίως από την Αίγυπτο, όμως δεν πρόκειται για αιγυπτιακό πετρέλαιο αλλά για…ρωσικό! Φυσικά με “καπέλο” στην τιμή.

Στην αποκάλυψη αυτή προχωρούν διεθνείς αναλυτές τονίζοντας πως οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Αίγυπτο εκτινάχθηκαν σε υψηλό επίπεδο ετών.

Τον Ιούνιο, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έλαβε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από τη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, το υψηλότερο εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd.

Από την πλευρά της, οι εισαγωγές της ίδιας της Αιγύπτου του προϊόντος από τη Ρωσία αναμένεται να εκτιναχθούν στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, το μεγαλύτερο από το 2016!

Η ξαφνική αύξηση των αιγυπτιακών εισροών και εκροών πετρελαίου κινητοποίησαν πολλούς αναλυτές ανά τον κόσμο που ερεύνησαν το τι ακριβώς συμβαίνει Όπως διαπιστώθηκε, η μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων ρωσικής προέλευσης πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία.

«Φαίνεται ότι αυξανόμενοι όγκοι ρωσικού πετρελαίου κατευθύνονται προς τη Σαουδική Αραβία μέσω της Αιγύπτου», δήλωσε ο Jonathan Leitch, αναλυτής αγοράς πετρελαίου στην Turner, Mason & Co.

Τα ρωσικά φορτία κατευθύνονται στον τερματικό σταθμό της Αιγύπτου Ain Sukhna στην Ερυθρά Θάλασσα όπου έχει αποθηκευτικό χώρο η Aramco Trading Co. Από εκεί, το πετρέλαιο μεταφέρεται μέσω της θάλασσας σε πολλά λιμάνια στη δυτική Σαουδική Αραβία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας παρέπεμψε για ερωτήσεις σχετικά με τις ροές στην Aramco Trading, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της Egyptian General Petroleum Corporation δεν απάντησαν στα αιτήματα να σχολιάσουν.

Οι συνολικές παραδόσεις καυσίμων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ναυτιλίας στο βασίλειο αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας και της Vortexa . Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών, δηλαδή επί της ουσίας, η Ρωσία.

Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται το καλοκαίρι στη Μέση Ανατολή, λόγω των ζεστών καιρικών συνθηκών γεγονός που αυξάνει την παραγωγή ενέργειας για κλιματισμό.

Οι εισαγωγές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 86% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου αυτόν τον μήνα, πίσω από τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ.

«Η Σαουδική Αραβία έχει πράγματι αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις που να εμποδίζουν αυτό να συμβεί», δήλωσε ο Peter La Cour, αναλυτής προϊόντων πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι το φθηνότερο βαρέλι που διατίθεται για καύσιμο στη Σαουδική Αραβία Η καλοκαιρινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί και έχει οικονομική λογική».

«Το πιο πιθανό μέρος από το οποίο προέρχεται αυτό το πετρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι πράγματι η Ρωσία», δήλωσε ο Andon Pavlov, επικεφαλής αναλυτής για προϊόντων και διύλισης στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις παραδόσεις πετρελαίου σε κινεζικά διυλιστήρια!

Ταυτόχρονα, μια ακόμη είδηση ανεβάζει κατακόρυφα την αγωνία για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η Saudi Aramco ειδοποίησε τουλάχιστον πέντε διυλιστήρια της Βόρειας Ασίας, κυρίως κινεζικά, ότι θα παραδώσει λιγότερους από τους όγκους αργού πετρελαίου τον Ιούλιο “σπάζοντας” την συμφωνία που υπήρχε μαζί τους.

Οι περικοπές στα κινεζικά διυλιστήρια έγινε κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης της Ευρώπης για πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία.

«Η προσφορά αργού από τη Σαουδική Αραβία είναι πολύ περιορισμένη στην αγορά», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Μακρόν σε Μπάιντεν: “Δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή!

Το περιστατικό που θα δείτε στο βίντεο έγινε κατά την διάρκεια της Συνόδου των G-7.

Ο Μπάιντεν περπατούσε μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, όταν ο Μακρόν τον ενημέρωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου επειδή οι χώρες τους επηρεάζονται σοβαρά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, ο Μακρόν ακούστηκε να λέει στον Μπάιντεν, συντομογραφία του ηγεμόνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν,

«Είχα μια κλήση με τον MBZ». «Μου είπε δύο πράγματα. Είμαι στο μέγιστο, μέγιστη παραγωγική ικανότητα. Αυτό ισχυρίζεται».

«Και μετά είπε (οι) Σαουδάραβες μπορούν να αυξήσουν κατά 150 (χιλιάδες βαρέλια την ημέρα). Ίσως λίγο περισσότερο, αλλά δεν έχουν τεράστιες δυνατότητες πριν από έξι μήνες», είπε ο Μακρόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ΗΑΕ. ο υπουργός Ενέργειας Σουχάιλ μπιν Μοχάμεντ Αλ Μαζρουέι δήλωσε πρόσφατα:

«Υπό το φως των πρόσφατων δημοσιεύσεων των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παράγουν σχεδόν τη μέγιστη παραγωγική μας ικανότητα με βάση την τρέχουσα γραμμή παραγωγής του ΟΠΕΚ+»

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Αφήστε μια απάντηση