“Αν οι πέτρες αυτές έπεφταν πάνω από την πόλη, δεν θα έμενε άνθρωπος ζωντανός.”

Προκόπιος Ουστιούγκ ο δια Χριστόν σαλός.

Μου διηγήθηκε ο Στάρετς Βαρσανούφιος:
Κάποτε, ένας διά Χριστόν σαλός, ο άγιος Προκόπιος του Ουστιούγκ (†1303, η μνήμη του τελείται στις 8 Ιουλίου), διασχίζοντας τους δρόμους του Ουστιούγκ, έφτασε τρέχοντας στην εκκλησία.
Γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και φώναξε:
– «Μητέρα του Θεού σώσε μας· σώσε μας!»
Γύρισε προς τον κόσμο που παρευρισκόταν εκείνη την στιγμή μέσα στην εκκλησία και τους φώναξε δυνατά να μετανοήσουν, να παύσουν να αμαρτάνουν, διαφορετικά ο Θεός θα τους λιθοβολήσει.
Ο κόσμος τον θεώρησε τρελό. Και αφού τον σάπισαν στο ξύλο τον έδιωξαν. Τα ίδια είχαν πάθει και οι προφήτες.

Πέρασε ο καιρός. Και τότε συνέβη κάτι το φοβερό.
Ο ουρανός καλύφθηκε από ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο. Όλες οι εκκλησίες της πόλης γέμισαν από πιστούς. Και καταφθάνει και ο όσιος με τα ελεγκτικά του λόγια:
– «Δεν σας το έλεγα; Τώρα το βλέπετε και μόνοι σας. Προσευχηθείτε, προσευχηθείτε…»
Και προσευχήθηκαν όλοι· και ο όσιος μαζί τους· και το σύννεφο διαλύθηκε· ο ουρανός καθάρισε· και όλοι οι κάτοικοι σαν κάτι να τους έσπρωχνε, έτρεξαν έξω από την πόλη!
Και τι να ιδούν; Μια τεράστια έκταση σκεπασμένη με μαύρες πέτρες-μετεωρίτες. Αν οι πέτρες αυτές έπεφταν πάνω από την πόλη, δεν θα έμενε άνθρωπος ζωντανός. Οι πέτρες βρίσκονται ακόμη εκεί μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες που τις εξέτασαν εβεβαίωσαν ότι, πράγματι αυτές οι πέτρες είναι μετεωρίτες.
Για το πώς βρέθηκαν όμως όλες μαζί σ’ ένα σημείο, δεν μπόρεσαν να δώσουν εξήγηση. Αυτό βέβαια το γνώριζε μόνο ο δούλος του Θεού, που το είχε προβλέψει.
Από το βιβλίο του οσίου στάρετς Νίκωνος Μπελιάεφ (1931) «Ρήματα ζωής, Το ημερολόγιό του» έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα.

Αφήστε μια απάντηση