
Σημαντική νίκη για Ινδία και ΗΠΑ συνιστούν τα γεγονότα στην Σρι Λάνκα και η εκδίωξη του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας από την εξουσία.
Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι μιλούν για “εξέγερση που υποστηρίχθηκε από ΜΚΟ και τις ΗΠΑ” η οποία εκμεταλλεύτηκε την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Κυριότερη αιτία ήταν το γεγονός πως ο πρόεδρος της χώρας είχε παραδώσει την Σρι Λάνκα υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κίνας ενώ πρόσφατα είχε ζητήσει να υπάρξει νέα συμφωνία με το Πεκίνο για την αναδιάρθρωση χρέους αντί να προσφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ.
Νωρίτερα, η Σρι Λάνκα είχε ζητήσει και την βοήθεια της Ρωσίας σπεύδοντας να εισαγάγει αδιευκρίνιστες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ.
Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.
Οι προμήθειες καυσίμων είναι τόσο χαμηλές που η κυβέρνηση κάλεσε στους πολίτες να μην κάνουν ουρές για βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων. Η χώρα προσπαθεί να βρει χρήματα για να πληρώσει για το πετρέλαιο που βρίσκεται σε βυτιοφόρα στα ανοικτά των ακτών του.
Στις 12 Απριλίου, η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών για το εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισ. δολαρίων. «Έχουμε φτάσει στο σημείο η καταβολή των δόσεων των δανείων να αποτελεί πρόκληση και να είναι αδύνατη. Η καλύτερη ενέργεια είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αποφυγή μιας σκληρής χρεοκοπίας», επεσήμανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νανταλάλ Ουιρασίνγκε.
Since our politicians refuse to take lessons from Sri Lanka, perhaps our masses should. This is how you take down an illegitimate government. pic.twitter.com/enGs8gPlhX
— SocialPariah (@Non_graata) July 10, 2022
presidential palace in sri lanka stormed, ransacked. just incredible footage pic.twitter.com/kfS9OPl32C
— ian bremmer (@ianbremmer) July 9, 2022
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός – Διαδηλωτές πυρπόλησαν την κατοικία του
Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ranil Wickremesinghe παραιτήθηκε προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου του, μετά την κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που υποχρέωσαν τον πρόεδρο της χώρας Godabaya Rajapaksa να φυγαδευτεί από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού, Ranil Wickremesinghe, και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς να ενημερώνει αν ήταν μέσα ο ίδιος ή όχι.
Σρι Λάνκα:
Νωρίτερα, διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Godabaya Rajapaksa, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst στις οποίες διακρίνονται διαδηλωτές να έχουν πέσει μέσα στην πισίνα της κατοικίας.
Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sirasa TV, ένα πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο μέχρι πρότινος φυλασσόταν αυστηρά.
Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας δήλωσε ότι ο Rajapaksa παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός.
Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.
Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Angry and hungry crowd burns the private home of the Prime Minister in Sri Lanka. pic.twitter.com/ucnrYAPyxF
— RadioGenova (@RadioGenova) July 9, 2022
Κτύπημα σε Κίνα και Ρωσία από Ινδία-ΗΠΑ
Ο έλεγχος της Σρι Λάνκα είναι απαραίτητος για τον άξονα Ρωσίας-Κίνας, δύο χώρες με τις οποίες έχει στρατηγικές σχέσεις εδώ και αρκετό διάστημα Η Κίνα προσφέρθηκε να της καλύψει τα χρέη και η Ρωσία της δίνει πετρέλαιο. Ο λόγος είναι η στρατηγικής σημασίας θέση του νησιού για τα logistics του Ινδο-Ειρηνικού και για την θαλάσσια οδό του δρόμου του Μεταξιού. Ινδία και ΗΠΑ προσπαθούσαν εδώ και καιρό να κρατήσουν την χώρα μακριά από την άμεση επιρροή του Πεκίνου.
Το Νέο Δελχί φοβάται την ανάπτυξη κινεζικής στρατιωτικής υποδομής στο νησί, η οποία κατά τη γνώμη του, θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων σε αυτή τη ζώνη του Ινδικού Ωκεανού.
Υπήρχαν ανησυχίες από Ινδία και Κίνα ότι στη Hambantota θα κατασκευαστεί κινεζική ναυτική βάση. Οι ναύαρχοι της Κίνας κοιτούσαν εδώ και καιρό τη Σρι Λάνκα.
Μια βάση στη Σρι Λάνκα θα επέτρεπε σε κινεζικά αεροσκάφη και σκάφη επιφανείας καθώς και σε υποβρύχια να κόψουν τους θαλάσσιους δρόμους στον Ινδικό Ωκεανό και να πιέσει ασφυκτικά την Ινδία.
Αυτά είναι καλά νέα για την Ινδία, για την οποία η κινεζική παρουσία κοντά στις ακτές της είχε γίνει στρατηγικός πονοκέφαλος.
Το Νέο Δελχί ελπίζει τώρα να ανακτήσει μέρος του εδάφους που έχασε από την Κίνα στη χώρα στο νότιο άκρο του. Από τον Ιανουάριο, είχε δεσμεύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, πιστωτικά όρια και ανταλλαγές νομισμάτων στο Colombo για την εισαγωγή βασικών εμπορευμάτων. Η Ινδία έχει επίσης αποστείλει τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες στη χώρα για να ανακουφίσει τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις τεράστιες ελλείψεις βασικών αγαθών που έχουν οδηγήσει σε πολύωρες διακοπές ρεύματος, μεγάλες ουρές για καύσιμα και τον αφανή πληθωρισμό.
Η Ινδία υποστηρίζει επίσης την προσπάθεια της Σρι Λάνκα να λάβει διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ζήτησε από την Ιαπωνία να βοηθήσει τη χώρα σε μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Quad, η ομάδα που περιλαμβάνει την Ινδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, που στοχεύει να περιορίσει την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Για την περίοδο σποράς ρυζιού στη Σρι Λάνκα, σχεδιάζει να στείλει λίπασμα για να βοηθήσει τους αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες απώλειες καλλιεργειών πέρυσι καθώς η κυβέρνηση διέταξε μια απότομη αλλαγή στη βιολογική γεωργία. Έκτοτε έχει αρθεί η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων.
Η Σρι Λάνκα είναι ταχθεί ανοιχτά εναντίον της αμερικανικής πρωτοβουλίας «Ελεύθερος και Ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός». Ειδικότερα, ο Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Jayanath Colombage σημείωσε ότι το Quad θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου στη λεκάνη του Ινδικού Ωκεανού και η Σρι Λάνκα δεν θέλει να συμπιεστεί μεταξύ των κέντρων εξουσίας.
Τον Ιανουάριο του 2022, ο πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksa προσέγγισε τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi με μια πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Τα αποθεματικά της χώρας βρίσκονται στο επίπεδο του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και μόνο οι υποχρεώσεις προς την Κίνα ξεπέρασαν τα 4 δισ..
Ρωσικές πηγές ανέφεραν πως “ η πορεία της Σρι Λάνκα προς την ανάπτυξη των σχέσεων και με το Ιράν ήταν αξιοσημείωτη. Η συμμετοχή της στο έργο της Ευρύτερης Ευρασιατικής Συνεργασίας θα συνέβαλε στην ενίσχυση των οικονομικών, μεταφορών, εφοδιαστικών και στρατηγικών δυνατοτήτων, χάρη στην πρόσβαση σε νέες αγορές, τεχνολογία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.
Στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, μια μεγάλη πόλη-λιμάνι, που παρουσιάζεται ως οικονομικός κόμβος του ανταγωνιστικού Ντουμπάι, δημιουργείται σε 269 εκτάρια γης που βρέχεται από τη θάλασσα. Είναι το τελευταίο από τα τεράστια έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από την Κίνα στη νησιωτική χώρα που περιλαμβάνουν λιμάνι και αεροδρόμιο στη Χαμπαντότα.
Η επιρροή της Κίνας στη Σρι Λάνκα έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία 15 χρόνια καθώς ο πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa και ο αδελφός του Mahinda, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα, έγιναν κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική της Σρι Λάνκα. Πολλά από τα έργα όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο Hambantota εγκρίθηκαν στην πόλη τους.
Το 2017, η κυβέρνηση παρέδωσε το λιμάνι Χαμπαντότα σε κινεζική εταιρεία με μίσθωση 99 ετών, αφού δεν μπόρεσε να εξοφλήσει το χρέος 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία είχε πυροδοτήσει ανησυχίες στη γειτονική Ινδία ότι το Πεκίνο είχε εξασφαλίσει μια στρατηγική θέση ελλιμενισμού στον Ινδικό Ωκεανό.