Κλείνει τη «στρόφιγγα» του ρωσικού αερίου η Ρωσία στην Ελλάδα: Μείωση της ποσότητας κατά 21,1% και έπεται… συνέχεια

Για να απογυμνώσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να στείλουμε όπλα στον Ζελένσκι

Η Ρωσία έχει μειώσει κατά 21,1% την προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων του Turkstream (για όποιον δεν έχει καταλάβει από την Τουρκία εισάγουμε το φυσικό αέριο γιατί ο Α.Σαμαράς και ο Γ.Παπανδρέου δεν ήθελαν την κατασκευή του Southstream).

Βάσει της μείωσης της ποσότητας οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο αλλά αυτό ίσως είναι το λιγότερο γιατί η αύξηση αυτή καταγράφεται πρώτα και κύρια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι προκαλούν εγκεφαλικό κάθε μήνα στους Έλληνες πολίτες. 

Ήδη οι προβλέψεις είναι για 500€ το μήνα λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αυτό είναι το τίμημα των όπλων που αποσύρθηκαν από το Ανατολικό Αιγαίο και στάλθηκαν στην Ουκρανία (ρουκέτες των 122 χλστ, πύραυλοι Stinger, BMP-1, RPG-18 κλπ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές αερίου από τον σταθμό του Σιδηροκάστρου, από όπου εισάγεται το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, έπεσαν στις 13,334 TWh έναντι 16,901 TWh το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η μείωση αυτή των 3,567 TWh σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 21,1%. Ως ποσοστό επί των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, φέτος το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 34,25%, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα αντιστοιχούσε στο 46,1% του συνολικού μείγματος προμήθειας αερίου της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον σταθμό της Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα). Έτσι, φέτος στους έξι πρώτους μήνες του έτους εισήχθησαν 17,325 TWh LNG, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισαχθεί μόλις 11,762 TWh. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση της τάξης του 47,29%.

Οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούσαν στο 32% των συνολικών εισαγωγών.

Ενθαρρυντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση της διαφοροποίησης της προμήθειας ενέργειας είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση 13,43% στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP από τον σταθμό της Νέας Μεσημβρίας. Συγκεκριμένα, φέτος στο πρώτο εξάμηνο εισήχθησαν 7,474 TWh έναντι 6,589 TWh πέρυσι.

39 φορτία LNG

Ως προς τις εισαγωγές LNG αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αφίχθησαν στη Ρεβυθούσα 39 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες, 9,79T Wh, προήλθαν από τις ΗΠΑ (αύξηση 139,07% σε σχέση με πέρυσι), ενώ ακολουθούν τα φορτία από την Αλγερία (2,47 TWh, με μείωση 28,36% σε σχέση με πέρυσι), τα φορτία από την Αίγυπτο (2,01 TWh, με αύξηση 116,39% σε σχέση με πέρυσι).

Επίσης, εισήχθησαν 1,2 TWh LNG από τη Νιγηρία, 1,03 TWh από το Ομάν και 0,11 TWh από την Ινδονησία.

Την ίδια στιγμή που ως προς εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφεται έντονη κινητικότητα και διαφοροποίηση των δεδομένων, σε επίπεδο ζήτησης τα ηνία της κατανάλωσης συνεχίζουν να κρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι και κατανάλωσαν 20,396 TWh ή αλλιώς 1,762 δισ. κυβικά μέτρα, με οριακή μείωση 0,15% σε σχέση με το 2021.

Στο δίκτυο διανομής, δηλαδή τους οικιακούς και τους μικρότερους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, καταγράφεται αύξηση 8,49% στις 8,28 TWh ή αλλιώς στα 0,713 δισ. κυβικά μέτρα.

Αντίθετα σημαντική υποχώρηση της τάξης του 71,05%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών που καθιστούν το καύσιμο μη ανταγωνιστικό, καταγράφεται στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία κατανάλωσε μόλις 1,670 TWh ή αλλιώς 0,145 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση