Ενεργειακή κρίση: Βαρύς «ενεργειακός χειμώνας» προ των πυλών – Καύσιμα και ενέργεια με δελτίο «βλέπει» η Shell,

Κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας διέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Shell – Σχεδόν βέβαιος ο Μακρόν ότι η Ρωσία θα κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με τη Ζαχάροβα να απειλεί – Το ενεργειακό «plan B» της Ελλάδας συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης «στροβιλίζεται» η Ευρώπη, υπό την απειλή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Στις «φωνές» που προειδοποιούν για μια εκτεταμένη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ ήρθε να προστεθεί σήμερα και ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, μιλώντας στην Οξφόρδη, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτόξευση των τιμών. Όπως επισήμανε, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» χειμώνα εν όψει του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση δελτίου καυσίμων.

«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell στο Εαρινό Συνέδριο Aurora στην Οξφόρδη, όπως μέτέδωσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας, συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτο και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για την κατανάλωση ενέργειας.

Ο Μακρόν «βλέπει» κλείσιμο της στρόφιγγας

Στο ίδιο μήκος κύματος, και με ασφαλώς ιδιαίτερα βαρύνουσα θέση και άποψη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε σήμερα λόγο για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Ρωσία, τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία, όπως ανέφερε, η χώρα του θα βοηθήσει.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Για το θέμα της ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης.

Κλείσιμο

Ανέφερε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι συμβατή και προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας εξαρτάται, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Απειλές από τη Μόσχα

Τους φόβους του Γάλλου προέδρου ήρθε λίγο αργότερα να… δικαιώσει, σε σημαντικό βαθμό, η Μόσχα, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υπογράμμισε ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο αγωγός υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το παρατείνει, προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για τον χειμώνα.

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει την στρόφιγγα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Τα αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο ανέρχονται σήμερα στο 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη, εάν συνεχιστούν οι σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τα ελληνικά πλάνα – Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση μιας ακόμα πιο βαθιάς ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Με στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί ακόμα και στο ακραίο σενάριο του να κλείσει ο Πούτιν την στρόφιγγα προς την ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), μολονότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας, αλλά και ανόδου της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Τονίζουν, δε, πως η χώρα μας θα προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, καθημερινά είναι σε λειτουργία κάποιες, αλλά δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας. Καθώς φαίνεται, ωστόσο, προκρίνεται πλέον η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Αφήστε μια απάντηση