Τον ΠΟΥ τον χτύπησε ο καύσωνας: «Το φύλο δεν περιορίζεται σε αρσενικό ή θηλυκό»- Νέες περίεργες οδηγίες

Το φύλο «δεν περιορίζεται» στο να είσαι άνδρας ή γυναίκα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε νέες οδηγίες που εξέδωσε προκαλώντας πολλά ερωτήματα!

Ο ΠΟΥ, μια διεθνής αρχή για όλα τα θέματα περί υγείας, είπε ότι «υπερβαίνει» τη χρήση δυαδικών όρων για να «αναγνωρίσει το φύλο και τη σεξουαλική ποικιλομορφία».

Ωστόσο, οι ειδικοί χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως «απόρριψη της βασικής βιολογίας» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση διάκρισης του φύλου και σε υπερβολικά περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες.

Η αλλαγή αυτή στις οδηγίες θα αφορά τον ορισμό για το φύλο που δημοσιεύτηκε αρχικά το 2011 και χρησιμοποιείται από αξιωματούχους δημόσιας υγείας.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα αναφέρει η νέα συμβουλή του ΠΟΥ, αλλά ο οργανισμός εξήγησε το σκεπτικό του για την συγκεκριμένη αλλαγή στον ιστότοπό του.

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του θα πάνε «πέρα από τις μη δυαδικές προσεγγίσεις για το φύλο και την υγεία για την αναγνώριση του φύλου και της σεξουαλικής ποικιλομορφίας ή των εννοιών ότι η ταυτότητα φύλου υπάρχει σε μια συνέχεια και ότι το φύλο δεν περιορίζεται σε άνδρες ή γυναίκες».

Η καθηγήτρια Τζένι Γκάμπλ, ειδικός στη μαιευτική από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, περιέγραψε την αλλαγή που σκοπεύει να κάνει ο ΠΟΥ ως «προβληματική».

«Είναι μια απόρριψη της βασικής βιολογίας — και λάθος», είπε στην MailOnline«Η βιολογία είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και την εκάστοτε ασθένεια.

«Το να μην είμαστε σαφείς σχετικά με τη βασική βιολογία του κάθε ανθρώπου, είναι σαν να ανοίγουμε την πόρτα σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πολύ κακής τακτικής που θα ακολουθήσουμε για την υγεία αλλά και για την συλλογή όλων των παραμορφωμένων δεδομένων που θα δημιουργηθούν».

Η Δρ Καρλίν Γκρίμπλ, ειδικός στη νοσηλευτική και τη μαιευτική από το Western Sydney University, είπε στη MailOnline ότι η ανακοίνωση αυτή του ΠΟΥ ήταν αντιεπιστημονική.

«Η διατύπωση ότι υπάρχουν περισσότερα φύλα από το αντρικό και το θηλυκό, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική», είπε.

«Ο ιστότοπος του ΠΟΥ αναφέρει ότι το εγχειρίδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα ενημερώνεται «υπό το φως των νέων επιστημονικών στοιχείων και της εννοιολογικής προόδου σχετικά με το φύλο, την υγεία και την ανάπτυξη».

«Ωστόσο, δεν υπάρχουν νέα επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα. Μάλλον, η ιδέα ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα είναι μια μεταμοντέρνα, αντιεπιστημονική αντίληψη που δεν πρέπει να υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ», συμπλήρωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δώρισε 114 εκατομμύρια λίρες στον ΠΟΥ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δώρισε περίπου 114 εκατομμύρια λίρες στον ΠΟΥ το 2020-2021 και αναφέρεται ως ο κορυφαίος εθελοντής χρηματοδότησης του οργανισμού για εκείνο το έτος.

Το φύλο ενός ατόμου καθορίζεται από τα βιολογικά του χαρακτηριστικά.

Το φύλο αντιπροσωπεύει το πώς αισθάνεται κάποιος για την ταυτότητά του, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία με το φύλο ενός ατόμου, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις δυσφορίας φύλου.

Το NHS είναι επί του παρόντος παγιδευμένο σε διαμάχες σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται για την άρση του περιορισμού των φύλων, μετά από μια σειρά αποκαλύψεων που έκανε η MailOnline.

Υπηρεσία υγείας της Βρετανίας

Η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας,  είχε αφαιρέσει τους όρους «γυναίκα» και «γυναίκες» από τις σελίδες που αναφέρονταν στα περί του καρκίνου της μήτρας, καρκίνου των ωοθηκών και εμμηνόπαυσης, καθώς  αντικατέστησε και τον όρο «θηλασμός», κάνοντας ξεχωριστές αναφορές στους τρανς γονείς.

Ωστόσο, η Δρ Γκρίμπλ είπε ότι ο ΠΟΥ μπορεί να ενημερώνει απλά τις οδηγίες του για να είναι πιο περιεκτικός σχετικά με τα ιντερσεξουαλ άτομα, τα οποία γεννιούνται με βιολογικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων.

Αλλά τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να καταστεί «ανακριβές και στιγματιστικό»

Ανησυχεί επίσης για την εστίαση του σώματος στην ταυτότητα φύλου και όχι για την ανισότητα στην υγεία που υποφέρουν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

«Αν συμβεί αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει την εστίαση στο σοβαρό μειονέκτημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε πολλές χώρες επειδή είναι γυναίκες, κάτι που μπορεί να είναι καταστροφικό για εκείνες», είπε.

«Πολλοί από εμάς που εργαζόμαστε διεθνώς για την υγεία της μητέρας και του παιδιού και ανησυχούμε πολύ για όλες αυτές τις παράξενες κινήσεις με αλλαγές σε όρους και ορολογίες που διαχέονται σε οργανισμούς του ΟΗΕ όπως ο ΠΟΥ και το Διεθνές Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για τα Παιδιά».

Η αναθεώρηση της οδηγίας του ΠΟΥ, βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο συλλογής σχολίων και εντυπώσεων, ενώ η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα…

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση